Toppfält: innehåll
KONSTGRÄSPLANEN  – Det Bästa Som Hänt Borlänge

KONSTGRÄSPLANEN – det bästa som hänt Borlänge

BORLÄNGE
– Det bästa som hänt i Borlänge. Betyget kommer från Cesar, en av många unga killar som utnyttjat spontanträningen på den nya konstgräsplanen, men också får några extra timmar när Dalkurds pojklag tränar.

Amerikansk fotboll har också fått nytta av den nya konstgräsplanen. Den nystartade föreningen Dalecarlia Rebels har tränat där några gånger.

Många av Dalkurds killar har hunnit med ett par timmar på planen innan den ordinarie träningen startar i 16-tiden.  Cesar verkar ha sin framtid utstakad. Att bli fotbollsproffs är något som lockar och artistnamnet har han ju redan.

– Vill du se en cykelspark? frågar han.
Visst, det kan ju bli bra på bild om det lyckas. Och visst lyckas Cesar redan vid första försöket.
Efter skolans slut är det många som söker sig till den nya konstgräsplanen, men redan i 16-tiden kommer några klubbar. Nu har ungdomslagen fått möjlighet till träning tidigare under tidigare år.
Då blir planen välbefolkad. På ena halvan tränar Cesars lag från Dalkurd. På den andra halvan samsas ett pojklag och ett flicklag från Forssa.

– Det finns för få konstgräsplaner i Borlänge, säger en pappa till en av pojkarna i Dalkurds lag.

Detta trots att antalet konstgräsplaner i Borlänge ökat med femtio procent. Dessutom är det en plan där det är möjligt med spontanfotboll fram till 17-tiden.
Dalkurdpappan har mer kritik att framföra.

– Konstgräsplanen ligger för nära vägen som korsar Sportfältet. Det måste man göra något åt för barnen som går från Tjärna Ängar till planen måste gå den vägen, säger han. Det är ju trafik hela tiden på den här vägen.

Cesar lyckades med cykelsparken redan i sitt första försök. Två ungdomslag från Forssa BK samsas på en planhalva för sin träning. Den andra halvan var upptagen av ett par lag från Dalkurd.

Sedan blir han lite mer positiv.
– Borlänge är bra i alla fall för jag vet att det finns kommuner som helt saknar konstgräs. I Borlänge har vi tre planer nu och en som barnen kan utnyttja gratis på dagarna.
– Men visst skulle det vara bra med en plan till, en för de som inte tillhör någon klubb.

Sportfältet är tänkt att bli en allaktivitetsyta. Skolungdomar har fått lämna förslag på vilka aktiviteter de vill införa.
Än så länge är dock rundbanan för skrinnare på vintern och konstgräsplanen det som förverkligats.
Men konstgräsplanen har redan kommit till användning för andra sporter än fotboll. Amerikansk fotboll till exempel. Den nystartade klubben Dalecarlia Rebels, som skall spela i division 1 Norra i amerikansk fotboll, har tränat på konstgräset några lördagar. De fick dock nöja sig med ena planhalvan. På den andra pågick samtidigt en 7-mannamatch i fotboll.

Text och foto:  SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp