Toppfält: innehåll
Nu Ljusnar Det I Ludvika

Nu ljusnar det i Ludvika

Storsatsning på elljusspåren

Nu stundar en ljusare tillvaro för folket i Ludvika! I varje fall för de som tänker använda elljusspåren på Biskopsnäset och Högberget. Alla spår kommer att bli betydligt ljusare för skidåkare och vanliga motionärer.


Inom kort kommer nämligen Vattenfall att inleda arbetet med att byta ut samtliga belysningsenheter på de nämnda spåren.
 Totalt handlar det om 220 byten av de gamla 70-wattslamporna varav 130 på Biskopsnäset och 90 på Högberget, omtalar Gustav Nord, biträdande enhetschef vid kultur- och fritidsenheten i Ludvika.
 Satsningen på de nya ledlamporna och armaturer ingår i vår målsättning om en renare och bättre miljö.
Ludvika kommun inledde denna redan i fjol när det gäller elljusspåren . I Fredriksberg såg nämligen hela nya 165 armaturer dagens ljus (!)
 De nuvarande armaturerna har tjänat ut och funnits på plats i mer än 15 år. Kommunens satsning uppgår till totalt runt 2 miljoner kronor varav drygt 900 000 kronor satsas på Biskopsnäset och Högberget.
 
”VETTIG SATSNING”
En mycket vettig satsning av skattemedel, betonar Jacob Holgersson, energiansvarig och klimatrådgivare i kommunen.
 Min uppskattning är att vi får runt 80 procent lägre elförbrukning med de nya moderna ledlamporna. Dessutom ett betydligt mindre antal lampbyten och lägre underhållskostnader.
 Jag tror att hela investeringen är intjänad inom tio år.
 Den nya betydligt kraftigare belysningen innebär självklart större säkerhet för de som använder sig av spåren under årets mörka dagar.
 Så är det och vi vill att alla ska känna sig trygga och säkra på våra anläggningar, understryker Gustav Nord. På Biskopsnäset handlar det om två spår på 5 respektive 1,8 km. När det gäller Högberget blir det 3 km som får den extra belysningen.
 
KLART FÖRE JUL
Om inte vädret ställer till extra problem hoppas kommunen att Vattenfall ska vara igång med uppsättningen av lamporna i vecka 44/45. Förhoppningen  är att allt ska stå klart i vecka 50 alltså veckan före jul.
 Under kommande år kommer det även att bli aktuellt med ny belysning ibland annat Grängesberg.
 Där hoppas vi även att vi får klart med en ny permanent kylanläggning för bandybanan, inflikar Gustav Nord.
 Tiden med ammoniak är över för vår del. Den nya kylan kommer att produceras via koldioxid, berättar Nord.
Något bestämt datum när den nya anläggningen kommer på plats är ännu inte bestämt. Förhandlingar pågår. Tills vidare har kommunen hyrt en mobil kylanläggning.
 
Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp