Toppfält: innehåll
Kul På Is Ett Spännande  Projekt I Borlänge

Kul på is ett spännande projekt i Borlänge

Langfardsskridsko
Sven Olsson och Ulf Hellström från Dala Active Skaters lär Ida Södergren och Astrid Fredriksson att åka på långfärdsskridskor.

BORLÄNGE Det finns många idrottsintresserade invandrar­ungdomar i Borlänge. En stor del av dem kommer från Somalia i nordöstra Afrika. Sedan ett par år tillbaka har de en egen fotbollsförening, Swesom.

Vintertid är det få av dessa ungdomar som idrottar, men det skall bli ändring på det nu. Och just det där med »för alla« stämmer för trots att projektet pågår vid Tunets bandyplan så är det inte bara bandy som barnen får lära sig. När Sportmagasinet besöker Tunet så är det Sven Olsson och Ulf Hellström från Dala Active Skaters som lär ut sin sport till barnen. Det är Borlänge/Stora Tuna Bandy och Borlänge kommun som startat projektet »Skridskor för alla«.
– Vi riktar oss till alla med invandrarbakgrund, men även till andra barn, säger Hans Grandin, ordförande i bandyklubben.
– Jag kallar också projektet för »kul på is« för det är inte bara bandy som ungdomarna skall få pröva på. Det kommer också att bli pimpelfiske, långfärdsskridsko och kanske även konståkning.

Det är förstås till den konstfrysta banan vid Tunet som man skall locka de som vill pröva på något nytt. På sin hemsida påpekar bandyklubben att det här ger ungdomarna med invandrarbakgrund chansen att prata/förbättra sin svenska under lekfulla former genom en rolig vintersport. Projektet syftar till att positivt påverka integration och mångfald inom klubben och i Borlänge kommun.
I dag är det nästan enbart fotboll som invandrarungdomarna utövar. Inte så förvånande eftersom issporterna inte finns i de länder som de härstammar från. Nu skall det bli ändring på det. Och i Borlänge Bandy ser man detta som ett lyft för hela föreningen.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp