Toppfält: innehåll
Kanotklubb Hoppas På Ungdomslyft

Kanotklubb hoppas på ungdomslyft

Sven-Erik Fredholm, Borlänge KK, visar en diger medaljskörd erövrade under klubbens (aktiv sedan 1934) mångåriga historia.

BORLÄNGE
– Det är en förmån att få jobba med ungdomar.
Sven-Erik Fredholm, ordförande i Borlänge Kanotklubb, hoppas mycket på den omstart klubben nu lanserar.
Kanotstadion ligger vackert intill Dalälven mellan Torsång och Naglarby. En perfekt plats för att utöva kanotsport i alla dess former.
– Vi har gjort en omstart i klubben, då vi har lite tid att ta igen, eftersom vi tappat en del verksamhet under senare år, berättar Fredholm och fortsätter:
– I dag har vi en grupp på 25 ungdomar från nio år upp till femton år. Alla får vara med för att prova, se och lära och vi har hjälp av fem till sex ledare. Borlänge KK hade sin storhetstid under 90-talet och i början av 2000.
– Klubben arrangerade mycket tävlingar under 90-talets storhetsepok. Bland annat tre SM-veckor för alla klasser. Något som var möjligt då vi hade många duktiga föräldrar som ställde upp som funktionärer.
Klubbens framgångar väckte uppmärksamhet i kanotsverige. Sekelskiftets affischnamn, Johan Eriksson, har meriter från OS och VM.
JSM-guldet i K4 1000 meter 1998 var ett tidigare bevis på klubbens välmående. Och i Svenska Ungdomscupen plockade klubben flertalet medaljer i lagtävlingar.
Sven-Erik Fredholms kanotintresse väcktes i unga år.
– I slutet av 50-talet byggde jag och Harald Eriksson en kanot i vårt garage. En kul grej då vi gillade att paddla i väg för att campa intill vattendrag.
– Först vid sexton års ålder började jag tävla i kanot. Och efter lumpen blev det en hårdsatsning.
Tillsammans med Jan-Erik Ström erövrades guldmedaljer i K2 10 000 meter och i K2 1000 meter.
– Jag slutade som aktiv 1997. Sedan gick det några år innan jag kom tillbaka som ledare 2010.
Ett grundmurat genuint intresse och kärlek till sporten ska nu förhoppningsvis lyfta kanotintresset än en gång i Borlänge.
– Vi hoppas på att få ihop ett gäng utövare som kommer att hålla ihop och tävla tillsammans. Sammanhållning är viktigt, liksom engagemang och att alla kan känna sig delaktiga i klubbens framgångar.
Vad gör en bra kanotist?
– Du ska vara intresserad och ihärdig. Bra växt, fysisk och så bär man även ha talang.
Är det en svår sport att utöva?
– Nej, kan du cykla kan du paddla. Sporten är även skonsam för kroppen, då det handlar om att utföra mjuka rörelser. Kanot ger en allsidig träning från storstån ända upp till långfingret, redogör Borlänge KK:s ordförande och avrundar:
– Vi har haft några magra år. Men nu gäller det att se framåt. Jag tror på vår omstart och sedan får vi se hur långt det räcker.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp