Toppfält: innehåll
Monika 60, Starkast I Världen

Monika 60, starkast i världen

Nu vill hon vinna nytt VM-guld

Hon korades en gång till världens starkaste kvinna! Närmare bestämt 1992. Nu snart 30 år senare har hon starka (!) planer på att göra om den bedriften!

Konkurrenterna vid veteran-VM i Kanada i oktober nästa år får se upp. Här kommer tjejen från Dalarna med guld i sinne och blick!
 60-åriga juristen från förvaltningsrätten i Falun, Monika Norberg och Grängesberg, är en av Sveriges främsta kvinnliga styrkelyftare genom tiderna. I det otaliga antalet medaljer som finns i prissamlingen är naturligtvis VM-guldet i belgiska Gent 1992 russinet i kakan.
 Så är det och nu är jag väldigt sugen på att få kliva högst upp på pallen ännu en gång. Att liksom få avsluta karriären med ett guld vore grymt, säger Monika med tindrande ögon.
 Hon minns så väl den magiska känslan när hon klev upp överst på prispallen i Belgien för 29 år sedan.
 –Om, att få se den svenska flaggan gå i topp med guldmedalj i VM runt halsen och höra nationalsången är något jag aldrig glömmer!
 
PANDEMIN STOPPADE
 Meningen var annars att Monika redan i år skulle gå för VM-guldet i Kanada. Något som av förståeliga skäl sprack när pandemin drabbade världen.
–Självklart mycket tråkigt men självklart bara att acceptera. Trots allt hade jag i bakhuvudet att göra den där tävlingen i Kanada förr eller senare. Jag har fått vara frisk och tränat bra hela säsongen. Så varför inte tävla?
 För att få tävla och få chansen att kvala in till VM måste de tävlande bevisa att de är kvalificerade inför säsongen 2022.
 –Vi tävlade i Uppsalas kvaltävling i oktober. Hade väl lite goda vibbar men att det skulle gå så bra som det gjorde blev nästan som en glädjechock!
 Monika noterade totalt 357,5 kg i de tre delmomenten. 127,5 i knäböj, 80 i bänkpress och 150 i marklyft.
 För att belysa 60-åringens prestation lite extra kan det omtalas att EM-guldet i klassen tidigare i höst noterade segraren 25 kilo lägre än Monika hade vid tävlingen i Uppsala!
 –Det ser lovande ut inför fortsättningen. Om jag nu blir uttagen till VM, tillägger hon blygsamt!!
 
TILLFÄLLIGHET
Att 60-åringen började med styrkelyft var faktiskt en ren tillfällighet. 1984 råkade hon ut för en svår knäskada i korpfotboll i Ludvika. En skada som tyvärr visade sig kräva långvarig rehabilitering. Bland annat en hel del styrketräning.
Det var där hon fick kontakt med Ludvika Styrkeklubb. Såväl ledare i klubben och Monika själv märkte att hon hade stor talang för de tre delmomenten som ingår i styrkelyft.
 Det ena gav det andra och jag tyckte att det var jättekul och beslutade mig snabbat för att börja tävla.
 Ett beslut som också ledde till stora sportsliga framgångar. Bland annat sex SM-guld blev det fram till 1997 då hon lade tävlingsstången på hyllan.
 Innan detta blev det alltså VM-guld 1992 och två VM-brons i klassen 82,0 kg. 1994 på Nya Zeeland noterade hon 510 kg. Ett resultat som än idag gäller som personligt rekord. Två EM-silver och ett brons finns även på prishyllan.
 
28 SVENSKA REKORD
Listan kan utökas med fyra NM-titlar och ett silver och inte mindre än 28 svenska rekord finns noterade. Hennes stora tävlande har också inneburit många resor runt om i världen. Hon har även skådat en del av sportens avigsidor nämligen doping.
 –Jo nog har jag sett en och annan kvinna med ”skägg” och hört basröster. Även jag har erbjudits ”vitaminer” vid flera tillfällen och självklart avböjt alla inviter!
 Det var välkänt och utbrett att inte minst de tävlande från öst använde ”stoff”!
 –Har du inte frestats att pröva?
 –Aldrig!! Jag kan lägga handen på såväl bibel och hjärta att jag aldrig har dopat mig! Under alla år har jag säkert blivit testad ”tusen gånger” och alltid varit vit.
 Att fuska sig till något i livet ligger liksom inte i min personlighet.
 
HOPPAS PÅ SPONSORER
Att resa och tävla kostar naturligtvis stora pengar. Under de aktiva senioråren hade hon också ett antal välvilliga sponsorer.
 –Det var till stor hjälp och jag hoppas verkligen att dom inte har glömt mig! Jättekul om man kan få lite stöd till VM-äventyret i St. John 2022.
 Stöd har hon i högsta grad av familjen även om beslutet att tävla nästa år säkerligen  kom som en överraskning.
 Skulle nog tro att det kom som en chock! Dottern jublade rakt ut i luften!
Hennes före detta tränare i Ludvika, Ove Asmola, blir inte förvånad om det blir VM-guld nästa höst:
 –Monika har alla förutsättningar att vinna. Hon har är skapt för den här sporten! Både kroppsligen och med sin mentala styrka.
Det doftar redan nu ny guldfest hemma hos Torgny med barnen Angelica och Jonathan på Hagvägen i Grängesberg i oktober 2022!!
 
Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp