Toppfält: innehåll
KEA Springer Nu Sitt 41:a 10MILA

KEA springer nu sitt 41:a 10MILA

Karl-Erik Andersson, eller KEA, som han kallas, gör nu sitt 41:a 10MILA.

Säg Karl-Erik Andersson och få lyfter på ögonbrynen?  Säg KEA och de flesta inom orienteringen nickar igenkännande och har en positiv kommentar.  Den reaktionen är förståelig. Nu springer han sitt 41:a 10MILA.
1968 deltog KEA i sin först 10MILA vid Riksstensgård i Tullinge för sitt kära Mora.
– Framtill 2006 var jag med varje år. 2011 fyllde jag 60 år och då deltog jag för 40:e gången. Den gången hade jag faktiskt ett eget lag, säger KEA.
Och ett eget lag kör du i repris på Lugnet?
– Till min stora glädje blir det så. I sista stund fick jag ihop ett lag. Jag är stolt att kunna representera IFK Mora OK tillsammans med gamla kompisar, bland annat Peter Fredriksson och Johan Trygg. Coach blir Eero Nieminen från Sågmyra, säger KEA och man riktigt känner hur roligt han tycker det skall bli.
Har du aldrig tävlat för något annan förening än Mora?
– Nej jag har varit Mora trogen. Fick ett anbud från IF Hagen en gång. Men det blev nej. Man flyttar inte en morakarl så lätt, säger KEA och skrattar gott. På Lugnet gör han alltså sin 41:a start i 10MILA.
– En viktig start för mig. Nu har jag gjort lika många starter som Rune Carlsson från Sundbyberg.
Rekordman med andra ord?
– Riktigt häftigt. Orientering är något speciellt och jag har så många fina minnen. På Lugnet har jag sprungit flera tävlingar. Bland annat Kopparkavlen under vår legendariske ledare Einar Back. Han var som en farsa för oss allihop. Vilken underbar ledare, säger KEA och fortsätter.
– Finaste minnet är dock från O-ringen 1985. På sista etappen blev det målgång och sedan direkt till BB. Jag kom i tid när vår yngsta dotter Emma föddes.
Idrott är och har alltid varit viktigt för KEA.
– När Vasaloppet är överstökat så är det 10MILA som gäller. Sedan börjar man längta till O-ringen. Dessemellan har man varit tävlingsledare och en massa annat. Sedan har jag suttit med i styrelsen i Mora alldeles för länge, säger KEA.
Hans meritlista inom idrotten är diger och imponerande. 49 O-ringen till sommaren i Sälen, 18 veteran VM, 34 vasalopp, 10 Stockholm maraton och 40 10-mila som inom några dagar blir 41.
Och nu har du blivit pensionär kan ägna dig åt orientering på heltid?
– Inte skall jag sluta jobba. Jag trivs med mitt jobb som platschef på PEAB. Idag har vi mer jobb än någonsin så jag fortsätter ett tag till, säger KEA bestämt.
KEA är en man med många strängar på sin lyra. En av idrottens många trotjänare. Skillnaden mellan KEA och många andra trotjänare är att han varit aktiv och ledare samtidigt.
Vad skulle idrotten vara utan dessa hjältar som bara finns där varje dag året runt?

TEXT: PEO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp