Toppfält: innehåll
När Kalle ”Köping” Hjälpte Hagbacken

När Kalle ”Köping” hjälpte Hagbacken

BORLÄNGE. Kalle ”Köping” Gustafs­son är en historisk svensk fotbollsspelare. Han är mest ihågkommen därför att när den första svenska landskampen spelades i Göteborg 1908 var det Kalle ”Köping” som gjorde det första svenska målet.

Det var bara en av Kalles bedrifter under en lång karriär. Han deltog i tre OS, 1908, 1912 och 1920 och efter att ha flyttat från födelseorten Köping var han med och vann SM med Djurgården två gånger, 1917 och 1920. Inte nog med det, ett år spelade han också med Leicester i den engelska ligan.
Efter karriären öppnade Kalle ”Köping” en sportaffär, som också blev en fullträff för honom. Med tiden sålde han spelarkläderna till massor av föreningar runt om i landet, bland annat IK Brage.

Svenska landslaget i fotboll 1912
Svenska landslaget som deltog vid OS i Stockholm 1912. Tredje man från vänster i övre raden är Kalle ”Köping” Gustafsson. Han är mest känd för att han gjorde det första svenska målet i Sveriges första landskamp i fotboll.

FIXADE MATCHTRÖJOR
Det är här som historien med Hagbackens IF tar sin början. Barnen som blev bosatta efter Hagbacksgatan i Domnarvet startade en av många kvarters­lag runt om i Borlänge. I mitten av 50-
talet föddes idén att gå med i Svenska Ishockeyförbundet för att få delta i seriespelet i Dalarna med ett juniorlag.
Så blev det, men Hagbackens IF behövde ju också matchtröjor och då tog man kontakt med Kalle ”Köping”.
När han kontaktades blev svaret: Gör ett förslag hur tröjorna skall se ut så fixar vi det.

Nu var det bara så att klubbledningen i Hagbackens IF var killar som inte var äldre än 15–16 år. För att de skulle ta sig till Köping så blev lösningen att de fick följa med Brages spelarbuss när de hade bortamatch mot Köpings IS.
Kalle ”Köping” blev förstås förvånad när två tonåringar kom på besök, sekreteraren och kassören i Hagbackens IF.
– Jag trodde inte att ni var så unga, men ert förslag till matchtröjor ser bra ut. Det ordnar vi lätt, sa han.
– Men ni skall väl ha byxor också?
– Det har vi inte råd med än, blev svaret.
Det löste den då 68-årige sporthandlaren.
– Kom med ner i källaren så skall ni få se, sa han.

I källaren plockade han fram tio vinröda byxor, precis så många som behövdes i ett juniorlag på 1950-talet.
– En klubb hade beställt byxor, men det blev fel färg så här har de legat i fyra–fem år. Passar det för er så får ni dem gratis, sa Kalle.
Så när juniorserien startade någon gång i december 1956 spelade Hagbackens IF i blå tröjor och vinröda byxor och hela kalaset gick på bara 500 kronor tack vare den legendariska fotbolls­spelaren från Köping.
Text: SVEN-ERIK KARLSSON
(sekreterare i Hagbackens IF när det begav sig)

Hagbackens IF
Hagbackens IF:s pojklag i mitten av 1950-talet. Övre raden fr v Henry Jägerström, Kjell Danielsson, Björn Erlandsson, Lennart Bergström, Bo Norrström. Främre raden fr v Bjarne Solum, Björn Andersson, Kent Nyberg, Lars-Åke ”Lalle” Karlsson och Håkan Cedergren.
Knapp, skrolla upp