Toppfält: innehåll
Moa 14 – Satsar  Stenhårt På O-ringen

Moa 14 – satsar stenhårt på O-ringen

Moa Birkebaeck
Stora Tuna OK:s Moa Birkebæk satsar stenhårt på årets O-ring.

BORLÄNGE
Redan som nioåring debuterade Stora Tuna OK:s Moa Birkebæk i O-ringen. Tre år på raken: 2015, 2016 och 2017 vann hon sina klasser i Jaktstarten. Men så – förra året – hände något med foten som spolierade hela säsongen.

– Jag vet egentligen inte vad som inträffade, säger Moa. Det var på O-ringens första etapp. Halva foten vred sig när jag sprang på en sten och den andra stod liksom still. Det var jättekonstigt. Men nu är jag helt återställd och redo för nya utmaningar i skogarna.

Idag tränar hon som vanligt tillsammans med kompisarna vid klubbstugan i Skräddarbacken i Borlänge: intervallträning på tisdagar och teknik på torsdagar. Helgerna viks oftast för lokala tävlingar med karta och kompass – för att hålla formen. Men de större nationella sammandrabbningarna äger oftast rum på andra platser i landet. Det är så här hon laddar och bygger för bland annat årets O-ringtävlingar i Kolmården den 21–27 juli.
– Just Jaktstarten i O-ringen är oslagbar, säger Moa. Vi är närmare 300 löpare i min klass som drar iväg samtidigt. Att gå ut först och lyckas hålla den positionen genom hela loppet går inte att beskriva. Det är definitivt en av de verkliga höjdpunkterna under hela tävlingssäsongen.

MÅNGA SPORTER
Idag är Moa 14 år. Det har aldrig varit förutbestämt att slutvalet skulle bli just orientering – även om framgångarna varit stora.
– Jag känner mig för i flera discipliner, säger hon. Parallellt spelar jag innebandy, fotboll och tävlar i längd­skidåkning.

När det blir aktuellt att söka gymnasieutbildning om ett par år blir de självklara alternativen två: Orienterings- eller skidgymnasium. Moa Birkebæk mjukstartade med Skogslek för de allra yngsta barnen i Stora Tuna OK:s regi redan i fyra års åldern. Här lärde hon känna skogen, naturen och kartan genom lek tillsammans med föräldrarna. Idag – tio år senare – utgör hon en av klubbens verkliga supertalanger. Och den självklara förebilden och inspirationskällan finns på nära håll: klubbkamraten Tove Alexandersson.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp