Toppfält: innehåll
Marie Risby Före Detta Skiddrottning – Idag Sjuk­sköterska Och Fritids­bonde

Marie Risby före detta skiddrottning – idag sjuk­sköterska och fritids­bonde

Marie Risby
Marie Risby före detta skiddrottning. Nu är hon fritidsbonde och arbetar som sjuksköterska.

Vasaloppschefen Eva-Lena Frick undrade i stafettreportaget senaste numret vad före detta skiddrottningen Marie Risby gör idag. Via småvägar utanför Falun och Karlsbyheden hittar »Sport i Dalarna« till Finngärdet och familjen Risbys gård, sista lilla biten dit är det grusväg.

Här råder verkligen lugnet och det enda som hörs är en tupp som gal då och då. En härlig miljö bestående av ett par gårdar med tillhörande betesmark. Marie och maken Björn har bott här med sina tre barn i 13 år. Nu är barnen är utflugna så då är det fåren och hönsen på gården som ska tas omhand.

Marie Risby var Sveriges bästa kvinnliga skidåkare i slutet av 70-talet och fram till 1985 då hon avslutade karriären. Tre OS blev det, 76 Innsbruck, 80 Lake Placid och 84 i Sarajevo. Och som bäst två fjärdeplaceringar, på 5 km och i stafett.

1984 var hon i toppform med sikte på VM i Seefeld 1985 och hade vunnit uttagningsloppen i överlägsen stil. Men när VM-loppen skulle köras var det ändrat från klassisk stil till skate/fristil och det var inget som passade för Marie. Att åka klassiskt i spår som inte fanns på grund av skateåkarnas framfart gick ju inget vidare. Marie tröttnade, dessutom var det den här tiden en hel del dopningstvivel bland skidåkare från öststaterna, så hon kände att tiden var mogen för att avsluta karriären.

– Marie var hela tiden trogen sin moder­klubb, Ludvika FFI.

– Det var väl kanske någon klubb som hörde av sig, men jag umgicks med och fick ofta träna hos Mora­åkarna och det passade utmärkt.

Sedan 1985 jobbar hon som narkossköterska i Falun, numera på halvtid för att också hinna med djuren och gården.
– Lantbruksskötsel har funnits länge i släkten och jag har alltid haft dröm att få ha djur, berättar hon. Men vi har problem då det finns ett vargrevir här ute så vi måste vara på vår vakt. När vi reser bort hjälper snälla grannar att se till djuren, berättar Marie och kliver in i fårhagen.

SKIDOR TILL HUSBEHOV
Skidor blir det ibland, men numera bara till husbehov. ”Tävlingsdjävulen” har sedan länge försvunnit och att åka motionslopp eller tävla har hon inget behov av. Hon motionerar bara för att må bra, det blir ofta promenader och ibland på cykeln. Cykelåkning kom väl till pass då hon och Björn skulle följa tips och försöka hitta släkt bakåt i tiden och orter de bott på.

Tips hon fått genom släktforskning, något hon börjat intressera sig för. Tävlings­idrottandet har gått vidare till barnen, båda flickorna orienterar på elitnivå och sonen Erik spelar allsvensk bandy.

Stafettreportaget: Marie vill gärna veta vad Lis Frost och Sven-Erik Danielsson gör nu. Reportaget om Lis Frost och Sven-Erik Danielsson
kommer i nästa nummer.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp