Toppfält: innehåll
Nu Väntar  Allsvenskan För Kvarnsveden  Damlag

Nu väntar allsvenskan för Kvarnsveden damlag

BORLÄNGE
Senast ett Dalalag spelade i damallsvenskan var 1999.
Nu är torkan över. Det kan vi tacka Kvarnsvedens IK damer för.
Nästa år är det upp till bevis i högsta fotbollsserien.

Organisatören Olle Davidsson är en tungt bidragande orsak till att Kvarnsveden damer spelar i allsvenskan 2016. Här i full färd med att iordningställa nya konstgräsmattan.

Damfotbollen i länet har ofta haft förmågan att leverera slagkraftiga lag. 80- och 90-talets lag var Ornäs BK, senaste dalaförening med allsvensk status.
I dag är det Kvarnsveden, med klubbens ordförande, Olle Davidsson, i spetsen, som regerar. Och kapprustningen fortsätter – då spel i högsta serien ställer nya arena- och spelarkrav.
Under hösten har planen berikats med en ny konstgräsmatta. Läktarbygget runt arenan ska stå färdig under vintern.

Kommer ni att leva upp till elitkraven?
– Absolut! Vi har en handlingsplan och under resans gång håller vi oss ajour med Svenska fotbollsförbundet om vad som krävs för spel i damallsvenskan.
– Vi kommer att bygga en läktare under tak, med 350 till 400 sittplatser, längs med hela långsidan där borta (pekar). Tillsammans med den gamla läktaren kan vi sedan erbjuda 800 platser, berättar Olle Davidsson och utvecklar:

»Men innan jag är nöjd ska 800 platser under tak vara klart.«

Nya spelarbås och nya målställningar framtagna. Det finns även belysningskrav om 500 lux, vilket jag tror att vi har. Om inte får vi fixa till det.

Vad har ni mer på agendan?
– Hela matchorganisationen blir större. Nya publikvärdar ska fram och entréer ses över.
– Positivt i sammanhanget är vår cafeteria och kiosk med service för upp emot tusen besökare.
– Kraven på mottagande av gästande lag är också högre i allsvenskan. För att möta upp till alla nya krav behöver vi bredda vår organisation, vår styrelse och eventuellt även med en arenaansvarig.

Hur ser era ekonomiska åtagande ut?
– Det blir snudd på status quo. Våra spelare har inga fantasilöner. Resekostnaderna blir mindre mot att spela i Elitettan.
– Tillkommer gör kostnader för en heltidsanställd tränare. Jonas (Björkgren) har ett tvåårskontrakt, som även kan komma att omfattas av en del arbete med marknadsfrågor och dylikt vid sidan om tränarrollen.
»På plussidan finns ett tillskott på 1,4 miljoner kronor från Svensk Elitfotboll.«
Hur ser du på spelar-truppen inför Dam­allsvenskan 2016?
– Årets trupp på sexton spelare har bestått av fem spelare födda mellan 1997 till 1999. Det är rimligt att ge dem chansen att växa in också i allsvenskan.
– Vi kommer även att skärskåda vissa positioner, komplettera med spelare så att vi inte är så sårbara vid spelarskador.
– Du ska få ett grundtips: Två nya spelare anländer och inga faller bort ur årets trupp, slutar Olle Davidsson och ler gott.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp