Toppfält: innehåll
– Lägg Ned Vasaloppet, Sa Antoine Fick Moras Juniorer Till SM-final

– Lägg ned Vasaloppet, sa Antoine Fick Moras juniorer till SM-final

MORA
Ingen i Mora lär glömma fotbollstränaren Peter Antoine. Det var han som föreslog att IFK Mora skulle lägga ned Vasaloppet och istället satsa på fotbollen. Den eldfängde Antoine nådde SM-final med IFK Moras juniorer 1984. De var ett enda mål från att bli svenska mästare.

Peter Antoine oförglömlig fotbollstränare i Mora.

Nu är en av hans spelare, Anders Forsen, sportchef för IFK Moras skidåkare.
– Peter blev inte så glad när han fick höra det, skrattar Anders. Han ville, på skämt förstås, bryta nacken av mig.
Det var när juniorerna förra året, ja de är inte så unga längre, samlades i Mora och då ringde upp sin demontränare. Han blev rörd. Förstör inte din image nu förmanade hans gamla adepter,
För finalmotståndet 1984 stod Örebro SK, där Roy Hodgson var huvudtränare. Alltså Englands nuvarande förbundskapten och tidigare guldtränare i Halmstad BK och Malmö FF.
Örebros juniorer hade innan mötet med IFK Mora slagit ut bland annat Malmö FF och IFK Göteborg. Nu skulle de krossa lilla Mora.

DRAMATISKT
– Det var dramatiskt inför första matchen i Mora, säger Anders Forsen Präst­holmens plan ansågs inte vara i tillräckligt bra skick, planen ansågs för vattensjuk. Men både Örebro, vi själva och även domaren godkände den.
Men kommunen sa nej. Örebros ledare och spelare var ilskna och åkte hem. Erbjudandet att spela på vår konstgräsmatta accepterade inte. De påstod att de inte hade skor med dubbar för det underlaget.
Ett par dagar senare var Örebro tillbaka med rätta skor och matchen spelades på konstgräs, något som inte alls gynnade IFK Mora. Det blev 3–0 till Örebro. Det blir lika lätt i returen ansåg säkert ÖSK.

VANN RETUREN
Men så blev det inte. Nu fick IFK Mora äntligen spela på gräsplan som de var vana vid och vann med 3–1. Håkan Ryss gjorde alla tre målen. Mora hade behövt ett mål till och hade flera bra chanser.
Peter Antoine svor (och det kunde han) ve och förbannelse över att Mora kommun stoppat hans lag att få spela första matchen på gräsplan. När domaren godkänt planen kunde den ju inte vara ospelbar.
– Fritidsnämnden i Mora spelade SM-guldet ifrån oss när de lade första matchen på konstgräs, sa Antoine bittert.

Det var en klen tröst att Roy Hodgson efter andra matchen sa att det var IFK Mora som stått för den bästa fotbollen, det stod också i lokalpressen.

Moras silverlag 1984. Övre raden, fr vänster: Pähr Broman (lagledare), Stefan Axelsson (materialare), Christer Travegård, Lars Mattsson, Magnus Backlund 1, Magnus Backlund 2, Christian Antoine, Roger Kallur, Peter Antoine , tränare.
Mellanraden fr vänster: John di Palma, Hans Lindberg, Jan Hanses, Ola Andersson, Mikael Runberg, Per-Erik Danielsson, Anders Forsen, Håkan Ryss, Göran Sparman.
Främre raden, fr vänster: Ulf Jonasson, Steven Payne, Jan Leppänen, Roger Pehrs, Johan Eriksson, Jim Eriksson, Jonas Hillerström.

Alla i Mora var inte förtjusta i Peter Antoine.
Fotbollen drog iväg ekonomiskt. Antoine blev upprörd när detta påtalades.
Han uppvaktade Mora kommun med hink och spade och erbjöd sig att visa lämplig sandlåda.
När Sportmagasinet pratade med Antoine inför IFK Moras 100-årsjubileum 2009 berättade han:
– Vi i fotbollen skulle bara tacka och buga, vi skulle vara så tacksamma. Vi kom igång sent på våren på vår egen plan för det skulle skottas till förbannelse för Vasaloppet. Men inte på fotbollsplanen.
Vi sprang och vi sprang, det kunde vara 25 grader kallt tre månader i sträck. Jag blev så trött. Det var då jag uttalade mig om att de där pinnarna som skidåkarna åker på det kan väl vem som helst göra. Lägg ned Vasaloppet.
– När det var dags för klubben 75-årsjubileum delades det ut plaketter till folk som säkert gjort sig förtjänta av dem. Men vad fick fotbollslaget? Jo varsin senapsburk, någonting att hälla upp senap i. Det var väl någon jävla liten tennkopp. (Keramik var det).
Vad inte Peter Antoine riktigt förstod eller inte ville förstå var att det var pengar från Vasaloppet som möjliggjorde fotbollens satsningar.
Men Peter trivdes i Mora och spelarna med Peter.
– Han kunde vara burdus, som han i paus en gång tog heder och ära av en av våra spelare inför oss andra, minns Anders Forsen. Och ingen kunde smälla igen en dörr så hårt som han.
Men han lärde oss mycket fotboll, den saken är klar. Jag minns när vi slog ut Köping i semifinal. Vi låg under i paus och det kunde varit mycket större siffror. Vi väntade oss världens utskällning, men istället pratade han om att nu har vi världens chans, att vi skulle klara det här i andra halvlek. Och det gjorde vi. Han lyfte oss.

TOG HIT PROFFS
Det var också Antoine som till Moras succésäsong plockade över två engelska ungdomsproffs, Steven Payne och John de Palma från Wimbledon respektive Crystal Palace.
IFK Moras mångårige fotbollsledare Bo Thunberg berättar om att han använde sig av Antoine som mysgubbe i skolan där han blev mycket populär bland eleverna. Men ibland kunde humöret svänga litet väl snabbt när det gällde fotbollen.
Och Antoine kunde vara rätt fräck. Han berättar med förtjusning när IFK Mora ( A-laget ) slog ut Brommapojkarna i svenska cupen, BP med kommande storstjärnan Anders Limpar.
– Anders gnällde att vi var för jäkla fula i vårt spel. Men du är i alla fall söt Anders, svarade jag.
Mora är nu på uppgång inom fotbollen efter många dystra år. Men visst är saknaden stor efter spelare av Torbjörn ”Tjoppen” Westerlings kaliber, efter tränare som Lasse Ericson (den bäste) Mathias Toth, Sid Huntley, Joe Holey.
Och Peter Antoine förstås. Eller vad säger gamla kommungubbar?

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp