Toppfält: innehåll
Lima – Här Fostras Nästa Generations Skidskyttar

Lima – här fostras nästa generations skidskyttar

skidskytte
Fullt fart på skjutvallen på skidstadion i Lima.

LIMA
Ett 20-tal träningsvilliga ungdomar i åldern 7–16 år fanns på plats vid skidstadion i Lima en onsdag när Sportmagasinet var på besök. Full fart hela tiden på rullskidbanan och på skjutvallen, den äldre gruppen åkte rullskidor på den krävande banan innan skjutning, de yngre sprang istället.

Entusiasmen går det inte att ta fel på. Den äldre gruppen tränar gemensamt två gånger i veckan och den yngre har bara en gemensam träning.
– Bara fotbollssäsongen tar slut blir vi fler.

Mikael var under flera år ansvarig vallare åt Magdalena Forsberg och i högsta grad delaktig i hennes framgångar. Som ledare försöker han nu lotsa fram nya talanger.

OLIKA GRUPPER
Den äldre gruppen han ansvarar för, födda 99–01, lyssnar intensivt på hans instruktion innan dom tar fart på rullskidorna till skjutningen, är man 16 år får man ha med sig bössan på ryggen.

skidskytte
Ledaren Madelene Matsson och föräldern Anders ”Sorken” Åkerlund hjälper till att ordna ett gevär som krånglar.

De yngre har vapnen färdigladdade liggandes på ett stöd när de kommer löpande in till skjutningen. Talanger finns, klubben hade till exempel tre åkare med på en ungdomslandskamp vintern som gick.
Men det gäller att skynda långsamt och framförallt att få känna att träningen är rolig. När de äldre ungdomarna slutar kommande vår, årskurs nio, väntar skidskyttegymnasiet i Torsby eller Sollefteå får några.

LEDARE OCH UTRUSTNING
– Det bästa som hänt hittills i år är att vi får tre nya ledare, alla före detta skidskyttar, säger Mikael.
Det märks att ledarbehovet är stort, särskilt bland de yngsta när bössan ibland krånglar. Med fler ledare blir också träningen effektivare. Sedan är det viktigt att alla föräldrar finns med då en hel del skall ordnas på skjutvallen. Vallen ska sopas, skjutmattor ska fram och tavlorna ska ”nollställas” efter träningspasset.
Skidutrusningen och vapnet kostar, till det kommer ammunitionen. För att sporten inte ska bli för dyr står Lima för ammunitionen vid gemensamma träningar och tävlingar.
Klubbens äldre landslagsåkare, Tobias Arwidsson, Simon Hallström, Johanna Skottheim, Åsa Lif och Amanda Simonsson tränar för det mesta på egen hand men har, liksom hela klubben ett stort mål 2015.

skidskytte
Mikael Jansson instruerar den äldre gruppen.

I början på nästa år, 3–5 januari arrangerar klubben SM och då ska det förhoppningsvis inte bara bli fest utan också medaljregn till klubben.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp