Toppfält: innehåll
Krister Meste  Speakern I Dalarna – Har Gjort 1300 Matcher

Krister meste speakern i Dalarna – har gjort 1300 matcher

LEKSAND
Vem slår Krister Ellström? Han har varit speaker i Tegera Arena och gjort över 1300 matcher.
– Jag blev aldrig någon bra hockeyspelare, men älskar sporten och Leksands IF. Därför är jobbet bakom mikrofonen perfekt för mig, säger Krister.

– Jag gillar det här. Det är viktigt att det blir korrekt information i högtalarna, säger Krister Ellström på Tegera Arena i Leksand.
– Jag gillar det här. Det är viktigt att det blir korrekt information i högtalarna, säger Krister Ellström på Tegera Arena i Leksand.

– Leksands förstaline ikväll: På norra stå, Leksands Superstaaaars.
Krister Ellströms presentation av LIF:s förstafemma är en inarbetad klassiker. En egen idé som funkat i många säsonger.
– Kul att ha en egen grej. Jag vet inte om fler arenor tagit efter. Tycker den funkar bra, säger Krister Ellström.

Sport i Dalarna följer Krister i funktionärsbåset. Det är match mellan Brynäs och Leksand och bara några minuter till nedsläpp. Krister drar laguppställningarna klockrent. Inte en stakning, inte en tvekan trots massor med utländska namn i spelartrupperna. Han håller i papperet med spelarnamnen utan att darra.

”Fattar inte att du kan vara så lugn och att du inte läser fel”

– Jag gillar det här. Det sitter i ryggmärgen efter alla år. För 15 år sedan kunde jag 90 procent av alla spelarna i SHL och deras tröjnummer utantill. Det är sämre nu med all spelaromsättning, säger Krister.
Krister har presenterat laguppställningar och redovisat domslut och utvisningar sedan 1978. Få har en sån inblick i hockeyn från så nära håll i Leksand.
– Det går otroligt fort på andra sidan sargen. För fort ibland kan jag tycka. De riktiga lirarna får ingen tid längre att göra sina grejer.
Krister menar att det blivit mer allvar i sporten. Missar man en assist får man veta att man lever. Poängligan är värd pengar när spelarna ska förhandla. Sånt märks, menar Krister.
Du menar att det var roligare på hockeymatcherna förr?
– Lite så. Emil Kåberg i Färjestad till exempel. Han kunde slåss och åka ut ibland. När han kom in i båset sa han bara ” tjena grabbar hur är läget”.
– Jag minns också att vi lindade en snusdosa med svart tejp och kastade ut till domaren inför en match. Det funkade då. I dag skulle det aldrig gå.
Nästa år firar Krister Ellström 40 år i speakerbåset. Han har inga planer på att sluta. Han tänker ta ett år i taget.
– Jag vill att vårt speakerbås ska vara bäst i SHL. Vi är med däruppe tillsammans med Luleå och Gävle tycker jag.
– Så länge jag känner att vi håller hög klass vill jag vara med, säger Krister.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp