Toppfält: innehåll
Leksands Trotjänare Har Bildat En Exklusiv Klubb

Leksands trotjänare har bildat en exklusiv klubb

leksands-brotherhood
Veteraner. På vårträffen samlades ett gäng av Leksands–veteraner i Tegera Arena och pratade gamla minnen.

För bara ett år sedan bildades veteranklubben inom Leksands IF:s hockey: Leksands tro­tjänare. Det är ett brödraskap – om man så vill – med idag närmare 80 medlemmar som nostalgiträffas ett par gånger om året. Men för att bli accepterad medlem i det exklusiva gänget krävs sju års aktivt spel i A-truppen – eller som tränare. Tillhör man kretsen kring de riktigt stora grabbarna så »räcker« blott fyra eller helst fem års spel i landskamper, VM eller OS. Att bli upptagen i kretsen kring Leksands trotjänare innebär alltså en hel del status.

Fast egentligen började det hela med ett antal årligen återkommande fisketurer –närmare fem år bestämt – med polarna Nubben Andersson och Abris-Christer. Vid Nubbens fritidsställe i Norge samlades idéer och riktlinjer drogs upp för en kamratförening inom Leksands hockeyn. Skisserna presenterades för styrelsen som direkt var positiva till förslagen och satte upp kriterierna.

Två gånger om året samlas trotjänarna – höst och vår. Och den här gången var det naturligtvis ingen tillfällighet att årets vårträff – den andra i ordningen – blev förlagd till självaste skottårsdagen den 29 februari. Detta med tanke på alla mål (skott!) det här gänget avlossat i klubbens blåvita dress genom åren.

Namnkunniga leksingar

I veteranklubben återfinns bland andra Kjell Samuelsson, Johan Hedberg, Thomas Steen och Ulf Samuelsson.
På plats i Tegera Arena den här magiska kvällen 2012 minglade Vilgot Larsson,
Jonas Bergqvist, Nubben Andersson, Christer Abrahamsson, Rune Mases och många andra.

Vilgot Larsson, 79 år, fruktad back:
Började karriären redan som 18-åring för drygt 60 år sedan i A-laget och tillhörde Leksands IF under hela karriären som avslutades 1964. Återkommande traumatiska minne: hemmamatchen mot Djurgården 1959.
– Vi ledde matchen igenom – men Rolle, Tumba och Lasse Björn och dom andra lyckades vända tillställningen inför 13000 åskådare – på hemmaplan, dessutom!
Vilgot Larsson är idag pensionär och arbetade i skogen i alla år. Åkte en hel del skidor för nöjes skull. Testkörde Vasaloppet 1961. Det fick räcka med en gång – den gången.

Christer Abrahamsson, 65 år, legendarisk målvakt:
Spelade för Leksand från 1965–1974, 1977–1982. Spelade professionell hockey i WHA och New England Whalers 1974 –1977. Christer deltog i fem VM med två silver och två brons och i vinter OS i Sapporo 1972 och har även verkat som tränare i bland annat Leksand på 1980-talet.
Bästa hockeyminne:
– När vi vann klubbens historiska första SM 1969 – oslagbart!

Jonas Bergqvist, 49 år, forward:
Spelade sammanlagt 15 år i Leksand med startår 1981. Med otroliga 575 matcher i A-laget och 272 landskamper, tre VM-guld, ett OS-guld, tre VM-silver, ett VM-brons och ett OS-brons gör Jonas till Leksands mest meriterade spelare genom tiderna. Men likfullt svider det att det under de här åren aldrig blev något SM-guld till Leksand.
– Hjärtat klappar fortfarande för Leksand. Jag hade anbud och kunnat tjäna stora pengar – men pengar är ändå inte allt, menar Jonas Bergqvist.
Under karriären spelade Jonas för Rögle, Leksand, Calgary Flames, Salt Lake Golden Eagles, Mannheim och Feldkirch. Han arbetade även som VD under sju år för Leksand.
Idag bor Jonas Bergqvist i Halmstad är egen företagare och arbetar som konsult.
Men det egna huset i Leksand finns kvar – ifall …

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp