Toppfält: innehåll
Meeri Bodelid, Skrev Vasaloppshistoria

Meeri Bodelid, skrev Vasaloppshistoria

  • Mora
Meeri-Bodelid
Meeri Bodelid, första dam i mål när damerna till slut tilläts åka Vasaloppet (1981).

När Vasaloppet 1981 äntligen tillät damer att åka dom nio milen i huvudtävlingen fanns Meeri Bodelid, en sisuladdad dam, på startfältet vid Berga By.
Hon hade på startplatsen bland annat värmt upp med blivande herrsegraren, Sven-Åke Lundbäck. I mål var hon snabbaste dam, tiden blev 5.28. Någon egen prislista fick inte damerna då, hon ansågs bara vara en i mängden av alla åkare.

Först 1997 infördes en särskild damklass. Placeringen för henne blev nu 411 med tiden 5,28 slog hon hela 9328 åkare.
– Meeri var därmed den dam som officiellt genomfört loppet, den första sedan Margit Nordin 1923. Efter Nordins lopp förbjöds ju damer i tävlingen.

Fler lopp
Tre Vasaloppstarter till blev det med placeringarna 1, 3 och 4. Sedan skulle det dröja ända till 2011 innan hon prövade på loppet igen, då var det 30-årsjubileum.
Märkligt nog var det inte något stort pådrag i media när nu damer skulle få vara med officiellt i loppets huvudtävling, trots alla konstiga försök med kvinnor utklädda till män och försök att trotsa förbudet i tävlingen.
Möjligen berodde det på att damer tilläts åka de nio milen när Öppet Spår började 1979. Men desto större var mediadrevet efter att Meeri och de andra damerna gått i mål, och dessutom slagit mängder av manliga åkare.

Tuff uppväxt
Meeri föddes 1943 och växte upp i finska Tornedalen. Hon hade en minst sagt jobbig uppväxt, de var elva syskon som kom i två kullar. Uppväxten i den norra delen av Finland var inte lätt.
Hon drabbades som ung av TBC, tuberkulos, och skickades därför till Sverige och Värmland i försök att bli fri från sjukdomen.
Hemma igen efter behandlingen handlade mycket om att överleva, hon var nästan alltid hungrig då det fanns många munnar att mätta. Men stärkt av barndomens sjuk- och fattigdom gick hon ett rikt och mycket framgångsrikt idrottsliv till mötes.

Tidig skidpremiär
Hennes sjukdom som ung hade naturligtvis satt sina spår men redan som 6-åring gjorde hon sin första skidtävling och det blev starten på en fantastisk idrottskarriär.
På meritlistan finns många medaljer i olika mästerskap, SM guld i tre olika grenar, längdskidåkning, cykel och marathon. Det blev VM och OS-deltagande med skidorna som något av huvudsporten.
För Meeri var inte bara framgångsrik i skidspåren, det var också andra krävande sporter som lockade. Cykel, marathon, triathlon med mera. Otroliga 18 olika sporter har hon prövat framgångsrikt och två gånger vunnit Lidingöloppet.

En pionjär var hon i många av sporterna, inte bara i Vasaloppet. Hon var förste dam att vinna RM i triathlon 1984, förbundskapten för det danska längdskidlandslaget i två säsonger, för övrigt den första kvinnliga förbundskapten i världen för ett herrlandslag i längdskidor.
Meeri har också varit med om att utveckla tjejloppen i löpning här hemma. Som kuriosa kan nämnas att hon faktiskt har ett brons från SM i Stövelkastning! Blev dessutom författare och skrev en bok om alla sina idrottsminnen.

Hon utbildade sig till idrottslärare vid GIH och 1989 blev hon diplomerad massageterapeut och sedan kiropraktor.  När det var klar for hon vid 45 års ålder över till USA för att jobba som au pair i två år, först ett år på Long Island i New York sedan ett år i Kalifornien och San Diego.

Tog kamp för damidrotten
Hon blev ofta kallad ¨Bråkkärring¨ för att hon hade åsikter.
När damidrotten gjorde frammarsch på bredfont stod hon ofta i tätleden med krav på att damer skulle få tävla och dessutom ha samma villkor som herrarna.
Vi ska vara tacksamma för att hon tog den kampen, en kamp hon många gånger fått lida för. Idag bor Meeri i Åkersberga och jobbar som kiropraktor/massör.

Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN
Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp