Toppfält: innehåll
Lennart Belönad Eldsjäl I Öje

Lennart belönad eldsjäl i Öje

ÖJE
1938 bildades Öje IF och mycket vatten och inte minst ljusdekorerade båtar har följt Ogströmmen förbi Öje. Fortfarande rinner Ogströmmen men de ljusdekorerade båtarna har försvunnit och den unika regattan med den.
På paus är också fotbollslaget, men det är ingalunda en vilande förening. Det är en omöjlighet med en eldsjäl som Lennart Helmersson.

Sport i Dalarna uppvaktade den engagerade sifferledaren med en uppskattad prischeck på
10 000 kronor, som han fick lämna vidare till föreningens kassör, det vill säga honom själv. Den privata belöningen blev en inbjudan till en hemmamatch med Brage och ett presentkort på 1500 kronor.
 Rolf Hammar och Bertil Daniels från Sport i Dalarna träffade Lennart och ett glatt och stort gäng öjebor i klubblokalen för fika, snack, historier och inte minst för att dela Sport i Dalarnas uppskattning av en sann idrottsledare.
 –En eldsjäl som i mer än 50 år varit drivande och delaktig i aktiviteter som skötsel av fotbollsplan, skidspår, lotterier, regattafester samt inte minst den nya vinterarenan. Lennart är en man som håller byn Öje och Öje IF levande, beskrev Rolf Hammar motiveringen till den stora symboliska prischecken som Lennart sedan fick ta emot. 

ÖVERRASKNING
–Det här var en verkligt välkommen överraskning, tackade Lennart för uppmärksamheten.
Sedan fick Lennart snabbt bedyra för Rolf och Bertil att han själv aldrig var med i det som en gång satte Öje på fotbollskartan, kampen om Sveriges sämsta lag mot värmlandsföreningen Höje. De beryktade matcherna 1960 gav lite felaktigt Öje äran att vara sämst, för det var matcher med glimt i ögat och många och långa berättelser om hur det då gick till. Men Lennart var då för ung.
 –Fotbollen slutade jag med 1986, berättar Lennart, som också hunnit med 21 Vasalopp.
 Om inte den idrottsliga karriären förde Lennart längre bort än till starten i Vasaloppet må vara hänt. Hans roll kom istället att bli den ideelltarbetande idrottsledaren.
 –Efter det att jag själv slutade spela så var jag med och tog betalt av publiken och det hände då att jag fick göra det ombytt som reserv och även fick hoppa in och spela, skrattar Lennart.
Bandy, regattafesten och fotbollen lades ner, men det gjorde inte Öje IF.

VÄLMÅENDE
–Idag är vi en ganska välmående förening. Vi har gjort en stor satsning på vår Vinterarena. På isen plogar vi upp långa skridsko- och sparkbanor men lägger också skidspår, berättar Lennart.
 –Går man ner en vinterdag är det alltid folk ute och åker spark eller skridsko eller grillar vid grillkåtan.
Sommartid finns vandringsleder som underhålls och gemensamma vandringar arrangeras.
 –Det som vi verkligen välkomnar är Lännviksrevyn som sedan 2013 uppför en lokalrevy. Numera på Brånan så den gamla parken fortsätter att leva upp. I somras bjöd Lennviksrevyn på 17 fullsatta föreställningar, berättar Lennart.
Just nu pågår repetitionerna inför sommarens revyfester som då sker för tionde gången.
 Lennart Helmersson är en av Dalarnas många ideella ledare som i det tysta uträttar storverk i de föreningar som håller landsbygden levande.

Text och foto: NISSE SCHMIDTKnapp, skrolla upp