Toppfält: innehåll
Minnen Från Solleröklassiker: Lance Armstrong Hoppade Groda  – Och Polisen Tog Tävlingsledaren

Minnen från Solleröklassiker: Lance Armstrong hoppade groda – och polisen tog tävlingsledaren

Det här är idrottsklassikern som överlever alla kriser. Kriser kommer och går men Solleröloppet består. Lika troget som sillen

solleroloppet_roine_gronlund
Vinnare 1973. Roine Grönlund, Faluns stora stjärncyklist tog sin första seger i Solleröloppet 1973.

med tillbehör på midsommarbordet. Och vad vore en midsommar i Dalarna utan Solleröloppet på cykel. Under många år Nordens största endagarstävling på cykel och under 2000-talet dessutom SM-arrangör fem gånger! Inte illa av en ort med 1600 invånare. På midsommarafton körs loppet för 78:e gången. Bara ett enda år, 1940, har loppet blivit inställt sedan starten 1934.

– Det råder en kontinental stämning över Solleröloppet i de branta stigningarna, säger loppets meste mästare Michel Lafis som vunnit fyra gånger. Och märkligt nog i fyra olika klubbar. Det här är en tävling som verkligen sållar agnarna från vetet och splittrar startfältet. Det är långt och det är hårt. Det är en otrolig känsla att ha lyckats i Solleröloppet. Det finns dessutom en härlig familjekänsla kring arrangemanget.

HÄRLIG KÄNSLA

Ett fint betyg av en mästare med mångårig erfarenhet också som proffs ute i Europa.
Eurosports kultstämplade cykelexpert Roberto Vacchi från Borlänge har också god erfarenhet av tävlingen.
– Jag minns känslan att stiga upp klockan fyra på midsommaraftonens morgon för att göra mig klart till start. Spänningen och funderingar vilka gäng som försöker sticka från start. Jag tänker på klassikern, kranskullan vid målet och cyklister från hela Sverige (ja även internationellt). Och på hur tufft det blir i landets hårdaste en­dagarslopp. Och målgången tidigt på dagen som möjliggör goda förberedelser för kvällens midsommarfirande…
Har du något extra starkt minne?
– Ja från 1991 då jag vann bergspriset i Skeer­backarna. Det är ett pris jag värde­sätter högt.
Solleröloppet är en tävling med många minnesvärda ögonblick.

ARMSTRONG PÅ PLATS

– Som när sjufaldige vinnaren av Tour de France, Lance Armstrong gästade Sollerön. Han var 19 år och USA var ett exklusivt lag. Han lyckades inte så bra i själva Sollerö­loppet men kom igen dagen efter i Soldvarvi (varvloppet på ön) där han kom tvåa. Blev besegrad i spurten av Stefan Halle­röd från Svanesund som fick ett minne för livet.
– Jag minns att Armstrong var urstark. Det var som att ha en motorcykel framför sig, har Halleröd berättat.
– Amerikanerna firade midsommar hemma i vår trädgård, berättar dåvarande tävlingsledaren Erik Eriksson. Jag minns att han blev oerhört förtjust i våra kött­bullar och han deltog livligt med att hoppa omkring i små grodorna runt midsommarstången.
Det är inte alla som haft världens näst bäste cyklist genom tiderna (vi rankar belgaren Eddy Merckx som den bäste) hoppande omkring i sin trädgård i små grodorna.
Det finns andra minnen.
– Som när olympiske mästaren på skridsko Åke Seyffart fick solsting mitt under Solleröloppet. Rusade in i en trädgård i Våmhus där en kvinna stod och tvättade. Inför den förskräckta kvinnan hivade Seyffart baljan med vatten över sitt huvud och satte sig på cykeln igen, berättar Erik Eriksson.
Det kanske rentav var något av de år som Seyffart vann. Han var inte bara mästare på skridskor utan också på cykel och vann Solleröloppet två år i rad.

FRÅNTAGET KÖRKORTET

Nuvarande tävlingschefen Leif Resar har ett annat minne som han kan ha blandade känslor för.
– Ett år blev jag fråntagen körkortet mitt under loppet. Jag körde följebilen där skylten tävlingsledare syntes tydligt. Jag befann mig inne i Mora för att ha koll på klungan. Sedan satte jag fart i bilen ut mot täten för att se att allt fungerade. Då klev en polis ut i vägbanan, stoppade mig för att jag skulle ha kört för fort. Jag förklarade för den övernitiske polisen att det kommer att gå ännu fortare för cyklisterna utför Skeerbackarna, hur gör vi då när de kör i dryga 80 kilometer i timmen.
»Så fort får inte
cyklisterna köra,
svarade polisen«
Vi kan berätta att Resar fick tillbaka körkortet i högre polisinstans där bättre sunt förnuft rådde.

FEL VÄG

Det var också i Solleröloppet som täten ett år åkte fel uppe i Skeer. En vänlig bonde visade en alternativ väg ned till Mora. Cyklisterna i klungan bakom täten kanske visste att det var fel, men vågade inte göra annat än att följa efter utbrytarna.
Damerna kom inte in i bilden förrän 1969. Som tävlande alltså. Flera Soldkullor hade annars träffat sin blivande man bland cyklisterna. Åke Seyffarth var den förste som gjorde erövring på ön. Men inte den siste.
Men 1969 kunde alltså den första damsegrarinnan koras. Och det var ingen mindre än Elisabeth Höglund, sedermera känd som duktig ekonomireporter på TV och föralldel också som tävlande i Let’s dance. Flest segrar, fem stycken, har Madeleine Lindberg.
Förste herrsegraren var förresten också Sollerö IF:s ende segrare, Herman Öhman 1934. Då kördes 12 mil runt Siljan och starten gick i Gesunda. Då kördes loppet som tempolopp, alltså mot klockan, och cyklisterna startade med två minuters mellan­rum.
– Jag tycker det är tråkigt att loppet upphörde att gå runt Siljan, Säger Erik Eriksson. Jag minns speciellt vilka folkmassor det var när vi passerade Leksand.
Målet för Solleröloppet är i uppförsbacken upp mot kyrkan. Ett sista kraftprov efter tjugo hårda mil. Ni kan ju tänka er vilken befrielse om loppet dessutom körts i regn och rusk.
– Målgången för Solleröloppet är Sveriges vackraste tävlingsplats, säger cykeloraklet Thure Petersson som följt loppet i många år som skribent och speaker.

MÅNGA STORHETER

Det har funnits flera storhetstider i loppet. Givetvis på 40-talet med den omåttligt populäre bohemen Sven Svängis

solleroloppet
Första damsegrarinna. 1969 vann Elisabeth Höglund första damloppet hon blev sedemera känd söm duktig ekonomireporter i TV.

Johansson från Söders höjder i Stockholm. Man visste aldrig vad som kunde hända då »Svängis« var i farten. Både i och utanför loppet. Legendariske tävlingsledaren Arvid Knutz hade säkert mycket att hantera. »Svängis« väg genom livet var tyvärr ingen dans på rosor. Men han vann Solleröloppet tre gånger.
Under 60-talet strömmade journalisterna in på allvar då de fyra bröderna Fåglum dominerade svensk cykel. Erik Pettersson vann loppet tre gånger, Tomas en och giganten Gösta en gång. Gösta hade som man säger på utrikiska »Star quality«. Han vann 199 amatörlopp under karriären och tog hem tretton proffssegrar med slutsegern i Giro d’Italia i spetsen. Under inget av alla dessa lopp gjorde han den annars obligatoriska segergesten. Inget spel för galleriet här inte…
Många stora mästare har vunnit på Sollerön. En av dem är 1976 års olympiske mästare, Bernt Johansson. Efter Öhmans seger fick Dalarna vänta på näste segrare till 1971 då Christer Lönnerby Harnäs (Ludvika) triumferade. Två år senare vann Roine Grönlund Falu CK. I samma lopp körde unge Claes Svensson så bra att han kom med som sjätte och siste man till det första JEM som någonsin körts. Han valdes framför Alf Segersäll. Och vad händer. Claes vinner och blir den bäste junioren i Europa. Claes vann för övrigt Solleröloppet 1980, 1983 vann Stefan Brykt från Bonäs utanför Mora. 1999 och 2001 vann Marcus Ljungkvist Falu CK och 2008 Nicklas Axelsson från Mora. Året efter var speciellt då två bröder delade på segern, Michael och Christopher Stevenson.

Kända damsegrare i loppets historia är världsmästarinnorna Marianne Berglund och Susanne Ljungskog samt OS-tvåan Emma Johansson.
– Det är bra att Sollerön kan upprätthålla traditionerna, säger Michel Lafis. Det är inte lätt att hitta alla entusiaster som vill arbeta ideellt, de kan vara ett utdöende släkte. Och Sverige är trots allt i periferin i stora cykelvärlden.

KNUTZ EN LEGENDAR

Det är en ständig jakt på pengar, sponsorer, ja allt. Och då krävs det starka tävlings­ledare: Arvid Knutz är nämnd, han är
legenden i tävlingen. Han följdes av Erik Eriksson, även han med samma förmåga att ta folk på rätt sätt.
Men också med bestämda nypor. Erik Eriksson berättar:
– Det har funnits år då cyklister som ansåg sig extra värdefulla kom och ville ha betalt för att ställa upp. Då gör vi så här sade jag. Vid målet berättar jag i högtalarna att ni uteblir för att ni vill ha betalt. Gissa om de snabbt tänkte om…
Bertil Pellas och Leif Resar har fullföljt traditionen förtjänstfullt med att leda tävlingen. Resar gör sin 18:e säsong och tänker hålla på till 20 jämnt säger han.
Frågan är vad som händer sedan.
– Jag har i alla fall föryngrat styrelsen, säger Jan Adolfsson. Jag har med mina 68 år ersatt en 70-åring…

Text: STELLAN KVÄRRE

solleroloppet_claes_svensson
Stark insats. Claes Svensson från Falu CK gjorde också ett starkt lopp 1973 och blev på kuppen uttagen till JEM som han dessutom vann.
0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp