Toppfält: innehåll
Moras Unika Idrottsfamilj – åtta Barn Som Alla Idrottar

Moras unika idrottsfamilj – åtta barn som alla idrottar

Familjen Persson i Mora. Fr.v Johnas, Joel, John, Jonathan, Johan, mamma Angela och pappa Jan, Johanna, Josephin.

MORA
Det här är onekligen en unik idrottsfamilj , familjen Persson i Mora. En familj med åtta idrottande barn. De sex yngsta kom i rask följd, sex barn på åtta år.
De har triggat varann att bli bra, bättre, bäst och säkert tävlat i allt med varann.

Familjen flyttade till Mora för arton år sedan för att ge barnen bästa förutsättning med sitt idrottande.
– Ödmjukhet och ärlighet har varit våra ledord. Idrotten har gett oss så mycket. Inte minst alla möten med människor. Det har varit en härlig resa och den pågår, säger mamma Angela och pappa Jan.

MÅNGA MIL I BILEN
Undrar hur många middagar som lagats av mamma Angela, undrar hur många mil i bilen och hur många träningspass som pappa Jan har bakom sig. Men det har gått bra för Perssons puckande pojkar. Speciellt för John Persson som spelat i NHL och som nyligen var med och räddade kvar Mora IK i SHL . Han gjorde för övrigt sista målet i sista kvalmatchen som skickade Leksand tillbaka till Hockeyallsvenskan. Eller brorsan Johan som nyligen var med om att föra upp Timrå till SHL. Eller systern Johanna som varit med och kvalat upp Strömsbro till högsta ligan i innebandy. Jag tror vi har tittat på ishockey elva dar i sträck, säger Angela och Jan när Sport i Dalarna träffar föräldrarna dagarna efter Mora IK:s och Timrå IK:s framgångar. Men har det inte varit dyrt med all utrustning genom åren? Ishockey är inte billigt.
–Vi har verkligen inte levt något liv i lyx utan fått hushålla med kassan. Och ibland fått koka soppa på en spik. Vi har varit noga med regelbundna måltider när de växt upp. Och du behöver inte köpa de dyraste grejerna för att idrotta. Vi har kunnat säga nej. Vi har gett våra barn det vi haft råd med, och de har fått lära sig att anpassa sig. Vi ser med förvåning hur en del föräldrar kostar på sina barn så dyrbar utrustning.
Ja, nu är de inte barn längre, men barnasinnet sitter säkert i när de träffas och triggar varann vilka som egentligen är bäst och varit bäst.

SJU AV NAMNEN BÖRJAR MED JO-
Sju av barnen har förnamn som börjar med bokstäverna J O. Men inte nog med det. Sex av dem har italienska mellannamn. Litet EU-anpassat skojar Jan.
Här är det annorlunda så det räcker och blir över. Så här har vi familjen Perssons ” laguppställning”.
1/ John Caesar. Född 1992. Det är han som spelat i NHL. Kom till Mora den här säsongen från Färjestad.
2/ Johan Caruso. Född 1990. Det är han i Timrå. Har också spelat i Mora IK och tillsammans med John i Färjestad. Plus mycket annat. Bland annat i TV-pucken.
3/ Johnas Sebastiani. Född 1985, har spelat i tio svenska klubbar. Bland annat i Mora och Södertälje. Fotboll i två klubbar.
4/ Jonathan Valentino. Född 1984. Han har bland annat spelat juniorhockey i Quebecs farmarlag i Kanada. Spelat i TV-pucken. Har också spelat i tretton (!) svenska klubbar. I Ishockey plus fotboll i tre jämtländska klubbar.
5/ Johanna Isador. Född 1988. Spelat innebandy i fem klubbar, bland annat i Kais Mora och nu senast alltså i Gävlelaget Strömsbro.
6/ Josephine Carmen. Född 1987. Spelat fotboll i Huddinge och Mora
Detta är Angelas och Jans sex gemensamma barn. De sex barnen har också en halvsyster och halvbror. Så här kommer:
Joel Björn. Född 1981. Det här var innan italienska namnen kom in. Han heter Björn i mellannamn och han har spelat ishockey i sex olika klubbar.
Sandra Elisabeth Född 1977.
Mamma Angela som jobbar på Folkhögskolan i Mora har varit gymnast. Pappa Jan var hockeyspelare och ungdomstränare i Huddinge IK. Han har jobbat som fritidspedagog.
Jan och Angela har bott många år i Mora men dialekten från Huddingetiden sitter starkt kvar. Och i Huddinge fick barnen klart för sig hur tuff konkurrensen var. Huddinge IK är en av landets bästa plantskolor när det gäller hockeyspelare.
Det förvånar mig, säger Jan att ungdomar idag inte tar chansen att träna mer på egen hand och inte bara vänta på tider i hockeyhallarna. Varför inte ge sig ut på Saxviken här i Mora och träna på att ex skjuta och mycket annat.

NHL-MÅLET INRAMAT
Pappa Jan visar stolt upp ett par tavlor med inramad text och med puckar. Det är från Johns matcher i NHL. Han gjorde tio matcher med New York Islanders.
Den ena tavlan är från hans debutmatch, den andra är från den match där han gjorde sitt enda mål. Han gjorde 1–1 mot Washington Capitals. Men det blev förlust, sedan kom Washingtons stora stjärnor Alexander Ovesjkin och Nicklas Bäckström igång och avgjorde. De här tavlorna har John fått av Islanders. Det var flott-
De är ju ganska lika till utseendet bröderna. Har de förväxlats någon gång.
Ja, skrattar Jan. Det var på Wasastugan här i Mora, dagen före en match med Mora IK. Då satt Johan där och blev då utskälld av en person. Sitter du på krogen John när du har viktig match i morgon. Men , jag är ju inte John, jag är hans bror Johan.

Text: STELLAN KVÄRRE
Foto: PRIVAT

Knapp, skrolla upp