Toppfält: innehåll
Maria Har Tagit  Tre SM-softbollsguld

Maria har tagit tre SM-softbollsguld

FALUN
Det är aldrig för sent att ta SM-guld. Maria Daniels spelar softboll och tog sitt första SM när hon var 15 år. Det senaste tog hon förra året. Då var hon 43.

Sport i Dalarna utropar Maria Daniels till ett idrottsligt unikum. Åtminstone i Dalarna. Finns det någon i landskapet som tagit sitt andra och tredje SM-guld med 27 års mellanrum? Knappast.
 Maria Daniels har sina rötter i Insjön och bor i Falun. Softbollkarriären började när hon gick på högstadiet i Leksand. Där förenade hon sporten med studier.
 –Det var där de första två gulden kom.
-Vi hade ett bra lag och jag hade stor nytta av min envisa vinnarskalle, säger Maria och skrattar.
 Maria tycker att det var tur att hon hade softbollen i tonåren. Skolan var så där säger hon. Sporten gav mig sammanhållning och glädje.
 Efter studenten läste Maria vidare. Det blev företagsekonomi på Luleå universitets filial i Skellefteå. Även där spelade hon softboll.
EN IDROTTSTJEJ
Maria Daniels är en idrottstjej. Han gillar att träna för att få styrka och kondition. Det blir mycket skidor, löpning och cykel. Kyrkbåtsrodd är också bra för kroppen, berättar hon. Flera lopp i vasaloppsspåret har det blivit liksom simning i Vansbro. Lidingöloppet har hon också sprungit.
 –En del innebandy har jag också spelat. Inte lika mycket nu när man passerat 40, säger Maria.
 Marias karriär i softboll har gått i vågor. Det blev en del spel i Skellefteå. En säsong (läs sex månader) var hon på Nya Zeeland och spelade i Wellingtons stadslag. Sen har det varit spel med Leksand i olika omgångar.
 –2019 blev det en nytändning då jag och ett gäng före detta landslagstjejer åkte till Barcelona och spelade i en Masters-turnering, berättar Maria.
 –Det kändes att takterna satt i. Det gick bra.
 Masters-turneringen ställdes in under coronan. Men nu är det full fart igen och Maria spelar i Falun Ravens.
BARA EN FÖRLUST
-Vi förlorade bara en match ifjol och tog SM-guld. Det är många tjejer med vinnarskallar och rutin i laget. Det gillar jag, säger Maria.
Vad är din styrka?
–Jag är bra på att ta lyror och har ett bra kast.
Nåt mer?
–Är väl hyfsat snabb.
Hur orkar du?
–Det är glädjen och sammanhållningen bland alla spelare som gör att man håller på. Har man roligt så orkar man.
Vad tror du om den här säsongen?
–Nu vill väl alla slå oss. Så det blir nog tufft.
Målsättning?
–Att göra en bra match i en final.
Text och foto:
MATS RÖNNBLAD

Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp