Toppfält: innehåll
Ludvikas Entré I Elitserien – En Skräll I Svensk Bowling

Ludvikas entré i elitserien – en skräll i svensk bowling

Kungsbacka bowlinghall 12 maj 2019. Ett historiskt datum. Ludvika BK har tagit sig upp i bowlingens elitserie. Stående frv: Tommy Suominen, Johnny Hedén, Tommy Gustavsson, Fredrik Andersson, Magnus Lindqvist och Daniel Johansson. Knästående frv: Mattias Johansson, Mikael Smedberg, Tomas Norgren samt Tomas Faste. Framför liggande lagbasen Olle Andersson. Foto: Privat

LUDVIKA
En av de största skrällarna i svensk bowling någonsin! Skrällen bestod i att Ludvika BK i våras tog sig upp i landets högsta serie, elitserien. Det är 20 år sedan Dalarna senast var representerat i den serien i form av Domn­arvet. Helt klart en bragd av högsta dignitet, berömmer en av legendarerna inom sporten i Dalarna, Yngve Åhs, 78, från Borlänge!

Det var suveränt bra gjort av lilla Ludvika att ta sig upp i högsta serien. Titta på Stockholm som har mer än 30 hallar. Dom har INGET lag i högsta serien!
Ingen trodde på förhand att det helt otippade och orutinerade Ludvika BK skulle ha minsta lilla chans att kravla sig upp till den högsta eliten. LBK var det absolut lägst rankade av de fyra kvallagen som gjorde upp om en plats.

– Det trodde nog inte vi heller, bekänner lagbasen Olle Andersson, 68. Visst hade vi väl en dröm när vi väl var i kvalspelet. Men att det skulle kunna räcka hela vägen var det nog få som räknade med.

OMÖJLIGA
Men LBK gjorde det ”omöjliga” under en oförglömlig helg i maj på neutral spelplan i Kungsbacka bowlinghall. Fyra lag, förutom LBK, även Höganäs, Köping och Bulltofta (Malmö) skulle då göra upp om en enda plats i elitserien 2019/2020.

– Och vi gjorde det! Fråga mig inte hur det gick till. Vår inställning från början var säkerligen en stor bidragande orsak.
Hur menar du nu?

– Vi åkte till Kungsbacka för att ha roligt. Ingen av killarna kände något tryck och vår laganda har alltid varit på topp. Det kommer man långt med betonar Olle Andersson.
I serie efter serie knep de nederlagstippade dalalaget poäng efter poäng. Alla spelarna stöttade varandra. I ruta efter ruta syntes framgångarna och plötsligt stod man inför en avgörande match om en elitseriebiljett mot Bulltofta.

Inte ens då tror jag att vi blev nervösa. Ingen fattade riktigt vad som var på gång. Inte ens när vi hade vunnit trodde vi att det var sant! Det var helt enkelt en osannolik händelse, säger Olle med blanka ögon. Känslan sitter kvar länge!

BODEN OCH MALMÖ
Man kan bara ana hur stolta och överlyckliga spelare och ledare var vid hemresan och inte minst vid hemkomsten till Ludvika. Ludvika har inte haft något elitserielag sedan handbollen var uppe och vände för 30 år sedan.

Kommunen har uppvaktat med blommor och tårta men trots detta är Olle Andersson besviken:
– Nog trodde jag väl att Ludvika kommun åtminstone skulle bjussa oss på våra matchtröjor med. Men icke sa Nicke nu när kommunen firar 100 år. Vi reser från Boden i norr till Malmö i söder och spelar matcher. Det hade väl varit fin PR för Ludvika att tala om att nu är vår kommun 100 år!
Till Boden kommer man faktiskt att ta flyget.

Att spela bowling på hög nivå är kostsamt. Inte minst de långa resorna. Med en budget på runt 300.000 kronor går större delen till resor, mat och logi.
– Så är det men tack vare välvilligt inställda sponsorer så klarar vi oss även om spelare och ledare får ta en hel del ur egen ficka. Runt 40.000 kronor arbetades in på årets Ludvikafest detta genom medlemmar som plockade av bord och tömde sopor.

MATERIALSPORT

Magnus Lindqvist är sensationslaget LudvikaBK:s stora ankare ”Linkan” snittar idag runt 230 poäng i alla tävlingar.

Bowling i dag är i mångt och mycket en materialsport. Inte minst gäller det att ha rätt klot på rätt banprofil. Varje spelare förfogar över 5–6 klot a 3.000 kronor styck. Mycket pengar.

– Visst är det så, inflikar lagets stora stjärna under många år, Magnus Lindqvist, 44. Vi som nykomlingar är kanske med för att lära men självklart vill vi samtidigt vara med hela vägen och även ta poäng.

Magnus har bowlingen i modersmjölken eftersom pappa Bernt-Åke under ett stort antal år var hall­föreståndare i Ludvika.
– Jag rullade nog första klotet vid 2 års ålder.
– Det har blivit ett antal till efter detta, skrattar Magnus!

Varje spelares dröm är att kunna nå maximala 300 poäng på en serie. Det vill säga tolv strikes i följd!
– Det har väl hänt några gånger, säger ”Linkan” blygsamt! Tror det är 14 gånger i tävlingssammanhang.
– Den första gången var nog 1999 i Gävle, om jag minns rätt!
– I fjol gjorde jag 1070 poäng på fyra serier i Örebro. Började med 290 och 299 poäng!
»1070 innebär smått fenomenala 268 poäng i snitt per serie!«

– Men i seriespel är inte de höga poängen som är det viktigaste. Här gäller det att ha högre poäng i serierna än motståndaren, understryker ”Linkan”.

TUNG INLEDNING
Inledningen på seriespelet har varit tungt för LBK. I skrivande stundhar fyra raka förluster noterats. Något som dock inte direkt knäcker lagbasen Olle Andersson:

– Absolut inte! Vi har varit med i matcherna men tappat på slutet. Det är och ska vara tufft i högsta serien. Vi lär oss hela tiden och jag är säker på att vi fixar nytt kontrakt. Vi möter Glam från Örebro efter nyår och där kommer mycket att avgöras!

Nästa år fyller Ludvika BK 50 år. En dröm för alla är att klubben får fira detta jubileum med ett nytt kontrakti högsta serien!!
– Oavsett blir denna säsongen en oförglömlig och fantastisk resa för oss alla, understryker Olle Andersson!!
Det kan tilläggas att samtliga LBK:s hemmatcher sänds live gratis på Solid Sport.

Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp