Toppfält: innehåll
Kalle 85 Har Tvättat Tröjor I 55 år 
– Han är Mister BS På Alla Sätt

Kalle 85 har tvättat tröjor i 55 år 
– Han är Mister BS på alla sätt

karl-erik-goransson
Karl-Erik Göransson

När Falu FB:s verklige Grand Old Man Karl-Erik Göransson lutar sig tillbaka och summerar sina sensationellt många år – inalles 55 stycken – inom klubben men med Falu BS som ständig bas, avslöjar han: – Fast det var ju egentligen pingisspelare jag ville bli! Jo, för så var det nog. Men?!

Kalle fyller 85 år om ett par dagar – men det hjälper liksom inte. Han är nere på Koppis i stort sett varje dag och stökar i de hemtama utrymmena bakom kulisserna. För Kalle Göransson har alltid verkat i det tysta och fördolda – aldrig gjort något väsen av sig eller karriär på plan. Har nöjt sig med att tvätta lagets skitiga och genomsvettiga dräkter.
Nöjt sig med att pumpa bollarna och varit materialförvaltare.
Nöjt sig med att alltid vara – men aldrig synas på barrikaderna.
Nöjt sig med att vara oumbärlig. Det har fått räcka så.
Fast numera servar han enbart damlaget fullt ut med tvätt en gång i veckan. Lag­ledarna i de andra lagen slänger själva i tvätten i maskinerna direkt efter matcherna – och så hänger Kalle tvätten dagen efter. Det funkar bra det också.
Det har ju gjort så i hela 55 år nu – funkat bra. Fast något tack från föreningen har det väl liksom aldrig blivit.
– Nej, sånt förekommer inte på den här nivån, menar Kalle. Jo förresten – jag fick ju ett diplom för 15 års ledarskap inom föreningen Falu Bollsällskap. Men, okej, det var ju 40 år sedan, förstås. Men iallafall …

VILLE BLI PINGISSPELARE

Och ändå var det pingisspelare Kalle Göransson innerst inne ville bli.
För det började bra, Kalle var en talang. Inget snack om saken. Han smashade hem en andra placering i KM-dubbel tillsammans med självaste Bempa Ericsson en gång i tiden. I finalen fick paret spö av Börje Åkerblom och Pumpas Jansson. Sånt glömmer man inte i första taget.
Och det var här, för många år sedan, den där allsvenske bandydomaren Kalle Eriksson trädde in på arenan och dribblade in Kalle Göransson på isbanan.
– Under mycket gemytliga former träffades Börje Åkerblom, Tore Svahn och jag hemma hos Kalle Eriksson, avslöjar Kalle Göransson förtroligt.
Vad som gick snett -– eller hur det skall tolkas – den där natten och vad som egentligen hände är något för framtida idrottsforskare att analysera och bita i. Men Kalle Göransson kuppades på något sätt över –och har sedan dess blivit Falu BS trogen.
– Sen var jag fast i Falu BS och bandyn for ever. Fast aldrig som aktiv spelare.
Vi tog istället hand om ungdomsbandyn. Arrangerade tävlingar och serier för pojkbandyn. De fyras gäng dömde och stod i. Det hela utvecklades spikrakt uppåt och det dukade bordet togs så småningom över av Dalarnas Bandyförbund.

FAVORITLAG?

– IFK Göteborg! Förstås. Jag har till och med en blåvit matchtröja med Torbjörn Nilssons originalautograf på. Den fick jag av Peter Larsson en gång i tiden. Fast jag har inte sett en enda seriematch i hela mitt liv med IFK Göteborg, bara på TV.
Kalle Göransson bor ett stenkast från sitt kära Koppis. Från köksfönstret njuter han av utsikten ner mot gräsplan. Här kan han enkelt speja av målen – om det händelse­vis skulle vara för iskallt eller störtregnigt därnere någon gång.
Därmed är intervjun slut. Plikten kallar. Tvätten skall hängas och maskinerna rengöras. Som så många gånger förr.
– Men skriv att någon Boll-Kalle – det blev jag aldrig!

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp