Toppfält: innehåll
Kasta Myterna Om Damhockey

Kasta myterna om damhockey

LEKSAND
Kasta alla myter om att damhockey är tråkigt. Sportmagasinet har följt LIF:s damlag från avbytarbåset. Det var full fart från första skridskoskäret mot Sundsvall.

Hanna Lindqvist gör mål mot Sundsvall. Jubel i båset förstås.

Det är bara hästsvansarna på ryggen som skiljer damerna från herrarna. Plus att tjejerna har galler och inte får tacklas. Annars är det samma fokus. Samma intensitet. Samma glädje och samma förtvivlan.
Damhockeyn är värd en större publik. Det är på tok för dålig uppslutning på läktarna. Trots att LIF spelar i högsta serien och gör det bra, är det bara släkt och vänner på läktaren.
Det ska erkännas att Sportmagasinets redaktör var måttligt engagerad när LIF:s damer värmde upp. Vad var det för fel? Inte ute på isen i alla fall. Där satt alla övningar som de skulle. Passningarna small på klubbladet. Anfallsvågorna rullade i offensiva zonen. Nej, det var den ödsliga Tegera Arena som var fel. Det var den som skavde. Bedrövligt, på ren svenska, att inte fler visar större intresse och mer respekt för unga hockeytjejer som ger allt.
LIF-damerna är inte proffs på samma sätt som herrarna i A-laget. Tjejerna tränar varje kväll och går på Leksands gymnasium eller jobbar på dagarna. Halvproffs skulle man kunna säga, med en proffsig inställning.
LIF:s damer är ett topplag i Riksserien. I fjol var laget med in i semifinalen. SM-guld är målet i år i hård konkurrens med Luleå och Linköping.
Skarpt läge. LIF spelar snabbt. Intill sargen viner det bara till när forwards spelvänder. Fattar inte att de hinner se de små korridorerna där passen ska slås.
Sundsvall ska LIF bara köra över. Basta. Bortamatchen vann LIF med tvåsiffrigt. En känsla av att ” det här löser sig” sprider sig i båset. Det märker Sundsvall och smäller in en 2–1 puck.
– Vi har ramlat ner i Sundsvalls tempo. Vi kan bättre, säger coachen Christer Sjöberg i periodpausen.
Hårt hela matchen. Det är ingen låtsashockey där ute. Spelarna ger allt i bytena. De får inget gratis mot Sundsvall den här kvällen.
– Prata med varann. Hitta djupet. Sätt fast pucken. Nu tar vi tag i det här tjejer, säger Christer Sjöberg.
Tredje växeln åker i. Tjejerna gasar och sätter segermålet 3–1. Sportmagasinets reporter rycks med i tjejernas glädje. Det är bud på 4–1, sen tjuter tegeratutan bland bänkarna.
Tre högstadielever på ståplats skanderar när slutsignalen tystnat:
– Sittplats res er upp. Sittplats res er upp.

Text och foto:
MATS RÖNNBLAD

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp