Toppfält: innehåll
Max Och Olle Gillar Den Tuffa Sporten

Max och Olle gillar den tuffa sporten

FALUN
Tisdagskvällens kyla utomhus byttes mot den fuktiga värmen uppe i Lugnets simhall. En träff med två 15-åriga killar som tränat hårt i en oerhört tuff vattensport – vattenpolo – och nått fina resultat. Max Ekblad och Olle Lindgren, lagkompisar födda samma dag och samma år, har fostrats i länets enda simklubb med vatten­polo på schemat. En sport som ända sedan Kålgårdsbadets utebassäng varit en viktig del i klubbens historia.

Mats och Olle
Mats och Olle

Max, bonusson i polo­familjen Norrström och Olle, kompis med dåvarande tränaren Peter Ihlars son, har utvecklats spikrakt uppåt och med landslagsuppdrag två år i rad vet de vad som krävs för att komma vidare. Det gäller att hantera elementet på ett mycket tekniskt sätt, inte bara att simma snabbt, nej det gäller att ha en hal boll med sig, hantera den under press från motståndare och vara oerhört benstark för att orka hålla tempo under en match. För att också orka möta ev tjuvtrick under vatten­ytan som motståndaren kan hitta på. För detta krävs en träningsinsats om tre pass poloträning per vecka och ett simpass för att kunna simma tekniskt. Till detta kommer, under säsongen, matcher på helgerna med rätt många timmars resa till matcharenorna. Närmaste poloklubb finns i Västerås, sedan är det bl a Uppsala, Stockholm, Linköping och Lund.

HÖG MÅLSÄTTNING
Målsättningen för båda två är klar – fortsätta platsa i de landslag som gäller för deras åldersgrupp. Närmast blir utmaningen att kliva upp till laget med killar födda 00–01.
Tränare Patrik Åkerlund ser inga hinder för detta men ser gärna att träning vässas lite mer till kommande säsong. Ytterligare ett rent simpass med ren teknikträning på simmomenten skall ge ännu bättre och starkare polo­spelare. Önskemålet är också att fler kommer till laget för att kvaliteten på träningen skall bli än bättre.
Den nu snart avslutade säsongen har för killarna medfört spel i klubbens A-lag med en fin tredjeplats i serien, USM-B gav brons, och landslagsuppdrag i Finland där det svenska laget tog en fin silverplats efter segrande Litauen. Kvar på schemat är USM-A, där är nästa tävling redan den 29 april i Eriksdalsbadet och mötet med Järfälla. Vi håller tummarna för laget och ser med tillförsikt fram mot fler spännande vattenpoloresultat för både killarna och laget.

Text och foto: CAROLA ERICSSON

Knapp, skrolla upp