Toppfält: innehåll
Nu är Forssa Bäst Igen – Tacka Dalkurd För Det

Nu är Forssa bäst igen – tacka Dalkurd för det

BORLÄNGE
För tre år sedan saknade Forssa BK en ungdomssektion. Klubben hade bara ett A-lag och ett U-lag. Nu är läget ett helt annat, Forssa är helt dominerande på pojksidan i Dalarna. Vid finalspelet i ungdoms-DM vann Forssa samtliga pojkklasser.

Förklaringen till den vändningen är Dalkurds flytt till Uppsala. Det var bara Dalkurds elitverksamhet som lämnade Borlänge. Kvar i Borlänge blev också Elvan Cicen, som 2005 var en av de drivande krafterna när Dalkurd bildades.

Forssa Elvan Cicen
Elvan Cicen, ordförande i Forssa BK sedan ett år tillbaka, ser en ljus framtid för sin nya klubb.

– När jag visste att Dalkurd skulle flytta gällde det för mig att se till att klubbens ungdomar skulle ha något att göra, säger Elvan.
– Men jag ville inte att vi skulle starta någon ny förening, tillägger han.
Att ta kontakt med Forssa BK låg då nära till.
– Jag kände Forssas dåvarande ordförande Anders Wiklund och han blev glad och tog emot oss med öppna armar, berättar Elvan Cicen.
Inte så konstigt när klubben som på 1990-talet var Dalarnas bästa ungdomsklubb, men tjugo år senare tappat all ungdoms­verksamhet.
– Och om vi flyttade Dalkurds ungdomslag till Forssa skulle vi inte skuffa undan några andra ungdomar, påpekar Elvan Cicen.

BÄST IGEN
Så nu är Forssa bäst i Dalarna igen, åtminstone på pojk­sidan.
– Det vi har i Forssa nu känns som det vi hade i Dalkurd när vi startade där 2005. Vi vill satsa på egna ungdomar för att fylla på i senior­lagen. Det känns kul. Jag vet inte om Forssa kan göra samma resa som Dalkurd, men några steg uppåt i senior­systemet känns inte omöjligt. Spelarna i dagens ungdomslag visar att det finns förutsättningar att göra det.

Elvan Cicen har sysslat med fotboll sedan år 2000. Då blev han ungdomsledare och -tränare i Brage. Han har själv kurdisk bakgrund och eftersom det finns så många kurder i Borlänge var han tillsammans med Ramazan Kizil den drivande kraften när Dalkurd bildades 2005.
Några tankar på att följa med Dalkurd till Uppsala efter säsongen 2017 fanns inte. Borlänge är och förblir Elvans hemort.
Och Forssa BK har blivit Elvans klubb, speciellt när Dalkurds ungdomsverksamhet flyttade dit. Nu är han också Forssas ordförande sedan ett år tillbaka.
– Jag ingick först i en interims­styrelse, men när Anders Wiklund slutade som ordförande valdes jag till hans efterträdare, förklarar Elvan Cicen.Optimismen frodas nu i Forssa BK.

– När vi började i Dalkurd var det med killar från andra nationer. I Forssa har vi en bredare blandning.
Men när Forssa var Dalarnas bästa ungdomsklubb på 1990-talet var det både på pojk- och flicksidan.
– Vi har börjat lite lätt på flicksidan nu, men inte kommit så långt än, säger Elvan.
Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Forssa P13
P13-laget var ett av Forssas lag som såg till att FBK vann allt på pojksidan vid undoms-DM.
Knapp, skrolla upp