Toppfält: innehåll
Långa Lugnet  – En Tuff MTB-utmaning!

Långa Lugnet – en tuff MTB-utmaning!

FALUN
Sista helgen i maj, 27–28 invaderas Falun och Lugnet av mountain­bikescyklister då Långa Lugnet avgöras. För vilken gång i ordningen är lite oklart, men uppskattningsvis har tävlingen genomförts ett tjugotal gånger.

Träning. En grupp ungdomar från Falu CK på träningspass vid Stångtjärn.
Träning. En grupp ungdomar från Falu CK på träningspass vid Stångtjärn.

Tre olika banlängder 62 – 46 – 28 km och den längre varianten delas upp i tre olika delsträckor eller loopar. 46 km körs på de två första looparna och 28 km på enbart den första loopen. Träning på banan är öppen från fredagen den 26 maj då många också kommer för att hämta startkuvert eller för att efteranmäla sig. Tävlingen är seedningsgrundande till Cykelvasan, vilket lockar många deltagare till start. Ungdomarna kör på lördagen och har fyra banlängder från 0,5 km för de minsta upp till 20 km för de äldsta. Alla nybörjare får både pris och medalj, medan det i ungdomarnas tävlingsklasser delas ut priser till de främsta. Tuffare tag har det blivit från många arrangörer när det gäller nedskräpning så även på Långa Lugnet. Nu är det skräpzoner som gäller och tävlingen går genom naturreservat så kastar man skräp utanför zonerna blir man diskvalificerad.

HEMMAFAVORIT
En av favoriterna i damklassen är klubbens egen Jennie Stenerhag som befunnit sig i Sydafrika sedan september i fjol och nu kommer hem lagom till tävlingen i kalasform. Hon vann där nyligen stortävlingen Cape Epic, världens tuffaste MTB-lopp. Det var ett av hennes mål den här säsongen. I Sydafrika har hon tränat och tävlat men även jobbat med det företag
(rightforbike.se) som hon startat.

EN SEGER
Jennie har åkt Långa Lugnet tre gånger och vunnit en gång. När hon jämför Långa Lugnet med Cykelvasan, som hon vunnit tre gånger – är Falutävlingen klart jobbigast!
Räkna med en favorit i toppform.
Falu CK har en väldigt aktiv ungdomsverksamhet med ett 80-tal ungdomar. Innan Långa Lugnet åker många till Rättvik på träningsläger.
Klubbens barn och ungdomar tränar tillsammans på Lugnet och vissa grupper även vid Stångtjärn och Lilltorpet. Sport i Dalarna  var på besök vid Stångtjärn en kall onsdag men kylan hindrade inte ungdomarna att köra för fullt.

Uppmuntrande. Den här skylten står vid näst sista uppförbacken, ett kvitto på att det inte är långt kvar till mål.
Uppmuntrande. Den här skylten står vid näst sista uppförbacken, ett kvitto på att det inte är långt kvar till mål.

En tillbakablick:
I början startade Långa Lugnet i Rättvik och mål var då som nu, Lugnet. Ett år var olympia-mästaren Bernt Johansson med och författaren av dessa rader stod som radio­reporter redo för intervju med Bernt som segrade överlägset. Då kommer Stefan Lysén, en av föråkarna som åkte motorcykel framför Bernt Johansson, fram till mig och säger:
»Det här är ju otroligt, här åker vi motorcykel så fort vi törs på skogsvägarna i mer än 5 mil och vi har fullt sjå att hålla Bernt på sin CYKEL bakom oss!  Vilken kille!«
Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp