Toppfält: innehåll
Michaela  Har Varit Kvarnsveden Trogen

Michaela har varit Kvarnsveden trogen

Michaela Hermansson
Michaela Hermansson (till vänster) i seriepremiären mot Asarum.

BORLÄNGE
Kvarnsvedens IK:s nyutnämnda lagkapten Michaela Hermansson är inte lastgammal precis, men ändå är det 16 år sedan hon A-lagsdebuterade i KIK. Under de här 16 åren har Michaela hunnit med att spela på varje nivå i seriesystemet.

– Jag var 13 år när jag debuterade i A-laget. Året efter blev jag ordinarie, berättar Michaela.
– Vi mötte Stora Tuna i min första A-lagsmatch. Det var visst i division 4.

Men för två år sedan blev det ett hack i skivan. Michaela tackade för sig och gjorde ett uppehåll med fotbollen. Hon lade bollskorna på hyllan som det brukar heta.
– Det skulle jag inte ha gjort. Det dröjde inte så länge innan jag kände att det fattades något när jag slutat spela fotboll.

Och när hon infann sig på träningen mindre än ett år senare kände ledarna att laget fått en förstärkning.

LAGKAPTEN
När de senaste årens lagkapten Denise Sundberg tackade för sig efter förra säsongen fick ett år äldre Michaela Hermansson ta över kaptensbindeln.
– Det är inget märkvärdigt att vara lagkapten. Man gör ju samma jobb som alla andra i laget, konstaterar Michaela.

Det enda de andra spelarna inte får göra är att singla slant med domaren före avspark.

DRIVANDE SPELARE
Michaela var en av de drivande spelarna i Dalarnas flicklag som blev tvåa distrikts-SM 2006. Men hon är den enda som spelar i dag. Vart har de andra tagit vägen? Det var ju fler än Michaela som då fick känna på att träna med flicklandslaget
– Jag vet inte exakt, men ingen spelar på den här nivån i alla fall.

Michaela började som en offensiv spelare, men tidigt blev hon försvarare och har fortsatt så. Så fort KIK får en högerhörna är det Michaela som tar dem. Hennes starka vänsterfot gör att en högerhörna är en halv målchans.
– Inte alltid, i vissa matcher går allting snett, men ibland brukar det mesta fungera.

Hon är en tuff spelare så det brukar bli en hel del varningar under en säsong.
– Ja, jag spelar tufft och gör det på träningarna också.

STOR OMSÄTTNING
För två år sedan åkte Kvarnsveden ur allsvenskan och de flesta som var med då har värvats av andra klubbar. Bland annat försvann Tabitha Chawinga till Kina. Hennes syster Temwa är dock kvar och skall förhoppningsvis göra en massa mål.
– Ja, det har varit en stor omsättning av spelare. Nu har många unga spelare tagit plats i laget. De får värdefull rutin som de får nytta av när vi äldre lagt av.
– När vi nu spelar i Elit­ettan är det inte lika lätt att värva duktiga spelare. De föredrar av förklarliga skäl att spela i den högsta serien.

Vad är målsättningen i år?
– Vi har ingen uttalad målsättning utan tar match för match. Vi skall bara försöka göra bra ifrån oss så att vi är nöjda när matchen är slut. Sen får vi se hur långt det räcker.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Knapp, skrolla upp