Toppfält: innehåll
Motion är Livsviktigt

Motion är livsviktigt

Jenny och Sanna Kallur
Jenny och Sanna Kallur, 2004, mitt i karriären.

De flesta känner igen oss som friidrottarna Jenny och Sanna Kallur. Ja, det är ju förmodligen därför vi fått frågan att dela med oss av våra tankar i Sport i Dalarna. Men vi tänkte passa på att dela med oss av våra tankar som nybörjarmotionärer. För det är faktiskt som sådana vi upptäckt hur viktigt det är att träna.

Det kanske låter konstigt? Men det var inte förrän vi la spikskorna på hyllan och fick lite längre uppehåll i träningen som vi upplevde baksidan med att inte träna. För även om vi tycker att träning är bland det roligaste som finns så är det lätt hänt som motionär att prioritera bort det när livet liksom bara rasslar på med jobb, förskolehämtningar och annat man vill få plats med.

En veckas förkylning kan lätt råka bli tre veckors träningsuppehåll. Och utan träning upptäckte vi båda att vi blev smådeppiga, oroliga och sega. Det här är vi inte ensamma om att känna. Vi människor behöver röra på oss för att må bra. Men vi gör det i alldeles för liten utsträckning.

DÅLIG KONDITION
Enligt en stor studie från GIH som redovisades i höstas har svenskarnas kondition försämrats rejält de senaste 20 åren. Nästan hälften, eller 46 procent, av den arbetsföra befolkningen har hälsofarligt dålig kondition (att jämföra med 27 procent 1995). Men vad är en hälsofarligt låg kondition då?

För att ge ett exempel behöver man ha en syreupptagningsförmåga på 30 milli­liter (per minut och kilo kroppsvikt) för att orka gå i rask takt i tio minuter utan att stanna och vila.
I studien är gränsen för hälsofarligt låg kondition satt till 32 milliliter. Svenska folket är inte det piggaste promenadgänget alltså. Enligt den ansvariga forskaren Elin Ekblom Bak beror nedgången förmodligen på minskad fysisk aktivitet eftersom bara en tredjedel berodde på en samtidig viktuppgång.

Så när vi båda hade lagt av med friidrotten kom vi överens om att hjälpas åt med att hitta ett hållbart motionerande. Vi har gett oss ut på en upptäcktsfärd där vi provar oss fram bland alla de motions­former vi missat som enkelspåriga häcklöpare. Eftersom vi tänkte att det måste finnas fler som oss, som inte hittat rätt i motionsdjungeln valde vi att göra en podd av det. Sedan i augusti i fjol släpper vi ett avsnitt i veckan där vi varje gång testar en ny motionsform och intervjuar en expert inom motion och hälsa.

ROLIG TRÄNING
Har vi lärt oss något då? Ja, det är kul att vara nybörjare. Men det kan också vara lite läskigt och ovant. I vuxen ålder är det lätt att bara köra på i den rutin man kommit in i. Men om man vågar vara nybörjare har man (oftast) en utvecklingskurva som pekar uppåt att se fram emot. Vi har också lärt oss att det är viktigt att hitta något man tycker är roligt om det ska bli av. Alternativet är inte så lockande. Pannben! För resten av livet.

Nu har vi 35 testade motionsformer under västen. Vi har bland annat provat kyrkbåtsrodd, hip hop för vuxna, stavgångs­intervaller, brottning, topptur på skidor och Friskis & Svettis medeljympa. Det mesta har ju faktiskt något. Man lär bara lista ut vad som passar en själv och ens eget liv. Kanske kan man baka ihop träningen med något annat man vill göra- vara ute i naturen eller träffa kompisar?

Vi har också blivit stärkta i vår övertygelse att träning inte behöver vara ett pass på ett gym eller en bestämd tid med innebandypolarna. Det behöver inte innehålla en pulsklocka, speciella kläder eller en proteinbar. Även ett litet hemmapass eller en promenad på lunchen med jobbar­kompisarna räknas. Det enda som är viktigt är att man gör någonting och hur det känns i kroppen.

Vi har upptäckt att vi blir både nöjdare, gladare och piggare när vi rör på oss. Vi tycker om oss själva mer, blir tålmodigare mammor, mer kreativa och produktiva på jobbet. Och det sägs ju att man får fortsatta fördelar längre fram. Eller vad sägs om ett längre och friskare liv? Det är därför vi motionerar. Och vi hoppas att fler ska upptäcka det med oss!
Jenny och Sanna Kallur

Instagram
@motionsklubben
Podden
Motionsklubben med systrarna Kallur

Knapp, skrolla upp