Toppfält: innehåll
Laget Bakom Laget

Laget bakom laget

– Vår träning följer en ”blå-vit” tråd. Det sker massor bakom kulisserna som publiken aldrig ser, säger Tommy Fredriksson (närmast kameran). Här tillsammans med Jon Ahlmark, frysterapeut och Mattias Timander.

LEKSAND
Sex år av ackumulerad ångest rullade ner för läktarna. Publikens glädje visste inga gränser när Leksands IF säkrade Elitseriekontraktet mot Rögle i påskas. Allt avgjordes inte på isen. Bakom laget finns ett till lag.

Det såg så enkelt ut. Timrå, Västerås och Rögle slogs tillbaka två gånger om i kvalserien. LIF låg under och kom tillbaka. Segerpuckar slogs in kors och tvärs.
– Det var inte bara tur. Bakom framgången ligger massor med individuella träningspass och noggranna förberedelser under flera år, säger Tommy Fredriksson heltidsanställd tränare i Leksands IF.
Tommy Fredriksson är en av alla i laget bakom laget. Han jobbar inte ensam.
– Vi är säkert ett 10-tal personer som jobbar med spelarnas träning och coachning utanför båset, berättar Tommy Fredriksson
– Själv har jag haft förmånen att träna både A-laget och juniorerna sedan sju år tillbaka. Det är nog materialförvaltaren Bonde och jag som varit längst tid runt laget.

Äntligen Elitserien

Vi sitter i A-lagets träningslokaler bakom norra ståplatsläktaren på Tegera Arena. I utrymmena finns mjuka soffor, stora videoskärmar, kaffemaskiner och lokaler för träning och ombyte. Det känns att det är byggt och ordnat för Elitserien. Äntligen är laget där. Varför just i år? Varför inte i fjol eller året innan?
– Stommen har fått spela ihop i flera år. Det var nästan samma trupp i år som i fjol. Det var det som avgjorde, säger Tommy Fredriksson.
– Spelarna var snäppet skickligare på isen i år. Allt skapade en trygghet.
Tommy Fredriksson har tränat A-laget och juniorerna sedan 2006. Han har följt flera av spelarna sedan tidiga tonåren. Träningen har varit som att bygga hus, säger Tommy.
– För de unga spelarna har det gällt att bygga grund, väggar och tak. För de äldre, etablerade spelarna har det handlat om att byta en takpanna här och där.
– Laget har utvecklats år för år. Det är en stor förmån för mig att få varit med.

Fysträningen inför säsongen 2013/14 inleddes officiellt den 27 april. Här är Tommy Fredriksson tillsammans med Johan Ryno, Joel Gistedt och Per Edblom.

Byggt för Elitserien

Tommy Fredriksson känns grundtrygg när vi sitter och pratar. Platsen i Elitserien har skapat ett lugn och en harmoni i föreningen. Det märks tydligt.
LIF gick genom serien utan omfattande spelarskador. Ett resultat av genomtänkt träning, undrar jag.
– Det finns belastnings­skador. Det kan man träna mot. Å så finns det yttre våld. Det är svårare.
– Men det är klart att en vältränad och pigg spelare har bättre uppsikt och klarar fula tacklingar bättre, säger Tommy.
Skellefteå tog guld och hade inte heller så många skador. Tränar ni lika, tror du.
– Det vet jag inte. Kanske. Det är samma kroppar i Skellefteå som i Leksand. Vi gör säkert en hel del liknande saker på träningen.
Nu gäller Elitserien. Blir det nån skillnad på träningen?
– En del grejer ska vi vässa och utveckla.
– Det är som höjdhopparen som tränat för att klara 2.30. Nu ska vi upp på 2.40, säger Tommy Fredriksson.

FAKTA Jan Tommy Fredriksson

Namn: Jan Tommy Fredriksson
Född: 1957
Yrke: Tränare i Leksands IF
Född: Leksand
Bor: Hedemora
Civilstånd:  Gift, två barn
Karriär: Friidrottstränare, 10-kampstränare, tränare i Dalarnas TV-pucklag

Text & bild: MATS RÖNNBLAD

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp