Toppfält: innehåll
Karl-Gunnar Holm – Dalaboxaren Som Utmanade Mohammad Ali

Karl-Gunnar Holm – Dalaboxaren som utmanade Mohammad Ali

LÅNGSHYTTAN
Karl-Gunnar föddes och växte upp i Långshyttan. Tre äldre grabbar hade startat med boxnings­träning i en lokal. När Karl-Gunnar som var 15 år gick dit och frågade om han fick vara med svarade de: »Bra att vi får någon att slå på.«Efter några veckor sa de: »Vi kan väl ta det lite lugnt.«

Grabbarna gjorde sällskap över till Borlänge och BK Masen. Trots att Karl-Gunnar hade 4,5 mil till träningen i Borlänge fick han priset för flitigaste tränings deltagare under fem av sina sex år i klubben.
Vid en gala hos BK Älgen i Östersund skickade arrangörerna fram en lätt tungviktare som motståndare till Karl-Gunnar. En lätt tungviktare får väga upp till 81 kg mot Karl-Gunnar som var welterviktare och vägde under 69 kg. Till sist enades man om att Karl-Gunnar skulle få 25 kr för varje kilo som Östersundaren vägde över klassgränsen.  Karl-Gunnar knockade killen i första ronden. Och tidningar skrev ”Tekniken besegrade köttsmugglaren”.
Finland hade en olympisk bronsmedaljör från OS i Tokyo som hette Pertti Purhonen. Vid Europamästerskapen som gick i Köpenhamn knockade Purhonen lätt den danske europamästaren, Jörgen Hansen.
Den svenske mästaren i klassen, Håkan Thureby, tordes inte möta Purhonen och lämnade Walk Over.

ETABLERAD I LANDSLAGET
När landskampssäsongen drog i gång knockade Purhonen den norske motståndaren och när det blev Sveriges tur vägrade den svenske mästaren Thureby att ställa upp. KG fick då erbjudandet att åka till Helsingfors och möta Purhonen i Mässhallen.
Karl-Gunnar var då junior och boxade jämnt med Purhonen men förlorade med domarrösterna 3-2. Matchen utsågs till galans bästa match och president Kekkonen kom upp i ringen och gratulerade Karl-Gunnar och överlämnade en bronsstatyett. Efter den matchen var Karl-Gunnar etablerad i landslaget.
Tillsammans med nöjesarrangören Bengt Gustavsson började Karl-Gunnar och Stig Arne Helin från Falun att under två år åka runt i landet och uppvisningsboxa på olika nöjestillställningar. Med på turnéerna hade de ett par snygga tjejer som sekonder, men en gång böts de ut och Karl-Gunnar hade Lill-Babs som second.
Tillsammans med Kurt Aspelin i Mora ordnade man med uppvisningsboxning med dans. Man hade arrangerat 13 dansorkestrar som spelade hela natten. Totalt kom 10 800 betalande besökare. I sin ringhörna hade Karl-Gunnar Sony Liston som second.

UTMANADE ALI
Kulmen på uppvisningsboxningen var när man lyckades få Mohammad Ali eller som han hette då Cassius Clay till Säterdalen.
Karl-Gunnar utmanade Ali på en match men Ali avböjde. Det var en stor kulturkrock för Ali och han var vettskrämd hela tiden. Han vägrade att åka bil i Sverige, så han flög till Romme. Därefter var han tvingad att åka taxi till Säterdalen. När han kom fram hade han två stora sparringar som satt med ryggen mot sidorutorna och Ali stod på alla fyra på golvet för att undgå att bli skjuten. Från scenen såg man en del av publiken men de som satt i bakgrunden kunde man inte se i mörkret. Längst bak gick vakter med ficklampor vilket gjorde Ali skärrad. När en säkring råkade gå sönder och det blev becksvart bröt paniken ut hos amerikanerna. Karl-Gunnar fick en knuff så han for in i en varmvattenberedare och knäckte tre revben, samma revben som Bosse Högberg slagit av tidigare. När ljuset kom tillbaka låg Ali raklång på golvet och den jättelika sparringen Buster Mathias låg över honom för att täcka skott.
I en intervju i Falu Kuriren fick Karl-Gunnar frågan, vilken taktik skall Du använda om du får en match mot Ali?
Karl-Gunnar svarade: Gå för fullt från början.
Ingemar Johansson och roulettkungen Bertil Knutsson satte upp ett proffsstall med bland annat Raymond Patterson, Branko Mikek och Karl-Gunnar Holm.
Karl-Gunnar flyttade till Göteborg och tränade med Ingemars gamla klubb Redbergslid.
Han tränade 2 pass per dag utan avbrott 1 år och 8 månader. Det enda avbrottet var att han gick på bio en gång.
När Karl-Gunnar såg att Mikek fick ett förmånligare kontrakt blev han förbannad och åkte hem utan proffsmatcher.
Karl-Gunnar hade en enorm fysik och när man i Långshyttan arrangerade en tävling i att hoppa Jänka, hade arrangören bjudit in den svenske mästaren. Karl-Gunnar gick dit för att se på spektaklet, och efter övertalning så ställde också han upp i tävlingen. Efter två timmar hörde han ingen musik längre och efter 3,5 timmar gav svenske mästaren upp. Karl-Gunnar fortsatte hoppa ytterligare en timme, men blev lurad att sluta 7 minuter innan världsrekordtiden hade uppnåtts. Arvodet var kaffe och en smörgås på hotellet
Han brukade roa sig med att klättra uppför en stege på en industribyggnad. Han drog sig upp och ner 36 steg med bara armarna utan att använda fötterna.
Han gjorde 10 landskamper och 80 matcher med domslut under sin karriär. I och med proffskontraktet och sparring mot betalning med proffsen i Göteborg blev Karl-Gunnar avstängd från amatörboxning i Sverige och boxningskarriären var över.

Text: PER RÖNNINGS

This Post Has One Comment

Kommentarer är avstängda.

Knapp, skrolla upp