Toppfält: innehåll
Kettlebells Förändrade Kristinas Och Bengts Liv

Kettlebells förändrade Kristinas och Bengts liv

FALUN. Fysiocenter Kettlebell Club är en av landets största klubbar i sporten och kör fyra gemensamma pass i veckan. Två av de som är med och tränar regelbundet är Kristina Scott och Bengt Andersson. Från att i princip inte ha tränat alls tidigare har båda två »snöat in« på denna träningsform.

Kristina, 49 år
När Kristina var mellan 11 och 14 år spelade hon fotboll i Slätta, men fick sluta tidigt på grund av ledbandsskador i fotleden. När inte det gick så började hon döma fotboll i stället, men pressen som en domare får var inget som passade henne
Efter det blev det ingen träning alls fram till 2010 då hon, vid 44 års ålder och 93 kg, började leta efter en träningsform som skulle passa henne.
Hon provade stavgång, hemmagympa och motionscykel, men det var inget för henne. 2010 gick hon introduktionspass på gym och kettlebells på Fysiocenter men eftersom hon pendlar till arbetet som arbetsterapeut i Ludvika blev det där hon tränade.
Trots att konditionen och styrkan gick upp så hände det fortfarande ingenting med vikten trots all träning då hon fortfarande åt mer än hon gjorde av med.
På hösten 2013 ville hon prova att vara med på en klubbtävling i kettlebells och köra med en 12 kg kula i 10 min. Vilket gick bra. Men det var nära att det inte blivit av.
När hon kom så satt det, som hon tyckte, en stor, vältränad kille där (Johan Sarkkinen) och hejade på henne.
– Jag kände att här har jag inget att göra och vände på klacken. Men då mötte jag Per, som övertalat mig att prova på, så det var bara att vända tillbaka in igen. Och det var väl tur det. Efter det fick jag mersmak så jag började gå på passen som klubben anordnade och lade om mina rutiner så att jag skulle kunna träna.
– Det som var bra var att det fanns alla storlekar och åldrar på folk och det var aldrig något prat om vikt och mått. Alla var bara där för att träna.

LADE OM KOSTEN
I januari 2014 började hon lägga om kosten då det fortfarande inte hänt så mycket med vikten och till april hade hon gått ner 10 kg. Då ställde hon upp i sitt första SM och använde då två 12 kg kulor, stod 10 minuter, fick upp dom 66 gånger i en stöt (jerk) ovanför huvudet.
Dessutom gjorde hon 117 snatch (ryck) med en kula.Träningen fortsatte och ett halvår senare, då hon gått ner ytterligare 10 kg, tog hon en bronspeng i veteranklassen genom att lyfta en 16 kg kula 85 gånger i longcycle. Detta har sedan ökat till 107 reps och nu tränar hon med 2 x 16 kg och målet är att inom det närmaste året kunna stå med de i 10 minuter.
– Jag har sedan starten för ett och ett halvt år sedan gått ner 26 kg. Jag kör tre pass med kulorna i veckan plus ett par pass hemma för bålstabilitet och benstyrka. Allt som allt cirka 3,5 timmar tar det. Nu ska jag och några till från klubben åka på veteran-EM i Litauen i sommar. Det ser jag verkligen fram emot.

Bengt, 62 år
Innan Bengt var 25 år så hade han aldrig tränat eller rört på sig regelbundet. Sedan började han jogga, åka skidor och springa. Det gick så pass hyfsat så han genomförde två marathon (1986 och 1987). Träningen skötte han i veckorna men på helgerna så var det alkoholen han hade problem med.
– Jag tyckte att ”klarar jag att springa maraton så är jag inte alkoholist”, men det var ett självbedrägeri. Men jag fick hjälp med mina problem, nu har jag inte druckit en droppe på 25 år.
Bengt började träna på gymmet med styrkemaskiner under några år. En dag när han stod och körde i skidstakningsmaskinen, fick han syn på Per som stod och tränade med kulorna. Bengt blev nyfiken på vad detta var och efter lite prat blev han inbjuden att delta i ett nybörjarpass.
– Först tyckte jag att det var svårt tekniskt men samtidigt var det kul och jag kände att detta var något för mig. Jag började gå på passen och i början körde jag mest med 8 till 10 kg kulor. Nu har jag börjat tävla i sporten med 16 och 20 kg och börjat träna med 24 kg sedan ett tag tillbaka.
– På sommaren tränar jag ute på gården om det är hyfsat väder. Det blir fyra pass i veckan. Men de flesta sker i klubbens lokaler.
Bengt jobbar som snickare och på senare år så blev det jobbigare att utföra arbetet.
– Förut var det alltid något problem med ett knä eller en axel. Och så började det bli jobbigt att gå upp och ner för stegen. Idag har jag inga problem. Det går som en dans.

TAPPAT VIKT
Sedan han började träna med kulorna har han gått ner 8 kg och kommer nu ledigt i kostymen han köpte 1974 när första sonen föddes.
– Jag gör av med mer energi nu med den här träning än när jag sprang 5–8 mil i veckan förr i tiden.
Han har gjort 155 jerk med 2×16 kg, snatchat 188 med en 16 kg och fått upp 2×20 kg 57 gånger i longcycle. Hans resultat från SM i höstas, 82 reps med 2×16 i longcycle (3:a i veteran klassen, +45 år), hade gett honom en 3:e plats i veteranklassen (60–64 år) på senaste VM så nu har han redan bokat hotel på nästa VM som går i Dublin i november.
– Man måste ta chansen och prova på. Man blir ju inte yngre med åren, säger Bengt, 62 år.
Bengts barnbarn, Alfred, som är 5 år är väldigt imponerad av farfar. Han önskade sig kettlebells när han skulle fylla år så Bengt köpte två stycken 3 kg som han nu kör med. Det bästa med passen är att det är så fin gemenskap med alla åldrar och storlekar.
– Det är tuffa pass men det är ordning och reda. Det tycker jag om, avslutar Bengt.

Text och foto: PER OLHANS

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp