Toppfält: innehåll
Limatjejerna Johanna Och Stina Siktar Mot Stafettlag I SM

Limatjejerna Johanna och Stina siktar mot stafettlag i SM

LIMA. Lima IF har plötsligt ett stafettlag till skidskytte-SM. Från att ha varit ensam elittjej i klubben har Johanna Skottheim nu fått sällskap. Några mil längre ner i dalgången fanns längdstjärnan Stina Nilsson, det plus en tredje länk och Limas stafettlag är klart.

I våras släppte Stina bomben, hon sadlade om till att bli skidskytt och plötsligt hade Lima två tjejer till stafett­laget.
– Vi har klart med den tredje, men det är ännu en hemlis, skrattar Johanna, jätteglad över att ha fått Stina som klubbkompis och ett stafettlag till SM, även om världscupen är nummer ett för Johanna Skottheim.

NYBÖRJARE LOCKAR MEDIA
Stina Nilsson lämnade längdskidåkningen just när hon borde bli som allra bäst, redan har hon ett OS-guld och två VM-guld, överst i högen av mästerskapsmedaljer. Nu börjar hon mer eller mindre om, nybörjare i sporten där det tar tid att bli bäst.
Rikard Grip var förbundskapten åt Stina, längdskid­åkerskan. Nu är Grip generalsekreterare för skidskyttarna.
– När Magda Forsberg tog klivet från längd till skid­skytte så var det andra förutsättningar och det gällde även för Anna-Karin Olofsson.
Nu räcker det inte längre med att vara en väldigt duktig skidåkare. Skyttet har utvecklats enormt. Nu går det inte att köra in missade skott på skyttevallen, säger Rikard Grip.

Stina Nilsson
Stina Nilsson är en stjärna i skidspåret men en nybörjare på skjutvallen.

INTE TID FÖR BOMMAR
Stina Nilsson tar det lugnt.
– Det här är något som jag verkligen lockats av. Det får ta den tid det tar och jag inser att och jag är ny i sporten. Jag har ju inte ens tävlat ännu, säger Stina, med två veckor kvar till den planerade tävlingspremiären på Idre Fjäll.
– Jag tittar på de andra, alla är ju proffs och jag lär mig hela tiden av dem.
På skjutvallen är hon inte snabbast.
– Nej jag är avgjort långsammast, men det går bättre och bättre, säger Stina.
– När jag ser de andra i laget ta av och på sig bössan så gör de det i en mjuk cirkelrörelse, som en dans, medan jag är mer fyrkantig i min rörelse.
Stina må vara en av världens bästa skidåkare, men nu väntar något nytt.
– Det här är en komplex sport. Jag är på det klara med att allt måste sitta, något utrymme för bommar finns det inte, säger Stina.
Sedan kommer ett nytt moment till för längdtjejen Stina. Plötslig ska hon inte åka så fort det går.
– Det gäller att ha rätt nivå in mot skjutvallen och kontrollera hastigheten.
Väl på vallen ska stavarna på rätt plats, bössan av, allt på plats och sedan ska prickar ner.
– Jag har då åtminstone tränat att ta av och på mig stavarna när jag körde skiathlon i längd, säger Stina, om ett av de få moment utöver skidåkningen som hon har testat innan.
Johanna berömmer Stinas insats på skjutvallen.
– Hon skjuter bättre än vad många räknat med, hon är inte lagets bästa eller snabbaste skytt, men ändå överraskande bra.

Johanna Skottheim
Johanna Skottheim fick sitt genombrott i världscupen i vintras. Nu har hon äntligen tagit en plats i skidskyttets A-landslag.

LÄNGTAR EFTER ATT FÅ TÄVLA
Att åka ett sprintlopp i längdskidor är Stina bäst i världen på, men hur det blir att åka med en bössa i tävlingsfart vet hon inte ännu. Inte heller hur tufft det går att åka i spåret i kampen med medtävlare.
– Faktum är att jag inte har en aning om hur det är att tävla, inte mer än att jag längtar efter det, ler Stina.
Tävla kommer hon att göra, men vägen till eliten är lång och världscup blir inte aktuell innan Stina hunnit lite längre i träning. Men framförallt hunnit köra ett antal mindre tävlingar och sedan fortsätta med IBU-cup, som är nivån under världscupen.
– Jag kan ta ett misslyckande, då har jag i allafall försökt och det här är så skoj så det är värt det, säger Stina.
Det syns på henne att hon trivs, på skjutvallen är hon fokuserad, men när hon hämtar andan och umgås med de andra är skrattet närvarande.
Johanna Skottheim finns ofta i närheten.
– Johanna är min idol, hon kan det här, säger Stina uppskattande.
Innan de blev klubbkompisar så hade Stina inte så mycket koll på Johanna.
– Visst visste jag vem hon var, vi gick ju tillsammans i Torsby, men det är först nu vi insett hur mycket gemensamt vi har.

EKONOMI OCH STAFETT
Skidskyttesäsongen är igång. Stina ser fram emot att få tävla, även om det till en början blir i mindre tävlingar. Det gäller helt enkelt att komma igång. Efter premiären i Idre väntar svenska cupen i Östersund före jul, men förhoppningen är att det ordnas ytterligare någon nationell tävling före jul.
För Johanna är målet att få fortsätta att köra världs­cupen i vinter och ta ytterligare ett steg.
Vid sidan av skidskyttesatsningen har Stina byggt sitt hus i Malung.
– Det är mitt eget paradis, säger tjejen som numera bor i Östersund och det gör för övrigt de flesta av hennes nya kompisar i skidskyttelands­laget.
Johanna kombinerar skidskyttet med att slutföra högskolestudierna.
– Jag ska skriva klar min C-uppsats så jag blir klar med min kandidatexamen i ekonomi. Sedan ska jag läsa lite juridik.
Världscupen inleds den 27 november i Kontiolahti och avslutas i Oslo den 21 mars.
Veckan därefter är det dags för SM och då ska Johanna äntligen få köra ett stafettlopp med Stina och duons än så länge hemliga tredje dam.
– Jag älskar stafett och att få köra i Limas färger betyder något extra, säger Johanna, som tidigare kört en seniorstafett med Lima. Då i herrarnas lag.
Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp