Toppfält: innehåll
Leksands Softbollstjejer Tillhör Sverigetoppen

Leksands softbollstjejer tillhör Sverigetoppen

LEKSAND
Leksands softbolltjejer förlorade SM-finalen mot Skövde i september.
– Det känns fortfarande bittert säger Annakarin Solén Westling, tränare i klubben och spelare i a-laget.

Leksands softbolltjejer tog guld i inomhus-SM i vintras. Nu går laget för utomhus-guld. Foto: PRIVAT

Leksand tillhör softbollseriens toppskikt i Sverige. Årets säsong startade på bästa möjliga sätt. Leksandstjejerna vann guld i inomhus-SM. I utomhusserien förlorade laget en tuff och jämn finalserie mot Skövde.
– Vi hade kunnat ta guldet, det var så lite som avgjorde. Men den här gången var Skövde bättre än oss och de har också ett bra lag, säger Annakarin.
Vi sitter på konditori Siljan och med oss är också Leksands Baseboll och Softbollklubbs ordförande Per Strid. Leksand är enda klubb i landet med topplag i både baseboll och softboll. Per Strid tycker det är kul att softbollens nu har en så stark ställning i klubben. De senaste åren har basebollaget dragit mer publik och fått mer mediabevakning men i år har intresset varit nästan lika stort för bägge lagen.
– Det är viktigt för klubbkänslan att lagen är jämställda och det har vi arbetat för. Till exempel hjälper lagen varandra med olika funktionärsfunktioner när det är match för det ena laget, säger Per Strid.
För en ovan åskådare är det inte helt lätt att sätta sig in i allt som händer på planen under en match. Men efter att ha sett några matcher har du knäckt koden och kan följa spelet bättre och se alla taktiska drag som sker på planen, säger Annakarin.

Per Strid och Annakarin Solén Westling är optimistiska inför kommande säsong. Foto: MATS RÖNNBLAD

– Är man och tittar på en match är det bra att ha någon med sig som förklarar. Det finns alltid några på plats som mer än gärna berättar spelets olika moment, säger Annakarin.
Softboll är världens mest individuella lagsport. Den har allt för både spelare och publik. Kast, slag, löpning och taktik.
– Alla är bra på något och kan spela på positioner som man är mest lämpad för. Det gör sporten så välkomnande för dom som vill vara med och spela, säger Per Strid.
Vad gör att Leksandstjejerna är i topp i Sverige?
– Vi har mycket rutin i laget, en bra lagsammanhållning, vi tror på varandra och dessutom är vi duktiga på att vända matcher. Det är några av förklaringarna, säger Annakarin.
Per Strid håller med:
– Inom softbollen har vi nu fått bra snurr på junior- och ungdomsverksamheten. Vi har ett flicklag, ett juniorlag och A-laget. Om vi bara får tränare till ungdoms- och juniorlaget så ser framtiden mycket bra ut för softbollen och att vi ska kunna vara ett topplag under många år. Dessutom har vi Sveriges finaste softbollplan, säger Per Strid.
Vad drömmer laget om till nästa säsong?
– Ett SM-guld utomhus och försvara inomhus-guldet. Ha råd att åka ut i Europa och spela. Långsiktigt vore en fullstor inomhushall inte så dumt. Leksands gymnasium är riksgymnasium för baseboll och softboll så en hall behövs, avslutar en redan nu revanschsugen Annakarin Solén Westling.

Text: MATS RÖNNBLAD

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp