Toppfält: innehåll
Livsstilen Som Många Anammar

Livsstilen som många anammar

Jessica Solhag och Sofia Stolpe, längst bak, är ledare för klubbens yngsta
tävlingsgrupp.

BORLÄNGE
Borlänge Gymnastikklubb, före detta Domnarvets GK, firade 80-årsjubileum i september. Intresset för gymnastik står sig fortsatt starkt således.
– Vi har runt femhundra medlemmar, berättar Borlänge GK:s vice ordförande, Diana Mäkiaho.

Många menar att gymnastik är en livsstil. Det är undertecknad redo att skriva under på efter att ha djuplodat i sporten. Ungdomarnas entusiasm, lek och träningsflit smittar av sig och är definitivt ett kvitto på att utövarna helt enkelt gillar det de utför.
– Jag kom in i gymnastiken då min yngsta dotter, Ingrid, ville börja. Ingrid bestämde själv sitt val för några år sedan och då var det bara att hjälpa till så bra man kan, informerar Diana och fortsätter:
– Det är kul att så många ungdomar aktiveras av gymnastik. Barn- och familjegymnastiken tar hand om våra yngsta som fyllt två år. Därefter har vi olika gruppindelningar ända upp till mjukisgympa, där många pensionärer är med. Vi har även två grupper med vattengympa.

Caroline Sandström, Louise Sandström, Jessica Solhag och Sofia Stolpe är fyra av BGK:s totalt 40 ledare. Kvartetten håller i föreningens tävlingsgrupper i trupp- och artistisk gymnastik.

Största gruppen är den där barnen har en ålder från sju till tolv år. Varav flickorna är 120 till antalet och pojkarna 70.
– Vi har även många barn i sexårsgruppen, så det fylls på hela tiden, säger Diana.
Parkour har vuxit sig allt starkare på senare år. En utveckling som även Borlänge GK fått känna av.
– Parkour går ut på att ta sig så snabbt som möjligt från en punkt till en annan med inslag av gymnastiska övningar, förklarar Diana och håller samtidigt med om att den kan liknas vid dåtidens gymnastikövning, ”Skeppsbrott”.
– Speciellt pojkarna gillar den typen av aktivitet, menar hon och skrattar gott.
Är det kostsamt att hålla på med gymnastik?
– Beror på vad man jämför med. Men visst kan det vara dyrt att att hålla på med idrott.
– Att driva en förening är som att driva ett litet företag, dock utan vinstsyfte.
– Föräldrar och ledare gör ett fantastiskt arbete. Och det får nog kosta lite, för det är vårt så mycket det man får ut av att syssla med gymnastik. Det gäller både för tjejer och killar.
Går det bra att rekrytera ledare till alla ungdomar?
– Absolut. Vi har totalt fyrtio duktiga ledare. Och våra tre tävlingsgrupper, som är indelade efter kvalifikation, har väldigt bra ledare.
– Gymnastik är en disciplin- och lagsport, som också inrymmer en individuell bedömning, redogör Diana.
Ungdomar blir allt fler i Borlänge GK och i maj arrangerade klubben sin första tävling på hemmaplan på flera år.
– Det var uppemot tio lag som deltog och det var mycket att göra före, under och efter tävlingarna. Men allt flöt på bra, erinrar sig Diana och utvecklar:

Plågsamt – men ändå med ett leende på läpparna har den här kvartetten träningsflitiga gymnaster.

–Vi har en dröm och målsättning om att få till en egen hall, då det skulle underlätta mycket för vår verksamhet.
– Det är svårt att få halltider, speciellt i Honefshallen, där vi har vårt redskapsförråd. Ändå verkar intresset öka för gymnastik i Borlänge och vi har cirka 200 ungdomar som står i kö för att få vara med i klubben.
Gymnastik är som bekant en livsstil. Ingen kan nog heller förneka att gymnastik är den sportutövning som bjuder den mest allsidiga träningen.
Friidrottsstjärnorna Susanna och Jenny Kallur samt Kirsten Belin sysslade alla med gymnastik som barn. Tre goda exempel på betydelsen av att som barn ha ägnat sig åt gymnastiska övningar.
– Att syssla med Gymnastik som ung ger en bra grund att stå på, oavsett vad man sedan väljer för sportutövning, understryker Borlänge GK:s vice ordförande, Diana Mäkiaho.
Sista frågan ställde vi till ledarna Caroline Sandström, Louise Sandström, Jessica Solhag och Sofia Stolpe:
Vad gör en bra gymnast?
Svaret kom snabbt:
– Man bör vara smidig och stark. Ha mod, vilja och även vara explosiv.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp