Toppfält: innehåll
Mora Har Gott Om Starka Varumärken

Mora har gott om starka varumärken

Mora rankades förra hösten som femma bland Sveriges främsta idrottskommuner. Ett betyg att vara stolt över. Och det är man förstås i Mora.

cykelvasan
Cykelvasan. Ett av många starka arrangemang i Mora. Foto: Sven-Erik Nilsson

– Det känns stimulerande med den nivå vi har. Inom kommunen arbetar vi för att stödja föreningslivet på bästa tänkbara sätt. Bland annat stimulerar vi med förenings­bidrag, gärna riktat mot ungdomen, säger kommunalrådet Bengt-Åke Rehn.
Mora rankades på femte plats av tidningen Sport & Affärer i samband med ett stort idrottsseminarium i Uppsala. Före på listan låg i tur och ordning Stockholm, Göteborg, Malmö och Solna.

Givetvis spelar Vasaloppet en stor roll för topplaceringen, ett evenemang som genererar en turistekonomisk omsättning på 200 miljoner kronor. Men Mora är så mycket mer än Vasaloppet både när det gäller individuell och lag­idrott. Mora är starka i skidor på längden och tvären genom internationella storheter som Anna Haag och Hans Olsson, starka i orientering och inte minst skid­orientering genom världsmästarinnan Helene Söderlund. Bara för att ta några exempel. Nej, vi har inte glömt Jonas Buud med sina stora framgångar i ultradistanslöpning, europamästare och VM-tvåa i 100 kilometers löpning.
I lagidrotterna har Moras innebandy­tjejer, KAIS flyttat fram positionerna och spelade SM-final i april. Mora IK håller ställningen i hockeyallsvenskan och IFK Mora SK tillhör landets tre bästa föreningar, med bland annat dubbla SM-silver i stafett och en rad ungdomar på uppåtgående.

När det görs bedömning av idrottskommuners styrka granskas förstås evenemang som genomförs.
Där står naturligtvis Vasaloppet i särklass med evenemang inte bara under veckan i mars, utan även sommartid med cykel-Vasan och löparstafetten, Vasastafetten. Vasaloppet är motorn och landets starkaste varumärke inte bara när det gäller idrott.

Men i Mora finns också andra skid­evenemang i längd, alpint, på Gesundaberget har mountainbike växt sig stark, innebandyn hade nyligen sin stora ungdomsturnering Buster Cup, för några år sedan anordnades i FM Mattsson Arena JVM i Ishockey, ett arrangemang man delade med Leksands IF. Mora IK har också sin årliga ungdomsturnering FM Mattsson Cup.
Under maj månad har Mora funnits med på kartan med Skattungbyn som centralort i det orienterings-EM som genomförts.
Elitidrotten ger Mora stor uppmärksamhet men motionen är minst lika viktig. Ja, viktigare vågar vi påstå.

Tre saker är viktiga att peka på när det gäller Moras ställning.
•    Nivån på ohälsotalen (är folk i Mora friskare än på andra orter?).
•    Företagsklimatet.
•    Tillgång till fritidsaktiviteter.
Och vi kan lägga till en fjärde punkt:
•    Tillgång till ledare, tillgång till funktionärer.

Om vi börjar med den sista punkten så är Mora lyckligt lottad när det gäller funktionärer. Det finns en stolthet för bygden, att saker och ting skall fungera. Då ställer man upp. Och för att få stjärnor i klubbarna krävs bra ledare. Det har Mora alltid haft. Och inte minst tack vare idrottsgymnasiet.

– Jag är imponerad vilken kompetens det finns i arrangemangen på en sån här förhållandevis liten ort, påpekar Rehn. Det bor knappa 21.000 invånare här, jag brukar säga att vi är en liten kommun med rika möjligheter. Jag jobbade innan jag kom hem till Dalarna igen, i 35 år i Västerås. Likheten med Mora är det stora idrottsintresset men vad Mora har i jämförelse är de anläggningar som finns gratis genom naturen.

När vi pratar om hälsan, om det är så att Moraborna är friskare än i övriga landet visar statistiken från 2011 att Mora Kommun i lägst sjukfrånvaro ligger på 10:e plats i Sverige bland 264 redovisande kommuner.
När det gäller företagsklimatet släppte nyligen Svenskt Näringsliv sin årliga lista. Precis som förra året är det Mora Kommun som hamnar högst på listan av dalakommunerna, på plats 85. Bara Mora och Vansbro finns med bland topp 100 av dalakommunerna.

Vad det gäller tillgången av frilufts­aktiviteter så är det bara att titta ut genom fönstret.
– Vi kan locka företag till oss genom närheten till naturen. Det finns goda möjligheter att leva ett aktivt liv i Mora. Det är ju så att folk som mår bra är aktiva i mångt och mycket, det kan gälla motion, det kan gälla entreprenörskap.
Mora har gott om starka varumärken, Zorn, Vasaloppet, Mora of Sweden, Östnor, Wibe med flera. Ett bra varumärke är också naturen. Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.
– För att ge möjligheter för långsiktiga diskussioner med föreningslivet så gäller det förstås att vi håller ordning på ekonomin. Och det har vi lyckats med, påpekar Bengt-Åke Rehn.

Fotbollen har känt sig missgynnad länge med dåliga träningsförhållanden. Men i sommar blir konstgräsplanen klar vid Prästholmen, det finns också ett planförslag för att utveckla hela området, där även tennis och simhallen finns.
Och det är säkert som idrottsgymnasiets driftige rektor Lars Lisspers påpekat:
– Jag tror knappast att Mora IK skulle nått så bra placeringar i hockeyallsvenskan eller KAIS Moras damer i innebandyn utan vår organisation. Jag hoppas att Prästholmen byggs ut till en bas för idrottsgymnasiet med gym, träningslokaler och annat som hör träningen till. Drömmen är att få börja varje arbetsdag med aktiviteter på en och samma plats innan eleverna går vidare till sina specialträningar.

Ambitionen hos klubbarna i Mora är att få förbättrade förutsättningar och konstigt vore det väl annars. Vi får väl se vad kommunen känner att den kan ta på sig, vad den orkar med ekonomiskt.
Skidstadion vid Hemus behöver ett lyft, ja ett riktigt fungerande Stadion helt enkelt.
Och i FM Mattson Arena sitter klubb­direktören Peter Hermodsson och skissar på sitt förslag om en framtida multiarena för 175 miljoner.

Blir allt det här verklighet, och det får vi hoppas, då kanske mora seglar upp i topp när det gäller rankinglistan över Sveriges främsta idrottskommuner. Drömma går ju alltid. Och det är garanterat gratis!

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp