Toppfält: innehåll
Nu är Det Dags För Kais Mora – Siktet är Inställt På SM-guld

Nu är det dags för Kais Mora – siktet är inställt på SM-guld

KaisMora
KAIS Mora i år med fyra landlagsspelare i fokus. Från vänster: Anna Wijk, Silvana Nötzli (bakgrunden), Amanda Larsson och Therése Karlsson. Foto: FREDRIK LINDBLOM

I Mora är det tjejerna som regerar. Åtminstone i innebandyn.
– Vi har aldrig haft ett så bra lag som det Kais Mora nu visar upp, säger Peter Wallin, stark man inom klubben. Vi har givetvis siktet på SM-guld. Åtta av våra spelare är landslagstjejer, jag vågar säga att vår förstafemma är landets bästa, ja förmodligen världens bästa. Vi kan få ytterligare ett triumfkort till våren. Jag skulle inte bli förvånad om Sara Kristoffersson då är tillbaka hos oss. Hon har tagit ledigt från innebandyn, men hon är fortfarande vår spelare.

Sara som har fyra VM-guld och korades som VM-turneringens bästa spelare för två år sedan sakar dock en sak: Just det, SM-guld.
Det är otroligt hur lilla Mora kunnat bygga upp ett så starkt lag, få hit nya världsstjärnor. Ett Kais Mora som de tre senaste säsongerna varit SM-trea, SM-tvåa, SM-trea.

DAGS FÖR GULD
Är det dags för den stora och efterlängtade triumfen i april då SM-finalen spelas i Malmö?
Det skulle vara det stora genombrottet för en klubb som lever alldeles för mycket i skymundan. Något man själva måste ta itu med, inte minst att lyfta fram sina profiler. För de finns med råge.
Här har vi Moras superfemma: Elin Reinestrand, Silvana Nötzli, Amanda Larsson, Therese Karlsson och Anna Wijk.
De tre sistnämnda är landslagsstjärnor, Anna Wijk var sensationellt bra under oktober då hon bland annat gjorde fem mål i mötet med serietvåan Rönnby och tre i hemmaderbyt mot Falun. En match som Sportbladet skärskådade och imponerades. Therese Karlsson har gått hela vägen från ungdomslag i Kais till firad landslagsstjärna.

NÄSTA STORSTJÄRNA
Målvakten Jonna Mäkelä och Laura Kokko spelar i finska landslaget, Martina Capkova i det tjeckiska och Silvana Nötzli är stor stjärna i det schweiziska landslaget.
Lägg därtill svensk innebandyns nästa storstjärna, Johanna Hultgren, given i U19-landslaget. Värmländska Johanna från Filipstad, spelade förra säsongen i div 1-laget Hagfors och gjorde flest poäng av alla i serien. Hon anses som ett av de största löften som kommit fram i svensk innebandy och var den mest jagade av alla spelare inför säsongen. Hon valde Mora.
Kände att det var där hon kunde utvecklas ytterligare och att hon skulle få mycket speltid. Och hon visste att Mora tar väl hand om sina spelare, i den här sporten kan man inte erbjuda guld och gröna skogar när det gäller ekonomin.
Det man kan erbjuda är gemenskapen. Johanna går nu på innebandygymnasiet i Mora.
Lägg därtill att Amanda Wall och Martina Löf varit uttagna i landslaget. Men den enda av spelarna i laget som har ett SM-guld, är Malin Andreasson, under hennes tid i Djurgården. Hon kom till Mora från Klubben Endre, och gjorde näst flest mål i högsta ligan. Lägg därtill landslagsmeriterade Kajsa Reinegård som kommit hem igen och att Ellen Tillman och Caroline Sundbye representerar juniorlandslaget.

VÄRLDSKLASS
Vist hart man en förstafemma av världsklass, men givetvis måste hela laget prestera
Optimismen spirar, och tänk om Johanna Hultgren till våren får sällskap i laget av en annan värmländska, storstjärnan Sara Kristoffersson som tillfälligt (?) abdikerat och numera arbetar på en sportaffär i Karlstad.
– Sara är så vältränad att hon efter ett par-tre matcher skulle vara i samma form som när hon var som bäst, säger Wallin.
Kais Mora spelade alltså SM-final för två säsonger sedan, men föll mot Iksu (från Umeå )
Med sex nya spelare plus två uppflyttade från de egna leden tar det förstås tid innan Kais Mora nått max av laget, men det viktigaste är förstås att vara på topp i slutspelet till våren.
Och då kanske publiken kommer. Det är litet klent med en publiksiffra på 331 när en serietvåa kommer på besök. Ett topplag som Mora borde ha ett snitt på åtminstone 6-700.
Det kan förstås också bero på arenan, Unihoc Arena som den heter och som inte är direkt centralt placerad i Mora. Namnet Unihoc förbryllar säkert många, men det är namnet på en tillverkare av bland annat klubbor.
– Det är en utmärkt arena som träningsarena , men inte som matcharena där vi skulle behöva bättre utrymmen för kiosker, servering, toaletter. Långt ifrån den arena som Falun har vid Lugnet.
Ja, ungefär som hockeyhallarna i Mora och Leksand.
– Man kan alltid få drömma, säger Wallin. Och vi drömmer om en evenemangsarena med hall som också är innebandyanpassad.
En stor inkomstkälla för Kais Mora har varit den stora inomhusturneringen Buster & Starlet Cup om inneburit miljonvinst, men det är svårt för Mora att ta upp konkurrensen med ex Falun med sex fullstora hallar vid Lugnet, eller Örebro för att locka lag. Ett Mora som bara kan uppvisa två fullstora hallar, varav den ena är ishallen.
Under våren arrangerades Buster & Starlet Cup för 23.e gången. Under sommaren arrangerades Unihoc Summercamp, minicamp och den populära konfirmationsveckan med sammanlagt 100 deltagare. Konfirmationsveckan sker i samarbete med Svenska Kyrkan, Mora församling.

MR INNEBANDY
Peter Wallin som är något av Mr innebandy Mora, det är han och Micko Holback som hängt med alla åren. Peter har själv ett förflutet som landslagsman, han tränar för närvarande herrlaget som kämpar i näst högsta divisionen.
–Visst har vi ett kanonlag, visst har vi stjärnor, visst har vi många ungdomar, bra ledare som på ideell basis hjälper till. Men vi får inte slå oss till ro. Vi måste bli mycket bättre på att synas, vi måste bli mycket bättre att marknadsföra oss, vi måste vässa vår organisation, säger Wallin. Om jag jämför med Mora IK så har de säkert tio gånger så mycket sponsorer. Då förstår du hur vi får kämpa.
Konkurrensen är mördande i lilla Mora om sponsorer, om publik. Här i Sveriges tionde bästa idrottskommun finns det stora varumärket Vasaloppet, IFK Moras skidklubb, Mora IK:s hockeylag. Plus allt annat.
Då borde ju Dalarnas bästa damlag inom lagidrotterna kunna vara attraktivt för sponsorer. En stor och säkert största inkomstkällan är Vasaloppet då Kais Mora hyr ut sin lokal vilket ger ungefär 900 gästnätter plus att medlemmarna jobbar med det gigantiska skidloppet, vilket ger välbehövliga slantar i kassan.
Till sist. Vad betyder då Kais Mora eller Kais Mora Mets som laget egentligen heter? Jo Kais står för Kristinebergs AIS, som bildades 1981 och vars damer 1986 tog hem det första och hittills enda seniorguldet. 2004 slogs klubben ihop med konkurrenten Mora IBF som för övrigt Wallin tillhörde, tillsammans med bland annat Mora IK:s starke man Peter Hermodsson.
Sitt tionde och senaste SM-guld tog klubbens 18-årspojkar i USM 2011.
Tionde och senaste som sagt. Men inte det sista.
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp