Toppfält: innehåll
Mora Fick Hasse För 3.000 Kr – klubbens Bästa Värvning

Mora fick Hasse för 3.000 kr – klubbens bästa värvning

hasse-hansson
Moralegend. Hasse Hansson är den ende av Mora-spelarna som hamnat i taket i Ishallen i Mora. Foto: Staffan Björklund

MORA Det kan låta högtidligt att prata om kulturbärare inom idrotten. Men det är ändå så jag vill beskriva Hasse Hansson, i många år en legendarisk spelare i Mora IK. Han är den ende spelaren i Mora IK som har sin tröja upphissad i taket på FM Mattson Arena.

Han är den ende Mora IK-spelaren som funnits med i en OS-trupp (Sapporo 1972). Han är för övrigt den förste spelaren som gjort mål i Göteborgs hockeytempel Scandinavium. Det var i en match för Tre Kronor mot Tjeckoslovakien. Och detta var en spelare som kostade Mora IK den hiskeliga summan av 3.000 kronor. Man kan säga att han har gjort skäl för pengarna. Hasse har sjutton säsonger i klubben mellan 1967 och 1984. Han gjorde 388 mål på 487 matcher och var lagets stora profil. Den bästa värvningen i klubbens historia. Han kom tillbaka till klubben som ekonomiansvarig 2000–2012.

NYBLIVEN PENSIONÄR
I höstas lämnade han arenan och lät sig pensioneras. Då drog säkert hans vapendragare Wilma en suck av lättnad. En Golden Retriver som troget legat utanför husses dörr på kontoret och säkert suckat över allt hockeysnack i korridoren. Någon gång har hon tittat upp förstrött när hon hört något spännande. Kanske när Janne Simons höjt rösten. 29 säsonger har alltså Hasse Hansson varit i Mora IK:s tjänst. Han borde stå staty utanför arenan. Inte minst med tanke på att han nobbade alla anbud. De stora klubbarna gjorde vad de kunde för att locka över Moras stora stjärna. Han hade anbud från AIK, Brynäs och Västra Frölunda. Men de var inte närmast. Det var Leksand. De hade lovat Hasse jobb på ett tryckeri.  Hasse var på plats i Leksand för att skriva kontrakt. Litet generad berättar han.
– Vi hade tappat flera tunga namn i Mora IK som Lennart »Lill-Strimma« Svedberg,  Stig Östling och Per Arne Hubinette och jag började fundera på att byta miljö. Men väl på plats i Leksand och jag satt där med pennan i hand sade brorsan Bosse som var med:
–  Är du säker nu Hasse, har du bestämt dig. Det hade han tydligen inte. För Hasse lade ned pennan och åkte hem till Mora.
Det måste ha varit spännande minuter på kontoret i Leksand.

FRÅN MOR­GÅRDSHAMMAR
Hasse växte upp i en riktig idrottsfamilj i Morgårdshammar. Brorsan Bosse spelade också ishockey, han hamnade i AIK, brorsan Rolf spelade bandy i Heros, Smedjebacken, en anrik bandyklubb. Syrran Anita spelade handboll. Hur hamnade då Hasse i Mora?
– Morgårdshammar hade ett bra lag på den tiden. När jag debuterade i Tre Kronor fanns en annan spelare från Morgårdshammar i laget nämligen Mats Hysing som hamnat i Södertälje, säger Hasse.
Så det var inte så märkligt att Morgårdshammar tilldrog sig intresse från större klubbar. Året var 1967 och en delegation från Mora med tränaren Sigge Bröms, Nisse Norin och storvärvaren Gunnar Palm kom på besök. De fick Hasse men hans föräldrar hade manat ledarna att väl ta hand om pojken. Hasse flyttade in i samma hyreshus som Sigge Bröms. Sportmagasinets Staffan Björklund som växte upp i samma miljö som Hasse säger att det kvittar om det varit bandy, fotboll eller ishockey. Hasse hade blivit lika bra i vilken sport han än valt.

STÖRSTA PROFILEN
Och Mora IK kan vara tacksamma att det blev ishockey. Janne Simons tvekar inte i sin bedömning om Hasse Hansson: Han är den största profilen i den här klubbens historia. Plikttrogen och kunnig, en ledargestlat alla såg upp till. Och han stannade i sjutton år trots alla anbud han hade. När Hasse kom till Mora bildade han en forwardslinje med Börje Marcus och Såja Jacobsson. Så småningom blev det en superkedja ihop med Malte Steen  och Ivan Hansen.
–17 är den magiska siffran för Hasse. 17 säsonger, tröja nummer 17 och han var 17 år när han kom till klubben.
Hur är det Hasse, suckar du tungt när du ett vilka summor det rör sig om kring dagens spelare, och hur de fungerar på isen?
– Nej. Men när jag ser Moras matcher granskar jag och uppskattar spelare som gör ett rejält jobb på isen och inte glider omkring. Jag vill se att de verkligen bjuder till. De har det bra förspänt numera med bara ishockeyn att tänka på. Vi hade våra jobb bredvid, jag utbildade mig och jobbade under de år jag spelade.

Vad var då Hasse Hanssons adelsmärke som spelare? Då citerar vi gamle Moratränaren Åke »Professorn« Lundström som sagt så här:
– Hasse blev en komplett spelare som förstod att utnyttja sitt »hockeyförstånd« på ett sätt som var värdefullt för Mora IK. Han hade en strålande tajming, det vill säga skridskoåkning, puckbehandling/ passningsteknik med nästan hundra procents koll på pucken.
Mora har haft sin stora i artisten Lennart »Lill-Strimma« Svedberg, 40 och 50-talets stora ikon Mas-Åke Larsson, NHL-stjärnorna Marian Hossa, Shawn Horcoff och Anze Kopitar. Men ingen som Hasse Hansson. En så spelare får aldrig Mora mer. Inte för 3.000 kronor i alla fall.
Bor man i Mora skall man ju ha åkt Vasaloppet. Hur är det Hasse.
–  Nej, jag har aldrig åkt Vasaloppet, men jag har åkt öppet spår fem gånger. Det måste ju vara godkänt…

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp