Toppfält: innehåll
Möt Anders Jonsson Politisk Nörd Som Gillar Travhästar

Möt Anders Jonsson Politisk nörd som gillar travhästar

FALUN. Samhällsfrågor har alltid legat Anders Jonsson varmt om hjärtat. Vid sidan om en lång och framgångsrik karriär inom journalistiken, har även ett genuint intresse för travhästar odlats.
– Jag drömmer om att föda upp en derbyvinnare, säger Anders och ler.

 

Anders Jonsson lägger stor vikt vid att hästarna ska vara ute. I ur som skur och alltid ha tillgång till hö. V75-segraren Ajlexes Cubano (till vänster) har i år sprungit in nära 300 000 kronor.

Arbråbördige Anders Jonsson tar emot på egendomen Stora Hälla Gård, en kylslagen och regnig höstdag i september.
– Jag och Lena (Erixon) köpte gården 2001 och då Lena fått jobb som generaldirektör på Trafikverket, är känslan att Hälla Gård är ändstationen.
Vem är Anders Jonsson?
– En äldre man, som hela livet har hållit på med politik och ekonomi och som har jobbat som journalist från att jag var 22 år.
Hur uppstod ditt politiska intresse?
– Jag var samhällsengagerad från början och satt tidigt med i skolans elevråd. Som politiskt aktiv i SSU valdes jag till förste suppleant i kommunstyrelsen i Bollnäs när jag var nitton år. Och när kommunalrådet inte kunde åka på konferens, så skickade de mig. En riktig påläggskalv således, berättar Anders, skrattar, och fortsätter:
– Därefter blev jag ombudsman för SSU i Hudiksvall, innan jag kom på att det där ska jag inte hålla på med. Jag var för mycket rabulist för att inordna mig i något politiskt system.
– Jag såg för många förgrämda, som vigt sitt liv åt det där, och som fått kompromissa mycket vilket gjort dem cyniska på gamla dar.
Anders satsade i stället på att utbilda sig till journalist. Efter fullgjord utbildning på journalisthögskolan har Anders drivkraft som politisk journalist och krönikör växt sig allt starkare genom åren.

Tidigare chefredaktören på Dalarnas Tidningar, Anders Jonsson, skriver ofta och gärna om politik – såvida inte hans kära travhästar pockar på uppmärksamheten.

Pratade ni mycket politik i föräldrahemmet?
– Inte direkt. Farsan var ingenjör och inköpschef på verkstan i Arbrå och mamma lärare i so-ämnen. Men de var inte politiskt engagerade.
Vad är det som driver dig?
– Jag vill förklara, analysera och beskriva vad som ligger bakom politiska beslut.
– Att försöka ge människor ett så bra underlag som möjligt.
»Stimulera dem att tänka själva och inte skriva folk på näsan.«
Vad tycker du om dagens politiska debatter?
– I dag sitter kommentatorerna och tycker en massa saker. Levererar en massa åsikter.
– Ta Lena Melin och K G Bergström, vad är dem för något. Ledarskribenter som i dag huserar på nyhetssidor där de planterar sina åsikter tycker jag väldigt illa om.
– Det finns ledarsidor där de kan leverera åsikter. Personliga åsikter hör inte hemma på nyhetsplats.
– Jag var inrikeschef på Ekot och gjorde även tio år därefter som freelance inom radion som politisk kommentator. Ambitionen var att få folk att förstå politikernas agerande och vad som ligger bakom.
– Sedan får var och en bestämma om det är bra eller dåligt, utan att jag skriver folket på näsan. Att ge en allsidig objektiv redovisning är mitt patos.
Var står du politiskt?
– Jag har nog alltid haft en dragning åt det liberala hållet.
Vid sidan om sin journalistiska karriär har Anders utvecklat sin passion och stora intresse för travhästar. I hemmet på Stora Hälla Gård är en hel vägg prydd med segertavlor.
– Första hästen köpte jag tillsammans med brorsan då jag var fjorton år. Därefter har det rullat på, men när jag och Lena flyttade in på Stora Hälla 2001, öppnade sig möjligheten till fler hästar.
Ambitionen med travhästar?
– Travet ger en skön känsla av ständigt nya förväntningar och är väldigt beroendeframkallande.
– Ambitionen är att föda upp en derbyvinnare (skratt). Och i år har vi betäckt Tilda Palema med Love You.
– Vi har även en tvåårshingst efter Super Arnie.
Du innehar posten som vice ordförande i Dalarnas Travsällskap, Romme. Kommentar?
– Det är viktigt att vara med och ta ansvar och hjälpa till. Men tyvärr är det för få som engagerar sig.
– Att driva en travbana är som att sköta ett företag och det vore bra om fler medlemmar kunde hjälpa till med tävlingar och anläggningen.– Romme har alltid haft bra ekonomi och varit skuldfri. Men nu har vi dragit in fjärrvärme, som är en riktig investering och som lönar sig på sikt. En satsning vi tagit ordentliga lån för att genomföra, så nu finnes det inte utrymme för så mycket mer.
– Vi har dock en tydlig profil på Romme och ambitionen är att vi ska ha 20 000 kronor i förstapris i vanliga lopp. Men då gäller det att samtidigt driva allt så rationellt och bra som möjligt.
Hur ser du på debatten hästägande kontra prismedel?
– Kostnaderna för hästägarna ökar men priserna har tyvärr legat still. Vilket är ett problem.
– Breddsporten är viktig och ett måste för travets överlevnad. Elittänket är överdrivet.
Slutligen, Anders, vad tror du om den mediala utvecklingen?
– Jag är väldigt orolig. Papperstidningen får allt svårare att överleva i takt med minskade upplagor och allt dyrare distributionskostnader. Det kommer inte att fungera i längden.
Vad göra?
– Det går säkert att lära folket att läsa tidningen med hjälp av elektroniska paddor. Men problemet är, som till exempel Svenska Dagbladet gjort – att man kan prenumerera på vissa journalister, vissa ämnen och i huvudsak det man är intresserad av. Med hjälp av cookies och algoritmer på nätet kommer det sedan upp bara sånt man tidigare visat intresse för.
– Det är farligt och betyder att individen endast kommer att ägna sig åt ämnen och frågor man redan är intresserad av, varnar han och fortsätter:
– En tidnings stora fördel är att man bläddrar och då snubblar man över saker man inte visste att man var intresserad av och därmed kanske får ett breddat perspektiv.
– I USA har det gått åt skogen. En del av befolkningen ser på en kanal och andra någon annan, utan att man pratar med varandra. Där ser vi en total polarisering. Vilket i sin tur ger en handlingsförlamad kongress som inte fungerar.
– I en demokrati måste man kunna diskutera och komma överens, för att åstadkomma en utveckling.
– Om man inte gör det bereder man vägen för det totalitära och andra krafter och då tröttnar folket.
– Där har media en viktig uppgift för att demokratin ska fungera väl. Jag är rädd för att den nya tekniken inte fyller den funktionen lika bra som tidigare, eftersom folk bara håller på med det som de redan vet och är intresserade av.
– Lösningen är att folk förhoppningsvis ska lära sig att läsa på paddor och då någon sorts tidning.

Anders Jonsson
Född: 571020.
Familj: Hustrun Lena Erixon, vuxna barnen Arvid och Lisa.
Hästbestånd: Sju varmblodstravare, varav fyra tävlings-hästar, plus ett avelssto och gårds-hästen Dusty Gowan.
Bor: Stora Hälla Gård, Falun.
Yrke: Seniorrådgivare hos SACO.
Intressen: Travhästar, politik och ekonomi.
Vet man ej om dig: Spöat Mikael ”Äpplet” Appelgren i bordtennis som ung grabb.

Text och foto: PER-ÅKER GRANLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp