Toppfält: innehåll
Kvinnan Som Styr Mora IK: Vill Ha Mycket Omkring Mig

Kvinnan som styr Mora IK: Vill ha mycket omkring mig

  • Mora

MORA
Hennes efternamn betyder vila på nynorsk.
Men för Mora IK:s nya hockeyordförande Helene Kviele lär det inte bli så mycket vila.
Hon basar nu för SHL:s minsta klubb, både när det gäller ekonomi, arena, ja allt. Det finns mycket att ta itu med. Alltid.

– Jag tycker om att ha mycket omkring mig, säger hon. I mitt dagliga arbete jobbar jag med sjuka människor. Det är viktigt också att träffa andra människor.
Hon är högsta chefen i Mora IK men har också civilt en befattning med stort ansvar.
– Jag är verksamhetschef på medicinkliniken på Mora lasarett, och basar över 250 människor på fyra avdelningar och fem mottagningar.
Helene har ett genuint ishockeyintresse och har inte svårt att sätta ord på vad hon gillar hos Mora IK.

HOCKEYFAMILJ
– Mora IK är som en stor hockeyfamilj med gemenskap, närhet och omtanke. Både min man Lennart, också läkare och jag har ett stort Morahjärta och vi har en som spelar i U 14-laget. Vi har också under årens lopp öppnat vårt hem , varit värdfamiljer för hockeykillar som behöver bo i familjeliknande förhållanden.
Vi som sitter i klubbens ledning har sagt att vi skall vara så synliga som möjligt för alla, exempelvis vid matcher . För supportrar, för sponsorer, för funktionärer, ja alla. Så när folk kommer till match möts de i dörren av vår klubbdirektör Peter Hermodsson som står vad vi kallar ” klagomuren”, skrattar hon.

DEN ENDA I SHL
Det var i somras vid klubbens årsmöte som Helene enhälligt valdes till Mora IK:s nye ordförande. Hon är den enda kvinnliga ordföranden i SHL, och Mora IK:s första någonsin. Det var säkert en och annan som höjde ögonbrynen, ishockey anses som en riktig matchosport. Klarar en kvinna det?
– Jag tycker inte det är något speciellt att klubben har en kvinna som ordförande. Det är 2017 nu. Varför kan inte en kvinna vara ordförande.? Och jag har levt nära män i min uppväxt i familjen och hade många killkompisar i Norrland., Och jag har många män omkring mig bland mina läkarkollegor dagligen.
Helene betonar att det var viktigt att hon kände förtroendet när hon valdes, att det inte fanns olika falanger. Det har inte alltid varit så smärtfritt som nu när hockeyordförande valts in i Mora IK.
Men som Helene tidigare förklarat i en intervju:
– Jag är inte rädd för att slåss i manliga sammanhang utan jag tar min plats. Sen tar jag tag i saker och får gjort det jag säger att jag skall göra.
Så var det där med namnet Kviele som alltså betyder vila på nynorsk. Har du norskt påbrå?
– Nej, namnet kommer från en släktgård i Småland genom min man. Från min pappas sida härstammar jag från Morkarlby, och firman Haglöf, Sweden. Jag har flyttat runt i landet, men Morkarlby har alltid varit en fast punkt alla somrar. Och mitt starka Morahjärta har alltid funnits. Mitt hockeyintresse startade under åren i Lång­sele då vi åkte runt och tittade på matcher i vår närhet, inte minst Modo. Jag har förresten en bror som är så mycket leksing man kan vara.

LYFT FRAM UNGDOMARNA
Vad är det viktigaste för Mora IK?
– Att vi hänger kvar i SHL. Vi har små ekonomiska resurser nu, men är vi med nästa säsong i SHL får varje klubb runt 40 miljoner kronor i bidrag från bland annat C-more. Det är stor skillnad mot pengarna i hockey­allsvenskan (drygt två miljoner). Vi har så mycket vi skulle kunna göra för de pengarna. De skall inte bara gå till ett förstärkt A-lag. Vidare är det viktigt att få mera isytor. Det är ett problem i dagens läge. Och att få till en stark ungdomsverksamhet. Flera ungdomslag. Spelare utvecklas vid olika åldrar. Lyckas du inte skall det finnas nya chanser något år senare. Att lyfta fram ungdomar är viktigt. Att bygga upp vår verksamhet, från egna ungdomar.
Och varför har det under alla år som Mora IK funnits bara varit fyra år med tjejhockey? Det kan bli så att det kommer bestämmelser att varje klubb i de högsta serierna också måste ha hockey för tjejer.
Apropå isytor. Vad har du för tankar om en större eventhall i Mora, som kan bli ett måste om Mora hänger kvar i SHL?
– Den hall som vi hoppas på bör inte vara en jättearena som hos flera andra hockeylag. En hall med låt oss säga ett max på 5.000 åskådare, en hall för mera än ishockeyn, och en hall som också kan användas av skolor som behöver bygga nytt.

Text och foto: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp