Toppfält: innehåll
Modern Femkamp Och Fäktning – Populära Sporter I Falun

Modern femkamp och fäktning – populära sporter i Falun

Fäktare. Bilden från höger: Alva, Lovisa, Ella, Frank och Alma tränar fäktning.

FALUN
Det är full fart på träningen när Sportmagasinet besöker fäktningsträningen i gymnastiksalen på före detta Dalregementet. Här tränar fyra ungdomar fäktning som ju är en av grenarna i den moderna femkampen.

Men på golvet finns ytterligare ett 15-tal aktiva som bara är där för att träna fäktning. Tränare är Jan Åslund, han har på sig en fäktväst och håller fäktmasken fastklämd under armen, när han springer runt och instruerar.
Det gäller för fäktarna att ha rätt position, vara aktiv med fotarbetet och hitta blottorna hos motståndaren. På ribbstolarna hänger en display med långa sladdar, en sladd kopplad till var och en av fäktarna fäst baktill på den fäktväst de bär. Och på displayen kan man se vem som får in stöten först på sin motståndare.
Fäktningen och modern femkamp är en grensektion inom Dalregementets IF, det började med fäktning där 1987 och 1991 kom instruktören Åslund dit från Uppsala och tog med sig femkamp in i klubben.

GLADA ROP
Sporten hade han lärt sig under Uppsalatiden.
En gard och allè, är fäkttermer som hörs i lokalen. Med en arm på fäktredskapet den andra bakåt uppåt närmar man sig motståndaren.
Det är ljudliga klangar från redskapen när de nuddar varandra under försöken att hitta en lucka för en stöt. Svettigt är det för skyddskläderna är tunga. Men hela tiden glada rop bland alla som tränar även om man missar en stöt.
Grenarna fäktning och skytte, som man i Falun kombinerar ihop till springskytte och skjuter med laserpistol på 10 meter, kan man träna i gymnastiksalen.
Hästhoppningen gör man på Sveden utanför Falun och simningen i bassängen på Lugnet. Det gäller med andra ord att ha disciplin så träningen hinner skötas då man måste förflytta sig mellan de olika träningsanläggningarna.

ALMA YNGST
Alma är den enda av de fem yngsta vi träffade vid träningen som håller på med femkamp, övriga fyra tränar bara fäktning. Men i den åldern är det många sporter som lockar och man hinner ju inte med allt!
Modern femkamp består av 5 grenar, förutom fäktningen är det löpning, skytte, hästhoppning och simning. Sporten har varit en stor svenskgren med många OS- och VM-medaljer genom åren.
Lars Hall, Björn Ferm och Svante Rasmusson är några kända svenska medaljörer. Rasmusson är den senaste OS-medaljören, silver 1984. Och nu är hans barn i farten med sporten, de fanns på plats vid det läger som arrangerades i Falun under påskhelgen med 25 deltagare från hela Sverige. Det var åttonde året på raken lägret hölls och förhoppningsvis kanske en OS- eller VM medaljör kommer fram ur det lägret någon gång?

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp