Toppfält: innehåll
Livet Går Som En Dans För Jennifer Och Nils

Livet går som en dans för Jennifer och Nils

Dansglädje. Nils Andrén och Jennifer Dolleris från Falun lever för dansen.

FALUN Det var i tredje klass på Gruvrisskolan. Rickard Bentzer från RG:s daladansstudio hade kommit för att hålla lite danskurs på lektionstid. När det närmade sig slutet av kursen skulle man dansa med någon man inte dansat med tidigare under danslektionen. Den blygaste killen och den nya tjejen i klassen stod sist kvar – så det var bara att fatta tag i varandra och börja dansa. Knorren – det blev danstävling – gissa vilket par som vann, det var de som stod sist kvar innan dansen började.

Så började karriären som fortfarande är på väg uppåt och uppåt. Nils och Jennifer blev intresserade och fortsatte att dansa.
Jennifer var då gymnast och tränade med Gymnos artistiska grupp medan Nils inte hade hittat något annat som drog tillräckligt mycket. Den där lektionen öppnade hans ögon för dans och på den vägen är det.

VANN DIREKT
Efter ungefär ett års träning blev det så dags för första tävlingen utanför klubben. I Sundsvall deltog de i en buggtävling och vann!
I början var det bugg, latindans, salsa och discoswing som var på schemat. Nu har de koncentrerat sig på lindyhop och boogie-woogie. Paret har dansat sig igenom alla steg upp till nationell och internationell nivå. Några tränare som verkligen betytt mycket för det här paret är de rörande överens om. Sanna Holmgren, Pontus Persson, Isabella Gregorio och Mats Ivarsson har stor del i den utveckling paret genomgått.

I nuläget gäller minst 13 timmars egen träning per vecka plus att 1 gång i månaden åker Jennifer och Nils till endera Borås eller Karlstad för att under tränarens argusögon utnyttja den helgen till i princip oavbruten träning. Dans är i allra högsta grad elitidrott på den här nivån. När de får frågan vilken deras största nationella framgång har varit så här långt, är de överens om att rankingen som nummer 1 i Sverige 2013 för juniorer i lindyhop smäller högst. För de har strävat länge för att nå den positionen.  Jennifers alternativ är den SM-vinst de tog som 12-åringar i salsa, tätt efter. Där tävlade de i klassen upp till 16 år och var yngst i startfältet.

FYRA I FÖRSTA EM

Akrobatik. Nils och Jennifer i en akrobatisk dans.

Efter ett litet funderande kom så svaret på – den största missräkningen så här långt – det är EM 2012 i boogie-woogie där de slutade på en fjärdeplats. Den placeringen svider fortfarande lite i själen, men som båda säger:

– Det är en bedömningssport och det är domarna som avgör de små detaljer som fäller avgörandet.

Men som sistaårs-juniorer har de en chans till i november 2013 på »hemmaplan« i Sverige och den har det bestämda planer på att ta. Till det EM:et har 7 svenska par chansen att ta sig till final och det skulle inte vara helt fel säger de båda med ett leende. Tidigare har Sverige haft som mest 4 par med i en final. Före detta EM ligger ett VM i Stuttgart och de är dessutom uttagna till en prestigetävling i Washington DC, USA, International Lindyhop Championship, ILHC. Där kommer de att, tillsammans med paret Pontus Spelmans/Lena Magnusson från LA Dancers i Ludvika och Matej Dujakovic/Cajsa Weinemo från Ulricehamn, representera Sverige.

Jennifer Dolleris
Född: 1996
Familj: mamma, pappa, 3 systrar, 1 bror
Bor: Falun
Skola: Hagströmska gymnasiet
Moderklubb: RG’s Daladansstudio
Tävlar för: Dancing Team Club, Hammarö

Nils Andrén
Född: 1996
Familj: mamma, pappa, bonuspappa, syster
Bor: Falun
Skola: Hagströmska gymnasiet
Moderklubb: RG’s Daladansstudio
Tävlar för: Dancing Team Club, Hammarö

Text och foto: CAROLA ERICSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp