Toppfält: innehåll
Moras Tränarlegendar Minns: – Jag Fick En Sko Rakt I Pannan!

Moras tränarlegendar minns: – Jag fick en sko rakt i pannan!

Lasse Ericason.

MORA.

Det må så vara att fotbollen i Mora är lillebror till ishockeyn, skidorna och innebandyn, ja kanske också orienteringen. Det är inte lätt att jobba i skymundan på en ort som är så oerhört starkt förknippad med vinter­idrotter, ja bland de starkaste i landet. Men då glömmer man att IFK Mora på herrsidan just nu är Dalarnas främsta fotbollslag efter IK Brage. IFK Mora fotboll skall vara en kaxig lillebror.

Och vi skall komma ihåg att Mora har den mest erfarne och kunnige fotbollstränaren i länet. Dessutom med starka åsikter och alltid konsekvent. Han borde verka i en storklubb. Ja, han har ju meriter från Djurgården, Jönköping Södra, Dalkurd och Brage bland mycket annat. Tillbaka till Mora kom han efter en tränarsejour med Kvarnsvedens framgångsrika damer. Men Lasse Ericson sviker inte sitt Mora. Här har han bakom sig sju säsonger som spelare och fjorton som ledare. Han har gjort comeback fem gånger som ledare, han har fört laget till serieseger tre gånger. Det kan bli fler. Lasse Ericson är bara 65 år.

FOTBOLLENS MATS LUSTH
– Mora är hemma för mig, men jag hävdar fortfarande att jag har lagt av, skrattar han.
– Lasse är fotbollens svar på Mats Lusth, säger Morahockeyns legendar Janne Simons.
Då tänker säkert Janne på Lasses hårda krav på sig själv och sin omgivning och stentuffa satsningen som tränare de första åren och gav bland annat Djurgården och IFK Norrköping hett om öronen de första åren. Det är alltså 2 år sedan!
Lasse gick direkt från att vara en stenhård spelare till att 1986 bli tränare för sina gamla lagkamrater. Och ni får inte förskräckas när ni läser det här.
– Vi kunde träna tio-tolv gånger i veckan. De som inte ville eller orkade fick flytta. Jag ville bara ha ungkarlar i laget. Det är klart att alla gillade inte min träning, jag har fortfarande ett märke i pannan efter en spelare som kastade en sko rakt i huvet på mig. Och en spelare har fortfarande kvar en av de stenar spelarna tvingades släpa på under träningarna.
Spelaren som dängde skon i pannan på dig, han blev väl inte kvar?
– Jodå. Och han gjorde dessutom, en massa mål.

TRÄNADE I RIDHUS
Trots den hårda träningen eller kanske tack vare blev det en fantastisk sammanhållning och trots träningsförhållandena som var lika usla som nu. Bland annat tränade spelarna vintertid i ett dammigt ridhus, inget bra läge för den som hade hösnuva… Idag åker spelare och ledare till Malungs hallvintertid, där de oftast får sena kvällstimmar till förfogande.
Lasse tog över som tränare efter den eldfängde Peter Antoine. Det var Peter som var tränare också för det juniorlag som gick ända till SM-finaler, men förlorade mot Örebro SK, tränat av Roy Hodgson, som senare bland annat varit coach för engelska landslaget. Det var Antoine som tyckte att IFK Mora borde lägga ned Vasaloppet och satsa på fotbollen. Han hade inte riktigt klart för sig var pengarna kom ifrån.
Det är dåtid. Men hur ser det ut i nutid?
När Lasse senaste och skall vi säga sista gången kom hem till IFK Mora var ambitionsnivån låg i klubben.
Men nu är den på uppgång, ambitionen är att nå upp och spela i div I för både herr och damlag. Tålamod är nyckelordet. Just nu har man en trupp med tio olika nationaliteter, målet är att bygga laget framöver med många egna ungdomar, våga låta dem få chansen. Och jag vill att Dalarnas Fotbollsförbund ansvarar för att man lägger verksamhet runt om i Dalarna, det verkar numera vara strömningar att alla unga duktiga fotbollsspelare skall till Borlänge.
– Det är viktigt för oss i andra kommuner att visa att även vi kan fostra bra spelare som kan gå vidare i karriären.
Men ingenting är för lätt. Senaste säsongen fick IFK Mora platsen i div II , tack vare ett återbud från Nacka­klubben Boo FF. Men Mora var sekunder från att gå upp av egen kraft, så platsen i tvåan känns rätt.

VAD VILL POLITIKERNA?
Men värre var att hela styrelsen avgick och därmed stod allting still i klubben innan det blivit ordning på torpet. Den hårda vintern, förenat med bristfälliga träningsförhållande gjorde att IFK Mora kom till seriestart med bara sju taktiska träningar på full plan bakom sig.
Men nu finns det en framåtanda. Och det är viktigt också för Moras fotbollsgymnasium där Lasse är mångårig lärare att det finns ett lag på orten med framtidstro och med någorlunda bra kvalitet.
Med Mathias Jones som ordförande med Lars Ericson som tränare i starkt samarbete med ungdomsansvarige Torbjörn Schedvin, med en tränarstab på fyra man och tre lagledare(!) blir det trångt på ledarbänken. Men meningen är att ledare kan avlasta varann.
– En förutsättning att jag fortsatte var att jag skall kunna ta ledigt nån dag, vara ute med barnbarn, sätta mig och fiska vid Orsasjön, eller göra något annat. Alla i ledarstaben vet sin roll.
Men situationen för fotbollen på Prästholmen är inte den bästa. Långt ifrån.
Det är en konstgräsplan utan värme. Stenhård, som att springa på asfalt, som skadar benhinnor, hälsenor och rygg.
Det är en arena med läktare utan tak. Känns inte som en riktig matcharena.
Ingen hall på vintern.

– Hela Mora skriker efter anläggningar, säger Lasse. Jag skulle vilja att de olika politiska partierna inför valet ställde upp och redovisade vad de vill med idrotten i Mora. Vi kan inte bara leva på Vasaloppet, vi måste kunna leva också på andra förutsättningar. Mina önskemål för framtiden är en riktig fotbollsarena, att vår förening orkar hålla en linje, tydlig ideologiskt, inte personligt och att våra politiska partier förstår vilka behov fotbollen har, hur många ungdomar den engagerar. Och vilken social funktion den har. Vi satsar nu bland annat på sommarproffs i åldrarna 13-16 år.
– Och glöm inte att fotbollen är en världsidrott, avslutar IFK Moras starke man.

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp