Toppfält: innehåll
Lugnets Fysiocenter Ett Komplett Gym För Alla åldrar

Lugnets Fysiocenter ett komplett gym för alla åldrar

FALUN Lugnets Fysiocenter firar 21 års-jubileum i år – ett komplett gym med en blandning av sjukvård- och friskvård som har växt i styrka genom åren. Lugnets Fysiocenter startade som en del i Falukliniken för 21 år sedan. Från början höll man till intill det nybyggda Scandic Hotel på Lugnet.

Falukliniken gick i konkurs 1993 men Fysiocenter fortsatte verksamheten i lokalerna fram till 1 november 1997 då flytten gick till Svärdsjögatan (gamla FO-Staben). Där finns två träningshallar, en för ren styrketräning och en för mera allsidig träning.
Här har man utvecklat verksamheten till ett stabilt friskvårdscenter som många, både gammal och ung besöker dagligen för både träning som behandling av sjukgymnaster och läkare.
– Vi har stadigt ökat verksamheten både på personalsidan som på öppettider, idag har vi cirka 300 besökande om dagen, säger Åke Embretzen, sjukgymnast och delägare tillsammans med Mats Gezelius.
– Rehabilitering ökar kraftigt, vi har många försäkringspatienter och människor som behöver hjälp av sjukgymnaster i det dagliga livet, säger Åke. Lugnets Fysiocenter har också avtal med ett flertal idrottsföreningar bland annat IK Brage, IBF Falun, Falu BS Bandy och Dala Sports Academy.

Fysiocenter
Friskvårdare. Åke Embretzen och Mats Gezelius har varit med ända från början och byggt upp Lugnets fysiocenter. Foto: LILLIS ÅKERBLOM

ALLT FLER GÅR PÅ GYM
Verksamheten består i dag av fem sjukgymnaster, en massör/träningsinstruktör, en receptionist och en läkare som har sin praktik här. Vårdavtalet med landstinget är grunden i verksamheten men friskvården har gått framåt åskilligt sedan starten för 21 år sedan.
Från början var träningsverksamheten 5 % av omsättningen, idag är siffran 35 % vilket talar om en kraftig ökning av antal utövare i träningshallen. Allt fler upptäcker gymmet både ung som gammal att det är en bra träningsform, här samlas de som till exempel vill träna en bra rygg, eller bara skaffa sig fastare lår. Men i första hand så handlar det om att må bra. Det viktiga är att man bestämmer själv både styrka och tempo i träningen det ska vara roligt att träna.

GUBBDAGIS
Det inte bara själva träningen som är viktig utan det handlar mycket om social gemenskap, det är lite av ett ”gubbdagis” i träningshallen mellan varven. Gymmet har blivit en samlingsplats för att förebygga sjukvård. Både sunt och klokt. Ivan Sjöberg 81 från Bjursås, är en trogen besökare på Lugnets Fysiocenter. Ivan var den förste som köpte ett träningskort för 21 år sedan. Än idag går Ivan på gymmet.
– Från början gick jag tre gånger och tränade nu blir det bara två gånger i veckan men det är både trevligt och nyttigt att få träna en utsliten kropp. Jag har problem med både knäna och ryggen, säger Ivan.
– Men gymmet är inte bara träning här träffar man många trevliga människor, det blir mycket snack i träningshallen. Man får reda på mycket om allt möjligt. Jag tänker fortsätta träna så länge kroppen hänger med säger Ivan Sjöberg.
Lugnets Fysiocenter fortsätter att utvecklas, i höst har man kört igång med Kettlebells en tränings- och tävlingsform där man kan välja mellan Biathlon (jerk+snatch) eller longcycle. 5 eller 10 minuter, valfri vikt. Det gäller att hitta nya former för att utveckla träningen.

Text och Foto: LILLIS ÅKERBLOM

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp