Toppfält: innehåll
Muay Thai, Thaiboxning  En Sport På Frammarsch

Muay Thai, Thaiboxning en sport på frammarsch

FALUN
Sporten är inte bara på frammarsch, den har också ett angenämt problem;
Växtvärk! Sport i Dalarna var på besök en träningskväll i källarlokalen där klubben i Falun huserar och fann aktiva i varenda vrå.
Glada och träningsvilliga ungdomar i full fart, det fanns inte någon yta som inte var utnyttjad.

Klubben startade 2014 då i lokaler vid Främby. Efter att ha bytt träningslokal två gånger letar man redan nu efter en ny större.

SEX DAGAR I VECKAN
Träning är det 6 dagar i veckan, bara söndagar är det träningsfritt. Barn och ungdom tre gånger i veckan i olika grupper i tidiga pass, de vuxna tränar på senare tider.
 Ungdomarna tränas för det mesta av äldre ungdomar, och det är verkligen full fart på alla passen. I träningsringen, vid styrketräningen eller smidighetsövningar i grupp.
 Imponerande att se hur de äldre ungdomarna leder de yngre och får respekt. Det är ingen större åldersskillnad men trots det fungerar träningarna alldeles utmärkt.
”Sonen älskar träningarna där, säger en mamma, han har testat många aktiviteter under åren men aldrig fastnat för något förrän nu. Gemenskap, glädje och allt sådant under ett tak!”
PÅ FRAMMARSCH
Sport på frammarsch? I Mellansverige finns idag ca 120 föreningar. I Dalarna finns, förutom två i Falun, även föreningar i Mora, Leksand, Borlänge och Avesta. Klubben vi besökte har 150 medlemmar där ungdomarna utgör ett 60-tal.
 Magnus Persson startade klubben 2014, och han kan berätta om alla ungdomar som anslutit sig till klubben.
Många har fått något att sysselsätta sig med och han märker också hur ungdomar som kanske haft problem i tillvaron vuxit med träning, kamratskap och ansvar. Hur bra och betydelsefull kamratskapen är i klubben märktes inte minst vid Thaiboxningsgalan Grottfight i Sundsvall tidigare i vår. Då hade nämligen ett stort antal supportrar från kubben hängt med upp för att heja fram sina tävlande klubbkamrater. Det var kanske det stödet som gjorde att klubben fick en hel del framgångar vid den galan?
Intressant är också att se hur sporten kommer att utvecklas då den nu ligger nära en plats på det Olympiska programmet. Beslut väntas senare i vår om ett deltagande för sporten redan till spelen i Paris 2024.

Text och foto:
ERIC ”JOKKE” LUNDIN


FAKTA
Muay thai, eller thaiboxning som det också kallas är en kampsport från Thailand där man tävlar i fullkontakt. Det är en hård och enkel tävlingssport, i Sverige finns allt från diplommatcher och D-matcher med kortare ronder till A-klassmatcher där upplägget tillåter slag, sparkar, kast, knän men inte använda armbågar.
Påminner om boxning men man får inte slå mot ansiktet.


Knapp, skrolla upp