Toppfält: innehåll
Livet Förändrades För Daniel Thynell

Livet förändrades för Daniel Thynell

  • Falun
Daniel Thynell
Daniel Tynell, trefaldig vasalopps­vinnare, är ansvarig för långloppsteamet Team Tynell.

Vad skall jag göra nu? Jag har en ingenjörsutbildning i bagaget. Det kan vara en väg. Idrotten kan vara en annan. Funderingarna som 3-faldige Vasalopps­vinnaren Daniel Tynell hade för mer än ett år sedan.
– Jag följde vad hjärtat sa. Jag kan inte släppa idrotten. Idag är jag glad att jag tog det
beslutet.

Veckan innan Vasaloppet 2015 hade Daniel åkt KortVasan.
– En formtoppningsgrej inför årets höjdpunkt Vasa­loppet. Det gick jättebra. Inga signaler på att något var fel utan snarare ett kvitto på att nu är jag där jag vill vara. Men det blev aldrig något Vasalopp.
– Några timmar senare kände jag mej helt total­dränerad på energi. Något var fel och det blev besök på lasarettet, säger Daniel.

En bristning i ett kranskärl och diagnosen var hjärtinfarkt.
– Det blev att operera in ett »stent« och läkarens order var klar. Jag skulle undvika maxbelastning. Att träna var däremot inget hinder, men absolut inte maxbelastning under lång tid och det var ju precis det jag höll på med.
– Livet förändrades i ett ögonblick. Jag som älskade att driva på i backarna och pressa mig. Nu skulle jag undvika maxbelastning.

1,5 år har gått, hur känns det idag?
– Mentalt är det fortfarande en process. Jag är glad att jag hade professionella personer runt omkring mej. Min mentale tränare Rune Gustavsson var oerhört viktig under min aktiva karriär, men lika viktig om inte viktigare när jag fick beskedet att karriären var över.
– Annars mår jag förträffligt och det är bara lite annorlunda mot vad det var tidigare, säger Daniel.

HÄLSOSAM TRÄNING
Tränar du något idag?
– Idag håller jag mej i komfortzonen. Det handlar om den hälsosamma träningen. Träningen har fått ett helt annat syfte. Kanske till och med lite djupare. Nu tränar jag för att må bra. Investera i livet och helt enkelt få energipåfyllning.
– Det ger även mental återhämtning. Det är skönt att komma ut och insupa lite frisk luft och bli svettig. Dessutom blir man kreativ. Lösningar kommer och man får idéer om utveckling.

Veckan innan Vasaloppet 2015 stängdes en dörr för Daniel Tynell.
– Det fina var att samtidigt öppnades flera nya dörrar, säger Daniel och hela han är ett enda stort leende.

TEAM THYNELL
Idag är Daniel framförallt ansvarig för Team Tynell. Ett långloppsteam bestående av Jerry Ahrlin, Rikard Tynell, Laila Kveli och Martin Johansson.

En härlig blandning av åkare. Laila Kveli, 29 år, har vunnit två Vasalopp, Jerry Ahrlin, 38, har två andra plaster i Vasaloppet och totalseger i Långloppscupen 2007, Rikard Tynell, 30, har bl a en seger i Ski Classics deltävling La Diagonela och till sist 19-åringe talangen Martin Johansson.
– Martin är duktig i triathlon och i vinter blir det skidor. Han skall testa något långlopp. Skall bli spännande att följa.

Vad är då din roll?
– Jag sköter allt runt omkring. Under en Vasaloppssöndag är vi hela 35 personer som är igång med olika uppgifter. Ett härligt gäng, bland annat från Grycksbo IF, och många var med redan under min aktiva tid. Personer med hjärta och själ för skidåkningen och som ser glädjen med idrotten, säger Daniel.
– Vi ser till att åkaren kan ägna all kraft på sin åkning. När de tävlar utomlands så är vi 6–7 personer i service­gruppen. Daniel är även en eftertraktad föreläsare.
– Jag skulle kalla det för inspirationsföreläsningar. Jag förmedlar tankar på det sätt som jag jobbat på för att bli en bättre skidåkare. Inte extremt på något sätt utan jag arbetade efter en modell som jag trodde på.
– Det skall vara något tänkvärt som gör att andra människor mår lite bättre när de går ifrån föreläsningen.

MÅNGA UPPDRAG
Klassjoggen och Juljoggen i Borlänge samt Nordenskiölds loppet i Jokkmokk är exempel på annat som Daniel engagerar sig i.
– Jätteroliga uppdrag. Klassjoggen tillsammans med Roberto Vacchi och Anki Kjellberg är något av det roligaste jag gjort.
– 1800 barn från F- klass till nian deltog under första skolstartsveckan. Vi ville belysa vikten av motion, rörelse och glädje. Vi kunde samla barn från olika stadsdelar för en gemensam aktivitet. Bygger på att alla skall vara lika för en dag. Alla barn får en T-shirt i samma färg.
– Vi firar att det är skolstart – fest och glädje, poängterar Daniel. Just ordet glädje återkom Daniel till flera gånger under lunchintervjun.
– Oavsett vad man sysslar med skall det ske med glädje. Det är så oerhört viktigt, avslutar Daniel och drar vidare till en föreläsning för lite bankfolk.

Innan kvällen blir det även ett besök i fruns blomsterhandel i Kvarnsveden. Daniel är nämligen företagets blomsterbud. Ett annat sätt att sprida glädje på.

Text: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp