Toppfält: innehåll
Lena – Vältränad VD Som älskar Tuffa Utmaningar

Lena – vältränad VD som älskar tuffa utmaningar

FALUN
Lena Westman, VD för Hagströmska gymnasiet, som profilerar sig som idrottsgymnasium, är verkligen ett gott föredöme för sina elever. Hon är själv en aktiv idrottare med massor av träningstimmar varje vecka. Frågan är om det finns någon svensk skola som har en mer vältränad VD?

Alltid på språng. Lena Westman är en hängiven triathlet. Foto: Lina Börjes

Hon utgår från huvudkontoret i Falun men reser en hel del till de övriga skolorna i Uppsala och Linköping. Eleverna där får verkligen se upp när hon kommer på besök för träningskläderna är ständigt med för en löprunda.
Hon har ett förflutet som skidåkare fostrad i OK Alehof, men nu är det triathlon som gäller, ett intresse hon delar med maken Robert.
Han tränar för Ironman, hela distansen, men för Lena gäller halva Ironmandistansen, det vill säga att simma 1900 m, cykla 9 mil och löpa 21 km. Målet är att klara en tid under fem timmar, att klara det har hon nästan lyckats med.

MÅNGA LOPP
I år har det blivit många lopp, både utomlands och här hemma i Sverige. Starten var på Mallorca i maj, sedan Tyskland och England under juni. På Svenska Mästerskapet kom hon trea i sin klass och på VM i Zell am See blev det en 59:e plats.
För familjen Westman är semester detsamma som träningsläger och favoritplatsen är Mallorca där det blivit många besök.

GOD PLANERING
Att vara VD för en friskola med verksamhet på tre orter, vara förälder till två grabbar som också idrottar mycket och ska skjutsas på diverse aktiviteter kräver god planering i träningen. Så i veckorna blir det aldrig långa träningspass, det hinner hon inte.
Korta och intensiva pass gäller på lunchen eller under tiden barnen tränar. Längre pass blir det på helgerna.
Att tävla i triathlon med tre grenar kräver ju en mångsidig träning och eftersom den inledande simningen i sporten är hennes svagaste gren, har hon fått hjälp med simtekniken av Rolf Möller i Borlänge.
Lena som kommer från Göteborg, tävlar fortfarande för Hälle, Göteborgsklubben där hon en gång startade sin karriär. Utöver jobbet som VD för Hagströmska har hon också webbshopen Loverunning.se som erbjuder sportkläder för tjejer.
Den mest iögonfallande produkten är nog löpar­kjolen, hämtad från USA, som blivit allt populärare. Till våren utökas kollektionen med nya fräcka plagg som hon designat själv.

Ett av Sveriges största idrottsgymnasium. Skolan ha drygt 900 elever, varav ca 700 i Falun. Eleverna kommer inte bara från Sverige utan också från Norge, Finland och Åland. Som VD basar Lena över ett hundratal anställda, och skolan har en klar idrottsprofil med 15 idrotter på programmet. Där är backhoppning en vilande idrott i väntan på de nya backarna. Skateboard, personlig träning och E-sport är de nya grenarna som tillkommit. Vad är då E-sport? Det är en gren där man tävlar med datorer eller spelkonsoller. Skolidrottsförbundet har faktiskt redan klassificerat det som idrott och RF utredare just nu frågan. Men risken att utövarna av E-sport ska bli en sport för stillasittare finns inte. Programmet har nämligen egen fystränare då det krävs god kondition om man ska klara många timmars koncentration i ”datatävlingarna”.

Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp