Toppfält: innehåll
Kalle – En Stor Profil I 10MILA-skogen

Kalle – en stor profil i 10MILA-skogen

Kalle Johansson, från Hedemora, är en av de stora dalaprofilerna som också har vunnit 10MILA. Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Kalle Johansson från Hedemora var en av Sveriges stora orienteringsprofiler på 1960-talet och framåt. Han var bland annat med och tog stafettguld när första världsmästerskapet i orientering arrangerades i Fiskars i Finland.

Två år senare var det VM i Linköping och det blev guld både individuellt och i stafett.
Sin debut i 10MILA gjorde Kalle 1959 som 19-åring.
– Inget att komma ihåg. Jag fick aldrig springa eftersom vi brutit någon sträcka tidigare, säger Kalle Johansson.
Desto roligare blev det 1960.
– Ja absolut. Då vann vi även om jag tycker vi hade ett sämre lag då än många andra gånger. Vi hade några reserver i laget men det gick vägen, berättar Kalle Johansson och fortsätter:
– Bertil Norman gjorde en fantastisk sträcka på långa natten.
»Själv sprang jag åttonde sträckan och förde upp laget till en andra plats. Anders Morelius sprang nionde och vi var fortfarande tvåa inför sista. Det gick vägen och vi vann.«
Mannen som korsade mållinjen först var Sven Gustavsson.
»Faktiskt enda gången som jag var med och vann. Vi var nära flera gånger men det ville sig inte riktigt. Totalt har jag sprungit cirka 30 10MILA.«

Vad är så speciellt med 10-mila?
– Sammanhållningen och spänningen. Även om man är uppe hela natten så blir man aldrig trött. Några år fick jag springa gryningssträckorna och det var en upplevelse. Fåglarna började sjunga och det ljusnade alltmer. Snart värmde även solen och det var skönt många gånger.
Även om Kalle slutat springa så följer han orienteringen på nära håll.
– Topplagen är verkligt bra idag och i år tror jag mycket på Malungs OK Skogsmårdarna. De har fått några bra nyförvärv och var nia ifjol. De kan överraska ordentligt, avslutade Kalle.

TEXT: PEO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp