Toppfält: innehåll
Källbotten Lovar Kanonfina Spår När Vintern Kommer

Källbotten lovar kanonfina spår när vintern kommer

LUDVIKA. Vi hoppas att vi ska kunna erbjuda våra gäster bästa tänkbara förhållanden i vinter. Med hjälp  av bland annat två snökanoner lovar ordförande Magnus Einarsson i Källbottens IK att spåren i och runt Källbotten och Gillermarken blir ”kanonfina” bara vädrets makter inte ställer till det.


– Vår anläggning har både plus och minus. Vi har fri gratis tillgång till vatten i de gamla gruvgångarna. Problemet är bara att vattnet ligger djupt och är då varmare än önskvärt, säger Einarsson.
Detta i sin tur innebär att lufttemperaturen måste vara ett par grader lägre för att nå full effekt på snötillverkningen.
– Får vi bara minus fem eller lägre ska vi kunna lägga dryga kilometern på 20 timmar i ett lager på två-tre deci­meter.
Den lilla föreningen i Källbotten, som bildades 1964, har stor  verksamhet såväl höst, vinter och vår.
– Med tanke på att vi är runt 600 medlemmar så har vi stor aktivitet i spåren. KIK har alltid varit känt för sin familjära stämning och atmosfär och så är det även idag.

KÄLLBOTTEN
I väntans tider. De två snökanonerna väntar på att få sprida ut sitt vita täcke i Källbotten.  

DYR DIESELNOTA
Även om den ideella kraften är stor så kostar det att driva verksamheten. Att hålla igång snökanoner, spår  och hålla det fina klubbhuset i ordning  kräver god ekonomi.
– Ludvika kommun har köpt in snökanonerna men vi står för alla driftskostnader. Enbart dieselnotan ligger på runt 30 000 kronor och vi ansvarar även för servicen.
För att få lite bidrag till kostnaderna finns det en vädjan till utövarna att swisha in några kronor till föreningen.
– Allt är frivilligt och välkommet, inflikar ordförande Einarsson.
Under årens lopp har föreningen genomfört flera välordnade tävlingar i såväl terränglöpning som på skidor. Gillermarksloppet och Gillermarksrännet har stor tradition. Efter några års uppehåll genomfördes i förfjol en ny upplaga av terrängloppet.

MAX 50 PERSONER
– Pandemin har inneburit att vi tvingades att maximera antalet till 50 personer i september. Ludvika Trail Weekend är något vi vill spinna vidare på och kunna utveckla.
Tävlingen genomförs under tre dagar från fredag. Först nio km nattlöpning, följt av Hillklinten challange i tuff terräng över 10 km.
– Allt avslutas på söndagen med det klassiska rännet över 16 km. Bästa tid sammanlagt vinner. Vi kommer även att ha tre individuella lopp för de som så önskar, omtalar KIK-basen.
Den omtyckta ”Kulserien” för barn har genomförts i över 40 år. I år gjordes 600 starter varav 130 gjorde fler än sex starter och belönades med pokaler.
Idrotten lever i allra högsta grad i Källbotten!!
Text & foto: HARALD LOHSE

KÄLLBOTTEN
Glad ordförande. Magnus Einarsson har all anledning att vara glad över verksamheten i föreningen
Knapp, skrolla upp