Toppfält: innehåll
Motivation Slår Klass – Det Har Erik Och Per Bevisat

Motivation slår klass – Det har Erik och Per bevisat

Sommartid tävlar Erik Rost för Malungs OK Skogsmårdarna i orientering, medan det vintertid handlar om skidol i Alfta-Ösa OK.

FALUN
Falubon Erik Rost, 30, vann världscupen i skidorientering 2008. Åtta år senare var Rost bäst i världen ännu en gång.
– Jag har alltid haft lätt för att motivera mig, säger Erik.

Ordspråket lyder: Motivation slår klass. Besitter man både och, vilket onekligen passar in på Erik Rost, är det givet dubbelt så bra. Oavsett om det är skidol eller orientering som kommer på tal.
SM-Guld
Förutom skidorientering äger nämligen Erik Rost även talangen för orientering. SM-guld i medeldistans 2010 och 2011, seger i o-ringens elitklass 2011, samt seger i ultralång 2012 är starka papper.
– Redan för elva år sedan platsade jag i seniorklassen och jag har haft lätt för att motivera mig allt sedan dess. Senaste åren har jag dock trappat ned på orienteringen för att satsa mest på skidol då den gett bäst utdelning på slutet, berättar Erik, som, förutom nämnda världscupsegrar, även har EM-guld i medeldistans 2011 och EM-guld i långdistans 2008.
Vilken är den största skillnaden mellan orientering och skidol?
»I orientering gäller det att gå rakt på och hitta kontrollerna snabbt. Medan det i skidol mer handlar om en vägvals­problematik.«

– Fysiskt är båda sporterna krävande. Som utövare bör du ha bra fysik och även ett starkt psyke, redogör Erik.
Vad ser du mest fram emot kommande orienteringssäsong med OK Skogsmårdarna?
– Tiomila på Lugnet i maj och Jukolakavlen i Finland i juni.
– Det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma i de lagtävlingarna. Vi har fått några yngre intressanta bra nyförvärv, tipsar Erik.
Du arbetar som skogsekonom/skogsmästare hos LRF Konsult. Hur hinner du med både arbete och elitsatsning?
– Jag har haft förmånen att ha en bra arbetsgivare som gett mig möjligheten till flexarbete. Men det gäller att planera vardagen väl, understryker Erik Rost.
En annan atlet, och samtidigt arbetskollega till Erik, är Per Vestling, som tillhört världseliten i multisport. Och där VM-guld och dubbla, 2004 och 2012, VM-silver i lag väger tyngst.
– Jag tävlade i elva år och lag-VM-guldet i Tasmanien 2011 är karriärens höjdpunkt, berättar Per.
Vad gör en bra multisportutövare?

”En idrottsmans personliga drivkraft är en förmåga som även kan avspegla sig i förvärvslivet”, säger Sven Alexandersson, platschef hos LRF Konsult i Falun. Här i samspråk med Per Vestling.

– Du bör vara stark, uthållig och mångsidig. Detta då man tävlar i fyra till fem, sex dagar i följd i olika grenar som löpning, cykel samt att paddla någon form av kanot.
Vad har varit din drivkraft?
– Jag gillar att tävla. Och i en lagtävling är det viktigaste att samspelet fungerar. Du är stark eller svag i perioder och alla i laget måste hjälpas åt. Allt för att sätta upp nya delmål att uppnå.
– Genom sporten har jag även haft förmånen att få se mycket av världens skiftande natur och terränger.
Då karriären stod på topp, säsongen 2011–2012, ingick Per Vestling i Thule Adventure Team. I laget deltog även Martin Flinta, Göteborg, en fransyska och en fransos.
Hur var det att kombinera elitsatsning och arbete?
– Det fungerade bra, tack vare en förstående arbetsgivare. På den tiden arbetade jag halvtid och att kunna vara flexibel var en fördel, då det kunde gå åt två veckor för att genomföra en lagtävling med alla förberedelser.
I dag läggs energi och fokus på arbetet som jägmästare och rollen som ansvarsfull trebarnsfar.
– Miljön och atmosfären på jobbet är bra med flertalet idrottsintresserade kolleger, avslutar Per Vestling.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp