Toppfält: innehåll
NHL-hockey Finns  även I Våmhus

NHL-hockey finns  även i Våmhus

VÅMHUS
Drömmen för många ishockeyspelare är att hamna i NHL. National Hockey Leaugue.
Men hamnar man inte i NHL i Nordamerika så kan det gå bra ändå om man bor i Dalarna. För där finns också ett eget NHL och det har funnits sedan 1970 och betyder Norra Heden Liga. Klubben Hedens IK bildades redan 1958.

Tuffa men snälla dueller i NHL i Våmhus.

I Norra Heden Liga blir man visserligen inte miljonär men i byalagen får man uppleva gemenskap och sann idrottsglädje. Har man inte möjligheterna eller kvalifikationerna att spela i något av de etablerade lagen i närheten då finns Dalarnas NHL som en plattform att tillgå.
Här finns idrotten där den är som roligast och där den sociala gemenskapen betyder mest. Och en plats för spelare som kanske tröttnat i sina tidigare lag, inte platsat, inte haft tid men som ändå inte vill överge glädjen att spela ishockey och att umgås.
Som gamla tiders byalag där de flesta spelare startat sin karriär. Och att spela utomhus har alltid sin tjusning.

Lagbild IFK.

En korpserie i ishockey med veteranregler. Här i NHL är tacklingar och slagskott förbjudna, och den som gnäller på en domare ligger illa till, inte minst hos det egna laget.
Här finns också en disciplinnämnd. Ja för att få vara med i Norra Heden liga måste ditt lag också tillhandahålla två domare som finns tillgängliga då andra lag spelar. Och när ditt lag står som hemmalag skall du se till att planen är i gott skick. Givetvis skall varje lag ha en eller fler ledare som ser till att saker och ting sköts.
Man spelar på Våmmevirinken som borde upphöjas till ett mera internationellt namn, förslagsvis Våmmevi Dome eller Våmmervi Square Garden.
Är man NHL så är man.
Basen för verksamheten ligger i Våmhus strax utanför Mora och med eldsjälen Lasse Lindkvist vid rodret, eller ”Pupp” som han allmänt kallas.

Kumbelnäs lag.

BARA FEM LAG
–Vi kan bara ha fem lag varje säsong i spel eftersom det rör sig om en sån kort tid som en och en halv månad, berättar ”Pupp”. Ibland får jag dåligt samvete då det finns ytterligare sju–åtta lag som vill vara med. Men vi kan inte ge utrymme. Jo, om vi hade tillgång till ytterligare en rink.
Genom åren har ett 30-tal lag funnits med.Vill man vara med i NHL får man vackert ställa sig i kö och se om man har kvalifikationerna, ex ledare och förståelse för vad som krävs med bland annat skötseln av plan som skall vara nyspolad.
FRIA HELGER

Bonäs lagbild.

– Helgerna skall vara befriade från spel så att vår ishockeyplan i Våmhus finns tillgänglig för ex barn och föräldrar som vill åka skridskor, men söndagkvällarna står NHL ”öppet ” igen.
Säsongen 2015 finns fem byalag klara. IFK Våmhus, Utsocknes Devils (från Venjan ) Gammelovdä, Slättberg Angels ( från Orsa ) och Stadn Capitals .
Lagen spelar 3×20 minuter rullande. Alltså inte effektiv speltid. Och alla får vara med, de deltagande lagen bestämmer förstås själva vilka spelare man vill ha med.
Det handlar numera mest om ungdomar i lagen , men senaste säsongen fanns exempelvis 67-årige Lasse Olspers med i Slättberg Angels tillsammans med sonen Patrik.
En av de unga eldsjälarna, Jimmy Björk berättar:
– Brorsan Oskar hade kommit med i Orsa i seriespel. Men han tyckte att det kändes så vemodigt att då tvingas lämna NHL att han frågade om han inte kunde dubblera. Men det går förstås inte. Inga aktiva licensierade spelare skall vara med i NHL.

FÖR BYGDENS BÄSTA
Här liksom i de flesta sammanhang bygger verksamheten på att det finns eldsjälar som ställer upp i tid och otid och känner att det man gör det gör man för bygdens bästa.
Lasse ”Pupp ” Lindkvist är uppväxt i en ledarfamilj där det alltid känts givet att ställa upp. Han är för övrigt också ordförande, tränare och även spelare i fotbollen för IFK Våmhus.
Men det behövs givetvis fler än en enda entusiast för att driva en verksamhet. Människor med ett personligt engagemang som ex Torbjörn Söderström i Våmhus som lagt ned otaliga timmar för att planen skall vara i gott skick.
Det som händer kring Våmhus kan naturligtvis göras var som helst i landet där det finns entusiastiska ledare och gärna också myndigheter och företag som känner att det här är viktigt för att folk skall trivas och stanna i bygden, och att ungdomar och äldre gör något gemensamt.
”Pupp” berättar att IFK Våmhus skickar inte ut något ungdomslag på turnering med klubbens pengar utan det skall föräldrarna ställa upp med. Inte bara av ekonomiska skäl utan för att alla skall känna gemenskapen.
Precis som i gemenskapen i Norra Heden Liga som förutom själva idrotten utgör ett socialt kitt som håller ihop bygden.
Någonting att inspireras av för många andra.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp