Toppfält: innehåll
”Kea” Dyker Alltid Upp

”Kea” dyker alltid upp

  • Mora

MORA
Det finns många eldsjälar inom dalaidrotten, men utan tvekan är Karl-Erik ”KEA” Andersson i Mora en av dem.
Många har sin gärning i en sektion eller en gren. ”KEA” han finns överallt där han kan hjälpa till. Det handlar om att vara funktionär, men lika mycket finns en bred ledargärning på KEAs meritlista.
 I IFK Moras orientering var han styrelseledamot i över 40 år 
 –Totalt har det blivit över 47 år med orientering, säger KEA, som parallellt med sin ledargärning också har varit en framgångsrik skärmletare.
53 gånger har KEA genomfört femdagars och två gånger har han också vunnit sin klass. Lägg därtill 40 starter i tiomila och 10 genomförda Stockholm Marathon.
 –Jag har till och med spurtslagit Anders Gärderud i en stafett på 70-talet, ler KEA.
 Så tävla och leda har varit lite av KEAs roll och liv genom alla år. I Mora finns det knappast ett företag som inte fått besök av KEA när han jagat priser eller annonser. Priser till alla tävlingar som han mer eller mindre drivit. Sylvesterloppet och Kråkbergs Triathlon är tvåudda arrangemang med KEAs signatur.
 Parallellt med olika arrangemang i IFK Moras färger så finns också en mångårig gärning i SLIK/Selja-Långlet IK där han var ordförande från 1984 och de kommande 15 åren.
 I SLIK var han med och startade upp terrängserien för byns ungdomar 1984 och var huvudansvarig för SLIK-joggen från 1987.
 Bor man i Mora så finns givetvis Vasaloppet centralt och det gäller inte minst för KEA som finns med runt både uppbyggnad och genomförande med en rad funktioner.
 –Jag är också Vasaloppsveteran efter 35 genomförda lopp och med i klubbens styrelse. Min roll är där att uppvakta dem som henom fört 50- och 60-lopp, säger KEA.
 –För egen del ser jag helst att man inte fortsätter att jaga lopp efter 60. Då är det bättre att åka de kortare loppen. Det nya milloppet åkte jag i vintras och det var perfekt för min del när jag nu är över 70 år.
 Att enbart vara aktiv i skogen eller på löparbanan där det blev ett DM-guld på 5000 meter som junior, räcker givetvis inte. Är det idrott så är också KEA på plats och följer det mesta som sker i Mora och det är mycket.
 Som aktiv handlar det numera framförallt om veteran VM och World Master Games.
 –Som ledare så vill man ju gärna få in yngre och många vill också vara med, men det är få som vill eller har tid med att ta på sig något huvudansvar.
 –Sedan tycker jag att idrott innebär att man får möta så många människor och jag tycker att det är kul att kunna få vara med och bidra med det jag kan, säger Karl-Erik ”KEA” Andersson.
Text och foto Nisse Schmidt

Bild: Karl-Erik Anderssosn är ”KEA” med en stor del av idrottsvärlden och en stor eldsjäl i IFK Mora Orientering, men också i lilla Selja/Långlet IK.Knapp, skrolla upp